Duizelingwekkende wandelpaden en een verloren telefoon

door | aug 17, 2014

Duizelingwekkende wandelpaden en een verloren telefoon

Een avontuurlijke, zware rustdag…

Twee weken geleden had ik een lekker rustdagje gepland in Santoña. Dat liep echter anders… Ik las een blog van pelgrim Helmut over een avontuurlijke afdaling: een natuurlijke trap van ongeveer 700 treden tot aan zeeniveau. Zijn verhaal las als bijzonder uitdagend. Het begon mij te kriebelen. Mooi uitstapje voor een rustdag, zoals ik vaker doe. Uitdagend dus. Ik heb het geweten… 

763 treden naar zee

Santoña ligt aan een baai, pal aan de kust. Je kunt hoog langs de kust om de laaggelegen stad heen lopen. Maar daarvoor moet je flink klimmen. De prachtige uitzichten over de zee en de baai krijg je daarvoor terug. Diverse vuurtorens staan rondom de klippen om te voorkomen dat schepen er tegenaan varen. 

Het is bij een van die hooggelegen vuurtorens dat je via een smal pad kunt afdalen naar zee. Het pad bestaat uit een knettersteile trap, uitgehouwen in de rotsen. 763 duizelingwekkende treden om precies te zijn. Steil en oneven, met de diepte voor je, naast je, onder je. Het is werkelijk ontzagwekkend en mooi. Maar je moet ook weer terug. Dat is dan weer buitengewoon vermoeiend.

Ik heb het natuurlijk toch gedaan, zo op mijn rustdag. Het was TOP!

Verdwalen op een geitenpad

Nog vol van mijn trap-avontuur werd ik eenmaal boven een beetje overmoedig. Ik besloot – nog even – het eilandje over te steken, via een smal rotsachtig geitenpad. Klimmen en springen over rotsblokken en boomstronken… Een heel avontuur, waarbij ik op een gegeven moment realiseerde dat ik verdwaald was. Ik wist bij onze lieve Heer niet meer waar ik liep. Natuurlijk ben ik er – zoals altijd – toch maar weer uitgekomen. Alleen mijn telefoon niet. Die ligt nog steeds ergens langs dat geitenpad. Balen dus. Ik ben al mijn opgeslagen telefoonnummers kwijt! 

Dus als enkele van jullie straks niets van me horen: Het is niet omdat ik je vergeten ben. Ik heb jullie nummer gewoon niet meer. Dus call me please! Wel vanaf zondag 8 september; dan ben ik weer thuis.

De laatste 300km van mijn Camino

Inmiddels begin ik echt dichtbij Santiago de Compostella te komen. De Camino del Norte (van Irun naar Oviedo) heb ik nu achter me gelaten. Ik bevind me nu op de Camino Primitivo (van Oviedo naar Azuro). Daarna is het nog twee dagen wandelen over de Camino Frances naar Santiago. Vanaf de kustroute loop je dan het binnenland in.

Steeds dichterbij; nog een goede 300 kilometer. Na 3000 kilometer stelt dat niet zo gek veel meer voor… Er zitten echter nog wel wat flinke klimdagen tussen. Het is nog niet zomaar gedaan.  

Mijmeren over thuis en nieuwe plannen

Hoewel ik nog steeds ontzettend geniet van het onderweg zijn, de natuur, het mijmeren, kijk ik ondertussen ook erg uit naar 'straks'. Op dit moment van schrijven (vrijdag de 15e), over precies twee weken, staat Carola me op te wachten in Santiago! We blijven daar even en lopen samen nog naar Finisterra. En dan nemen we het vliegtuig terug naar Nederland. Vandaag over precies drie weken slaap ik weer in mijn eigen vertrouwde bed. Met een eigen douche. Wat een ongekend luxe vooruitzicht!

Veel zin heb ik ook om met mijn nieuwe ideeën en plannen aan de gang te gaan. Mijn vijfdaagse wandel-loopbaanreizen bijvoorbeeld. Ik kijk er naar uit. Voor de komende tijd zit ik boordevol inspiratie, creativiteit en energie!

Tot gauw.

Met hartelijke groet,

Dirk van Asselt | De Reiscoach | 15 augustus 2014
Facebook: dirkvanasselt
 

Eindelijk

Al een jaar of vijf ben ik me aan het bezinnen op m’n website. Of beter gezegd op m’n aanbod.Na de periode 2014 – 2018 waarin ik echt gefocussed was op outdoor loopbaanbegeleiding kwam ik in een wat andere fase terecht met andere bezigheden. Zo ben ik gaan werken met...

Wat als een klant niet betaald?

Ik lees, hoor, zie hier nooit over en ik kan me niet voorstellen dat niemand hier ooit mee te maken krijgt. Hoeveel zelfstandig coaches zijn er wel niet in Nederland met veelal particuliere klanten, want zo beginnen we toch vaak? Wat ik lees op facebook en linked in...

Terug van weg geweest

M’n laatste blog was van maart 2018 met de titel “Heel eenvoudig van pure stress naar genieten” - https://dirkvanasselt.nl/heel-eenvoudig-van-pure-stress-naar-intens-genieten/ Inmiddels is het dus april 2022.Ik heb eigenlijk een soort blogpauze van een jaar of vier...

Heel eenvoudig van pure stress naar intens genieten.

Afgelopen weekeind gaf ik in de jaarbeurs op de Fiets en Wandelbeurs in een zaal van 80 – 100 man een lezing over mijn GR11 hikeavontuur van de afgelopen zomer dwars door en over de Pyreneeën.

