De controle loslaten en vertrouwen

door | jul 20, 2014

De controle loslaten en vertrouwen

Zorgen…

Ik maak me nog wel eens zorgen. Over het weer, over slapen, over eten en drinken onderweg. Over mijn voeten. Zullen ze zo goed blijven als ze nu zijn? Over van alles. Logisch dat ik ontzettend goed ben in voorbereiden, plannen, alles op orde krijgen. Ik wil controle hebben. Tot op zekere hoogte is dat allemaal best handig. Maar ik zet mezelf er wel mee vast. En ik ben toch juist van de vrijheid?

Het loopt toch anders…

Steeds vaker realiseer ik het me. Alles loopt toch altijd anders dan je voor ogen had. Het wordt me duidelijker met de dag. Er gebeurt altijd wel iets onderweg; ik ontmoet iemand, zie iets opvallends.

Een enorme hoosbui barst los. En precies op dat ogenblik zie ik een goede schuilplek. Dat dus. Of iemand die je toevallig heb ontmoet weet waar die prachtige gîte is, die echt niet in de boekjes vermeld staat. Een vage koffieplek in een duistere schuur, maar wel precies op het juiste moment. Een medepelgrim met wie je even in gesprek gaat en die je iets vertelt, juist over iets waar je in gedachten al de hele dag mee bezig bent.

Vertrouwen en vrijheid…

Het lijkt wel alsof 'iemand daarboven' me iets duidelijk probeert te maken. En inmiddels denk ik te weten wat dat is: loslaten en vertrouwen.

Ik ben het aan het leren en vooral aan het ervaren. Want ervaren is de grootste leerschool, naar mijn bescheiden mening. Voorbereiden en plannen doe ik minder. Ik zie wel… Soms is dat eng, omdat ik het nog niet gewend ben. Maar: stap voor stap. Vaak gaat het eigenlijk prima. Sterker nog, het levert gek genoeg een enorm gevoel van vrijheid op. Hoe simpel kan het zijn: erop vertrouwen dat het loopt zoals het loopt.

Pyreneeën en Spanje

Nee, dit betekent dus niet dat ik als een kip zonder kop de Pyreneeën oversteek. Want daar sta ik nu, aan de voet van de Pyreneeën vlakbij de Frans-Spaanse grens. In pelgrimsstad Saint-Jean-Pied-de-Port om precies te zijn. Even was ik al in Spanje.

Ik liep de dagetappe naar Roncesvalles, een flinke klus over cols van 1400 meter. De volgende dag wandelde ik dezelfde etappe weer terug. Een cadeautje aan mezelf die twee dagen, zo voelde het. Ook hier stapte ik niet blind in. Nee, ik heb me goed ingelezen. En met voldoende water – ik heb mijn lesje geleerd – kon ik het verder gewoon aan de dag overlaten. Het was een geweldig feest om met kraakhelder, zonnig zomerweer door de bergen te lopen.

Gezelschap

Morgen ontmoet ik weer een reisgezel. Petra loopt deze keer vier dagen met me mee naar Hendaye, waar de Camino del Norte begint. Voor mij is het nu nog een kleine 1000 kilometer. Voorzichtig – zo merk ik bij mezelf – begin ik te denken aan het eindpunt van m'n reis: Santiago de Compostella. Het zal nog vijf a zes weken lopen zijn. Een paar weken terug was ik er nog helemaal niet mee bezig. Nu merk ik dat het wel goed voelt. Ik zie er naar uit. Ik zal daar Carola weer zien. Samen lopen we nog naar Finisterre.

Maar eerst nog een paar fantastische weken door een nieuw land: Spanje. Ik heb er heel veel zin in en houd jullie op de hoogte.

