De laatste meters naar de kathedraal van Santiago

door | aug 31, 2014

De laatste meters naar de kathedraal van Santiago

Tja. Dan zit je ineens een dag voor Santiago de Compostella, met bijna 3300 wandelkilometers achter de rug. Morgen, vrijdag, staat Carola me op te wachten. Eind van de middag in Santiago, rond 16.00 uur op het plein voor de kathedraal, zien we elkaar weer, zo is ons plan. Hoe zal het zijn? Wat zal er door me heen gaan? Voel ik me emotioneel of gewoon… gewoon? Ik weet het nog niet.

Laatste avond voor Santiago

Het is nu donderdagavond, de laatste avond onderweg. Zo dadelijk mail ik mijn blog naar mijn hulp-en-toeverlaat Olivier Beens. Hij redigeert en plaatst al mijn blogs online. Het geeft mij alle tijd en gelegenheid om ook de komende dagen nog te genieten van alles wat ik onderweg tegenkom. En dat zal nogal wat zijn. De drukke “optocht” morgen naar Santiago, samen met zoveel andere pelgrims. De laatste meters op het plein voor de kathedraal en daar naar binnen lopen. De mis en het ophalen van mijn oorkonde. Carola weer zien en misschien andere bekenden. Wie weet wat ik morgen nog meer ga meemaken… Wanneer jullie dit lezen, heb ik dat allemaal achter de rug.

Eén woord

Een paar dagen geleden ging ik 's avonds een kopje koffie drinken in zo'n typisch Spaans café. Drie andere pelgrims, waaronder twee Polen, zaten daar aan een tafel. Grote borden eten verschenen vanuit de keuken, veel te veel voor hun drieën. Ze nodigden me daarom uit om mee te eten. Dat kon ik natuurlijk niet afslaan! Mooie gesprekken hadden we die avond. Op een gegeven moment vraagt een van de Polen: “Wat heeft deze reis jou opgeleverd, in één woord?” Lang nadenken hoefde ik niet. Trust, antwoordde ik. Vertrouwen.

Het vertrouwen dat alles je overkomt op het juiste moment, bedoelde ik. Het vertrouwen dat je de juiste mensen ontmoet, precies wanneer je dat nodig hebt. Mensen om van te leren, mensen die je helpen. Soms zie je dat op die momenten niet zo, maar herken je het pas achteraf. Een filosofische gedachte misschien. Maar ik heb dat op mijn reis, als kerel met beide lange benen stevig op de grond, wel zo ervaren. Ik vind dat heel waardevol.

Ontspannen naar Finisterre

Als afsluiting van mijn pelgrimsreis loop ik na Santiago nog heerlijk een paar dagen door met Carola naar Finisterre. Het is een mooie wandeltocht van 94 kilometer naar de kust. Finisterre, in de volksmond het einde van de wereld genoemd, ligt aan zee en schijnt een bijzondere en spirituele plek te zijn. Santiago was mijn einddoel. Maar Finisterre en de reis er naar toe, samen met Carola, lijkt me een geweldige manier om m'n reis mee af te sluiten.

Nederland en mijn laatste Santiago-blog

Vrijdag, 5 september, vliegen Carola en ik terug naar Nederland. Dus wanneer jullie mijn volgende blog krijgen te lezen, zit ik al weer lang en breed in Nederland, te genieten van mijn eigen plekje. Het wordt dus mijn laatste Santiago-blog. Maar natuurlijk blijf ik schrijven. Dat beloof ik jullie.

Tot dan en met warme groet,

 
Dirk van Asselt | De Reiscoach | donderdag 28 augustus 2014
 

Eindelijk

Al een jaar of vijf ben ik me aan het bezinnen op m’n website. Of beter gezegd op m’n aanbod.Na de periode 2014 – 2018 waarin ik echt gefocussed was op outdoor loopbaanbegeleiding kwam ik in een wat andere fase terecht met andere bezigheden. Zo ben ik gaan werken met...

Wat als een klant niet betaald?

Ik lees, hoor, zie hier nooit over en ik kan me niet voorstellen dat niemand hier ooit mee te maken krijgt. Hoeveel zelfstandig coaches zijn er wel niet in Nederland met veelal particuliere klanten, want zo beginnen we toch vaak? Wat ik lees op facebook en linked in...

Terug van weg geweest

M’n laatste blog was van maart 2018 met de titel “Heel eenvoudig van pure stress naar genieten” - https://dirkvanasselt.nl/heel-eenvoudig-van-pure-stress-naar-intens-genieten/ Inmiddels is het dus april 2022.Ik heb eigenlijk een soort blogpauze van een jaar of vier...

Heel eenvoudig van pure stress naar intens genieten.

Afgelopen weekeind gaf ik in de jaarbeurs op de Fiets en Wandelbeurs in een zaal van 80 – 100 man een lezing over mijn GR11 hikeavontuur van de afgelopen zomer dwars door en over de Pyreneeën.

Wat levert het nou op?

Wel leuk zo’n hiketocht door de Pyreneeën maar wat levert het nou eigenlijk op? Wat brengt het je?
Wat word je er wijzer van? Is het alle kosten en inspanningen waard?

