Marit van der Meulen: De kracht van stilte…

door | aug 27, 2012

Marit van der Meulen: De kracht van stilte…

Stel je eens voor hoe je een willekeurig restaurant binnenloopt. Zo eentje met nepplanten in het overdekte atrium en een met leidingwater gevuld rotsmeertje. Je ziet daar een jong meisje met twee vlechten achter de vleugelpiano zitten. De huispianist heeft geen dienst vandaag. In een onbewaakt moment is ze naar het toetseninstrument met gietijzeren frame gerend om daar haar gedroomde muziek te spelen. Haar vingers zoeken onzeker naar de volgende toets. Daardoor is het even stil. In gedachten hoor je al de volgende klank, maar de toets die ze uiteindelijk beroert, is een andere die jij in gedachten had.

In de modder vallen
Ik geloof erin dat we allemaal zijn voorbestemd om onze eigen muziek te maken om samen de perfecte symfonie te vormen. Misschien denk je dat ik een pianist ben. Niets is minder waar. Mijn naam is Marit van der Meulen en ik ben schrijver. In juni debuteerde ik met mijn roman ‘Reggae in de sneeuw’. Momenteel werk ik aan mijn tweede, terwijl ik leef van spaargeld en geen idee heb waar dit avontuur eindigt. Maar voordat ik deze stap durfde te zetten, moest ik eerst in de modder vallen en niet zo’n beetje ook.

Burn out
Jaren geleden kreeg ik een burn out toen ik in de verslavingszorg werkte. Het was het logische gevolg van het koppig negeren van de stem van mijn hart. De stem van je hart fluistert. Het vraagt aandacht en stilte om ernaar te luisteren, maar ik vulde mijn leven met herrie. Ik werkte te hard, zag elke avond andere vriendinnen en de spaarzame momenten die ik thuis doorbracht, vulde ik met televisie. Ik vervreemde van mezelf en dus ook van mijn muziek. Door mijn burn out moest ik weer luisteren en vond ik de onbevangen vreugde terug van mijn kinderjaren.

Stilte
Inmiddels heb ik flink wat ervaring opgedaan in het luisteren naar je hart. Het is verrassend eenvoudig. Iedereen kan het, echt! En toch heb ik me vaak gevoeld als de onzeker zoekende vingers van het meisje achter de piano. Dit komt door de manier waarop ik (we) geconditioneerd ben (zijn) op zekerheid: om een baan te hebben, een koophuis en een maandelijks inkomen. Als ik je één tip mag geven, dan is het om regelmatig de stilte op te zoeken en je bewust te worden van je conditioneringen die je hart overschreeuwen. Laat toe wat je voelt en zo ontdek je vanzelf de gedachten die het veroorzaken.

Spelen
Maar alleen maar de stilte opzoeken is niet genoeg. Het volgen van je hart betekent afwijken van gebaande paden, het componeren van je eigen muziek in plaats van het klakkeloos volgen van de gecomponeerde muziek van anderen. De angst voor het onbekende gaat alleen weg door plaats te nemen achter het klavier en te spelen.
 

Met hartelijke groet,

Marit van der Meulen.

Meer weten over Marit? Kijk op www.maritvandermeulen.nl of volg haar op Twitter waar zij haar ervaringen deelt: @maritvdmeulen. 

Haar boek ‘Reggae in de sneeuw’ is een taboedoorbrekende roman over een liefde tussen een Marokkaanse jongen en een Nederlands meisje die door een aanslag in een nieuw daglicht komt te staan.

 
 

Auteursfoto: Monique Mulder

Eindelijk

Al een jaar of vijf ben ik me aan het bezinnen op m’n website. Of beter gezegd op m’n aanbod.Na de periode 2014 – 2018 waarin ik echt gefocussed was op outdoor loopbaanbegeleiding kwam ik in een wat andere fase terecht met andere bezigheden. Zo ben ik gaan werken met...

Wat als een klant niet betaald?

Ik lees, hoor, zie hier nooit over en ik kan me niet voorstellen dat niemand hier ooit mee te maken krijgt. Hoeveel zelfstandig coaches zijn er wel niet in Nederland met veelal particuliere klanten, want zo beginnen we toch vaak? Wat ik lees op facebook en linked in...

Terug van weg geweest

M’n laatste blog was van maart 2018 met de titel “Heel eenvoudig van pure stress naar genieten” - https://dirkvanasselt.nl/heel-eenvoudig-van-pure-stress-naar-intens-genieten/ Inmiddels is het dus april 2022.Ik heb eigenlijk een soort blogpauze van een jaar of vier...

Heel eenvoudig van pure stress naar intens genieten.