Met warme groet,

Dirk van Asselt | De Reiscoach | donderdag 17 juli 2014

info@dirkvanasselt.nl | Facebook: dirkvanasselt

 

Eindelijk

Al een jaar of vijf ben ik me aan het bezinnen op m’n website. Of beter gezegd op m’n aanbod.Na de periode 2014 – 2018 waarin ik echt gefocussed was op outdoor loopbaanbegeleiding kwam ik in een wat andere fase terecht met andere bezigheden. Zo ben ik gaan werken met...

Wat als een klant niet betaald?

Ik lees, hoor, zie hier nooit over en ik kan me niet voorstellen dat niemand hier ooit mee te maken krijgt. Hoeveel zelfstandig coaches zijn er wel niet in Nederland met veelal particuliere klanten, want zo beginnen we toch vaak? Wat ik lees op facebook en linked in...

Terug van weg geweest

M’n laatste blog was van maart 2018 met de titel “Heel eenvoudig van pure stress naar genieten” - https://dirkvanasselt.nl/heel-eenvoudig-van-pure-stress-naar-intens-genieten/ Inmiddels is het dus april 2022.Ik heb eigenlijk een soort blogpauze van een jaar of vier...

Heel eenvoudig van pure stress naar intens genieten.

Afgelopen weekeind gaf ik in de jaarbeurs op de Fiets en Wandelbeurs in een zaal van 80 – 100 man een lezing over mijn GR11 hikeavontuur van de afgelopen zomer dwars door en over de Pyreneeën.

Wat levert het nou op?

Wel leuk zo’n hiketocht door de Pyreneeën maar wat levert het nou eigenlijk op? Wat brengt het je?
Wat word je er wijzer van? Is het alle kosten en inspanningen waard?

Finale

Het is in vele opzichten een reis van uitersten geweest.

Ontspannen

Dit blog opnieuw geschreven tijdens een rustdag na 10 intensieve dagen met zeer veel klimmen en dalen. Ik zit nu ongeveer 2/3 van m’n hiketocht en heb nog zo’n 2 weken te gaan.

Focus, focus, focus.

Geschreven vanaf camping Valle de Burajelo (vlakbij Torla) waar ik de GR11 loop door de Spaanse Pyreneeën.

Spoedcursus ouderschap

Spoedcursus ouderschap

Niet wachten tot later

Een paar weken geleden ontving ik een handgeschreven brief van iemand die ik niet direct kende. Ik begon te lezen en er kwam al snel een naam in voor die ik wel direct herkende. Ene Gerard. Mijn gedachten dwaalden direct af naar mijn wandelreis van 2014 vanuit huis naar Spanje – Santiago de Compostella.

Eindelijk

Al een jaar of vijf ben ik me aan het bezinnen op m’n website. Of beter gezegd op m’n aanbod.Na de periode 2014 – 2018 waarin ik echt gefocussed was op outdoor loopbaanbegeleiding kwam ik in een wat andere fase terecht met andere bezigheden. Zo ben ik gaan werken met...

Spoedcursus ouderschap

Spoedcursus ouderschap

Niet wachten tot later

Een paar weken geleden ontving ik een handgeschreven brief van iemand die ik niet direct kende. Ik begon te lezen en er kwam al snel een naam in voor die ik wel direct herkende. Ene Gerard. Mijn gedachten dwaalden direct af naar mijn wandelreis van 2014 vanuit huis naar Spanje – Santiago de Compostella.

Spontaan gaan of tot in de puntjes voorbereiden?

Spontaan en improviseren of alles voorbereiden en plannen of een combi? Op m’n Pyreneeën GR11 wandeltocht – inclusief twee loopbaan zesdaagses – deze zomer zal alles aan de orde komen.

Iedereen zijn talent

Artikel over talent. Dat iedereen een specifiek talent (en) heeft. Ook bijvoorbeeld zogenaamde onhandelbare jongeren. Juist zeker zijn omdat ze vaak hooggevoelig zijn. Het is de kunst de juiste omstandigheden te scheppen om hun talenten voor zichzelf herkenbaar te maken en voor de buitenwereld zichtbaar.