Finale

Het is in vele opzichten een reis van uitersten geweest.

Ontspannen

Dit blog opnieuw geschreven tijdens een rustdag na 10 intensieve dagen met zeer veel klimmen en dalen. Ik zit nu ongeveer 2/3 van m’n hiketocht en heb nog zo’n 2 weken te gaan.

Focus, focus, focus.

Geschreven vanaf camping Valle de Burajelo (vlakbij Torla) waar ik de GR11 loop door de Spaanse Pyreneeën.

Spoedcursus ouderschap

Spoedcursus ouderschap

Niet wachten tot later

Een paar weken geleden ontving ik een handgeschreven brief van iemand die ik niet direct kende. Ik begon te lezen en er kwam al snel een naam in voor die ik wel direct herkende. Ene Gerard. Mijn gedachten dwaalden direct af naar mijn wandelreis van 2014 vanuit huis naar Spanje – Santiago de Compostella.

Eindelijk

Al een jaar of vijf ben ik me aan het bezinnen op m’n website. Of beter gezegd op m’n aanbod.Na de periode 2014 – 2018 waarin ik echt gefocussed was op outdoor loopbaanbegeleiding kwam ik in een wat andere fase terecht met andere bezigheden. Zo ben ik gaan werken met...

Spoedcursus ouderschap

Spoedcursus ouderschap

Niet wachten tot later

Een paar weken geleden ontving ik een handgeschreven brief van iemand die ik niet direct kende. Ik begon te lezen en er kwam al snel een naam in voor die ik wel direct herkende. Ene Gerard. Mijn gedachten dwaalden direct af naar mijn wandelreis van 2014 vanuit huis naar Spanje – Santiago de Compostella.

Spontaan gaan of tot in de puntjes voorbereiden?

Spontaan en improviseren of alles voorbereiden en plannen of een combi? Op m’n Pyreneeën GR11 wandeltocht – inclusief twee loopbaan zesdaagses – deze zomer zal alles aan de orde komen.

Iedereen zijn talent

Artikel over talent. Dat iedereen een specifiek talent (en) heeft. Ook bijvoorbeeld zogenaamde onhandelbare jongeren. Juist zeker zijn omdat ze vaak hooggevoelig zijn. Het is de kunst de juiste omstandigheden te scheppen om hun talenten voor zichzelf herkenbaar te maken en voor de buitenwereld zichtbaar.

Leven om te vergeten….of zinvol leven

Gisteravond na ‘de avond touretappe’ op de Belgische zender zat ik nog wat te zappen waarbij ik terecht kwam op een uitzending waarbij bewoners van een verzorgingstehuis werden gevolgd in hun leven daar.

Tegenslag….

Tegenslag. Hoe ga je daar nu mee om? Want tegenslag hoort bij het leven en iedereen krijgt daar op z’n tijd mee te maken. Hoe komt het dat de een zich er bij neer legt en de volgende dag vol goede moed doorgaat met het volgende project. Terwijl de ander er somber van wordt, vindt dat hem / haar altijd van dit soort dingen overkomt. Het niet meer zitten en erin blijft hangen?

Zeg eens wat vaker ‘ja’.

Ik las laatst een artikel in het Salt magazine (Magazine over actief en avontuurlijk leven) een interview met de outdoorfilosoof Dave Cornthwaite. Een verhaal over iemand die luisterde naar zijn hart en vooral ging doen. Ik ben gek op dat soort verhalen maar 1 zin in...

‘Ik ben niet te veranderen, zo zit ik nu eenmaal in elkaar’ – Onzin!

Veranderen, gedrag, van twijfel naar keuzes maken, coaching, coachtraject, van verlegen naar assertief, van faalangst naar zelfvertrouwen.

Natuur(lijke) inspiratie

In het huidige digi- en prestatie tijdperk kunnen we 24 uur per dag druk zijn met alle mogelijke denkbare bezigheden, social media, informatie vergaren, etcetera. Al die prikkels in overvloed biedt veel mogelijkheden, kansen en ontwikkeling maar tegelijkertijd kan het...
Dirk van Asselt

Dirk van Asselt

De reiscoach

3 Reacties

 1. Johan

  Proficiat Kanjer!! Welkom in Santiago en goed gedaan. Toen ik vorig jaar op het plein aankwam (met fiets), had ik een beetje een triest gevoel, zo van, en nu is het over…doel bereikt maar wat was de réis mooi!
  Hoe was dat bij jou? Geniet van de dagen daar samen met Carole en ik hoop je op een van je lezingen te ontmoeten. Adios!

  Antwoord
 2. Albert

  Dirk, van harte gefeliciteerd. Alweer een hele mooie prestatie. Een wens vervuld. 

  Ik doe het je (nog) niet na. TOP.

  Tijd voor een ontspannen dagje sauna !?

  Spreek je snel weer.

  Groetjes,

  Albert

  Antwoord
 3. Miranda

  He Dirk,

  Gefelictieerd met het behalen van je doel! En vooral met de weg er naartoe en alle wijsheden die je onderweg hebt opgedaan! Geniet nog even lekker een paar daagjes met Carola en we zien je snel weer terug in Nederland! 

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Share This