Afgelopen weekeind gaf ik in de jaarbeurs op de Fiets en Wandelbeurs in een zaal van 80 – 100 man een lezing over mijn GR11 hikeavontuur van de afgelopen zomer dwars door en over de Pyreneeën.

Wat levert het nou op?

Wel leuk zo’n hiketocht door de Pyreneeën maar wat levert het nou eigenlijk op? Wat brengt het je?
Wat word je er wijzer van? Is het alle kosten en inspanningen waard?

Finale

Het is in vele opzichten een reis van uitersten geweest.

Ontspannen

Dit blog opnieuw geschreven tijdens een rustdag na 10 intensieve dagen met zeer veel klimmen en dalen. Ik zit nu ongeveer 2/3 van m’n hiketocht en heb nog zo’n 2 weken te gaan.

Focus, focus, focus.

Geschreven vanaf camping Valle de Burajelo (vlakbij Torla) waar ik de GR11 loop door de Spaanse Pyreneeën.

Spoedcursus ouderschap

Spoedcursus ouderschap

Niet wachten tot later

Een paar weken geleden ontving ik een handgeschreven brief van iemand die ik niet direct kende. Ik begon te lezen en er kwam al snel een naam in voor die ik wel direct herkende. Ene Gerard. Mijn gedachten dwaalden direct af naar mijn wandelreis van 2014 vanuit huis naar Spanje – Santiago de Compostella.

Eindelijk

Al een jaar of vijf ben ik me aan het bezinnen op m’n website. Of beter gezegd op m’n aanbod.Na de periode 2014 – 2018 waarin ik echt gefocussed was op outdoor loopbaanbegeleiding kwam ik in een wat andere fase terecht met andere bezigheden. Zo ben ik gaan werken met...

Spoedcursus ouderschap

Spoedcursus ouderschap

Niet wachten tot later

Een paar weken geleden ontving ik een handgeschreven brief van iemand die ik niet direct kende. Ik begon te lezen en er kwam al snel een naam in voor die ik wel direct herkende. Ene Gerard. Mijn gedachten dwaalden direct af naar mijn wandelreis van 2014 vanuit huis naar Spanje – Santiago de Compostella.

Spontaan gaan of tot in de puntjes voorbereiden?

Spontaan en improviseren of alles voorbereiden en plannen of een combi? Op m’n Pyreneeën GR11 wandeltocht – inclusief twee loopbaan zesdaagses – deze zomer zal alles aan de orde komen.

Iedereen zijn talent

Artikel over talent. Dat iedereen een specifiek talent (en) heeft. Ook bijvoorbeeld zogenaamde onhandelbare jongeren. Juist zeker zijn omdat ze vaak hooggevoelig zijn. Het is de kunst de juiste omstandigheden te scheppen om hun talenten voor zichzelf herkenbaar te maken en voor de buitenwereld zichtbaar.

Leven om te vergeten….of zinvol leven

Gisteravond na ‘de avond touretappe’ op de Belgische zender zat ik nog wat te zappen waarbij ik terecht kwam op een uitzending waarbij bewoners van een verzorgingstehuis werden gevolgd in hun leven daar.

Tegenslag….

Tegenslag. Hoe ga je daar nu mee om? Want tegenslag hoort bij het leven en iedereen krijgt daar op z’n tijd mee te maken. Hoe komt het dat de een zich er bij neer legt en de volgende dag vol goede moed doorgaat met het volgende project. Terwijl de ander er somber van wordt, vindt dat hem / haar altijd van dit soort dingen overkomt. Het niet meer zitten en erin blijft hangen?

Zeg eens wat vaker ‘ja’.

Ik las laatst een artikel in het Salt magazine (Magazine over actief en avontuurlijk leven) een interview met de outdoorfilosoof Dave Cornthwaite. Een verhaal over iemand die luisterde naar zijn hart en vooral ging doen. Ik ben gek op dat soort verhalen maar 1 zin in...

‘Ik ben niet te veranderen, zo zit ik nu eenmaal in elkaar’ – Onzin!

Veranderen, gedrag, van twijfel naar keuzes maken, coaching, coachtraject, van verlegen naar assertief, van faalangst naar zelfvertrouwen.

Natuur(lijke) inspiratie

In het huidige digi- en prestatie tijdperk kunnen we 24 uur per dag druk zijn met alle mogelijke denkbare bezigheden, social media, informatie vergaren, etcetera. Al die prikkels in overvloed biedt veel mogelijkheden, kansen en ontwikkeling maar tegelijkertijd kan het...
Dirk van Asselt

Dirk van Asselt

De reiscoach

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Share This