Leven om te vergeten….of zinvol leven

Gisteravond na ‘de avond touretappe’ op de Belgische zender zat ik nog wat te zappen waarbij ik terecht kwam op een uitzending waarbij bewoners van een verzorgingstehuis werden gevolgd in hun leven daar.

Tegenslag….

Tegenslag. Hoe ga je daar nu mee om? Want tegenslag hoort bij het leven en iedereen krijgt daar op z’n tijd mee te maken. Hoe komt het dat de een zich er bij neer legt en de volgende dag vol goede moed doorgaat met het volgende project. Terwijl de ander er somber van wordt, vindt dat hem / haar altijd van dit soort dingen overkomt. Het niet meer zitten en erin blijft hangen?

Zeg eens wat vaker ‘ja’.

Ik las laatst een artikel in het Salt magazine (Magazine over actief en avontuurlijk leven) een interview met de outdoorfilosoof Dave Cornthwaite. Een verhaal over iemand die luisterde naar zijn hart en vooral ging doen. Ik ben gek op dat soort verhalen maar 1 zin in...

‘Ik ben niet te veranderen, zo zit ik nu eenmaal in elkaar’ – Onzin!

Veranderen, gedrag, van twijfel naar keuzes maken, coaching, coachtraject, van verlegen naar assertief, van faalangst naar zelfvertrouwen.

Natuur(lijke) inspiratie

In het huidige digi- en prestatie tijdperk kunnen we 24 uur per dag druk zijn met alle mogelijke denkbare bezigheden, social media, informatie vergaren, etcetera. Al die prikkels in overvloed biedt veel mogelijkheden, kansen en ontwikkeling maar tegelijkertijd kan het...
Dirk van Asselt

Dirk van Asselt

De reiscoach

2 Reacties

 1. linda

  hoi broer
  wat fijn weer wat van je te lezen
  momenteel zit ik in de taxi onderweg naar heliomare ….
  mijn laatste 3 weken zijn ingegaan …..
  en over loslaten gesproken en vertrouwen ….
  ook voor mij komt het einde eraan en zal ik hopenlijk voldoende vertrouwen hebben opgebouwd om langzaam vertrouwen te krijgen om het zelf te kunnen ….zelf vertrouwen in mijn eigen lijf .
  …zelf vettrouwen in mijn eigen doorzettingsvermogen vermogen …..zelfvertrouwen in mijn eigen ik …..en het loslaten van de geweldige therapeuten in heliomare ….het loslaten van wat geweest is ….het loslaten van mijn twijfel van mijzelf maar ook het loslaten dat het altijd goed moet zijn en aardig gevonden willen worden ….het mogen falen of iets niet kunnen bereiken ondanks dat je het graag zou willen

  lieve dirk wat heb je het weer bijzonder verwoord en wat super sterk om dit zo te ervaren en ook te kunnen en willen delen
  hierdoor gaan ook andere mensen (waaronder ikke 🙂 nadenken …..
  lieve genietse knuffel van een super trotse zus

  Antwoord
 2. Carola

  Hey kanjer,

  Ja wat kun je mooi verwoorden wat je ervaart. Ja wat heeft vertrouwen veel kanten. Zelfvertrouwen opbouwen door lastige ervaringen in jezelf overwinnen. Ja, moet je wel het lef hebben om in die lastige ervaringen te stappen, waarvan niemand weet hoe het afloopt. En soms neemt het leven je gewoon mee als je het zelf niet aandurft. Logisch ook.  Zo herkenbaar schat.  Ik herken hetzelfde thema. Om het grote avontuur aan te gaan met mezelf en de wereld om me heen heb ik toch voldoende lessen geleerd om ervoor te gaan….. Soms alert zijn als je die signalen herkent,  om vervolgens met vertrouwen het leven te leven….. Het is het allebei. Cool schat! Mooie weken en ik kijk uit naar ons weerzien. Alleen is fijn, maar samen ook. Het is het allebei! 🙂 

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Share This