Wat levert het nou op?

Wel leuk zo’n hiketocht door de Pyreneeën maar wat levert het nou eigenlijk op? Wat brengt het je?
Wat word je er wijzer van? Is het alle kosten en inspanningen waard?

Finale

Het is in vele opzichten een reis van uitersten geweest.

Ontspannen

Dit blog opnieuw geschreven tijdens een rustdag na 10 intensieve dagen met zeer veel klimmen en dalen. Ik zit nu ongeveer 2/3 van m’n hiketocht en heb nog zo’n 2 weken te gaan.

Focus, focus, focus.

Geschreven vanaf camping Valle de Burajelo (vlakbij Torla) waar ik de GR11 loop door de Spaanse Pyreneeën.

Spoedcursus ouderschap

Spoedcursus ouderschap

Niet wachten tot later

Een paar weken geleden ontving ik een handgeschreven brief van iemand die ik niet direct kende. Ik begon te lezen en er kwam al snel een naam in voor die ik wel direct herkende. Ene Gerard. Mijn gedachten dwaalden direct af naar mijn wandelreis van 2014 vanuit huis naar Spanje – Santiago de Compostella.

Eindelijk

Al een jaar of vijf ben ik me aan het bezinnen op m’n website. Of beter gezegd op m’n aanbod.Na de periode 2014 – 2018 waarin ik echt gefocussed was op outdoor loopbaanbegeleiding kwam ik in een wat andere fase terecht met andere bezigheden. Zo ben ik gaan werken met...

Spoedcursus ouderschap

Spoedcursus ouderschap

Niet wachten tot later

Een paar weken geleden ontving ik een handgeschreven brief van iemand die ik niet direct kende. Ik begon te lezen en er kwam al snel een naam in voor die ik wel direct herkende. Ene Gerard. Mijn gedachten dwaalden direct af naar mijn wandelreis van 2014 vanuit huis naar Spanje – Santiago de Compostella.

Spontaan gaan of tot in de puntjes voorbereiden?

Spontaan en improviseren of alles voorbereiden en plannen of een combi? Op m’n Pyreneeën GR11 wandeltocht – inclusief twee loopbaan zesdaagses – deze zomer zal alles aan de orde komen.

Iedereen zijn talent

Artikel over talent. Dat iedereen een specifiek talent (en) heeft. Ook bijvoorbeeld zogenaamde onhandelbare jongeren. Juist zeker zijn omdat ze vaak hooggevoelig zijn. Het is de kunst de juiste omstandigheden te scheppen om hun talenten voor zichzelf herkenbaar te maken en voor de buitenwereld zichtbaar.

Leven om te vergeten….of zinvol leven

Gisteravond na ‘de avond touretappe’ op de Belgische zender zat ik nog wat te zappen waarbij ik terecht kwam op een uitzending waarbij bewoners van een verzorgingstehuis werden gevolgd in hun leven daar.

Tegenslag….

Tegenslag. Hoe ga je daar nu mee om? Want tegenslag hoort bij het leven en iedereen krijgt daar op z’n tijd mee te maken. Hoe komt het dat de een zich er bij neer legt en de volgende dag vol goede moed doorgaat met het volgende project. Terwijl de ander er somber van wordt, vindt dat hem / haar altijd van dit soort dingen overkomt. Het niet meer zitten en erin blijft hangen?

Zeg eens wat vaker ‘ja’.

Ik las laatst een artikel in het Salt magazine (Magazine over actief en avontuurlijk leven) een interview met de outdoorfilosoof Dave Cornthwaite. Een verhaal over iemand die luisterde naar zijn hart en vooral ging doen. Ik ben gek op dat soort verhalen maar 1 zin in...

‘Ik ben niet te veranderen, zo zit ik nu eenmaal in elkaar’ – Onzin!

Veranderen, gedrag, van twijfel naar keuzes maken, coaching, coachtraject, van verlegen naar assertief, van faalangst naar zelfvertrouwen.

Natuur(lijke) inspiratie

In het huidige digi- en prestatie tijdperk kunnen we 24 uur per dag druk zijn met alle mogelijke denkbare bezigheden, social media, informatie vergaren, etcetera. Al die prikkels in overvloed biedt veel mogelijkheden, kansen en ontwikkeling maar tegelijkertijd kan het...
Dirk van Asselt

Dirk van Asselt

De reiscoach

11 Reacties

 1. Miriam

  Succes en veel plezier nog de laatste weken!

  Antwoord
 2. Albert

  Allereerst nog van harte gefeliciteerd uit Leusden. Ik heb gebeld, maar ja als de feun er niet meer is…

  Laatste lootjes. Ik heb eerder gehoord dat veel mensen met die laatste kilometers problemen hebben, dus een beetje extra aanmoediging van ons.

  Zet e'm op bikkel en veel plezier.

  Groetjes,

  Albert en Yvonne

  Antwoord
 3. linda

  ohhhhhhhhh dirk het word toch nog elke keer iets bijzonders
  wat klinkt dat allemaal geweldig …….
  en sommige min puntjes ( mobile ) ach het is behoorlijk vervelend maar wat een geweldig avontuur beleef je op die manier
  oei ik had graag in je rugzak gekropen haha
  heerlijk hoe je schrijft
  ik heb een paar dagen in de caravan gezeten (maarten wilde graag even alleen in mn huis gniffel ) het was heerlijk …..mooi weer ….harde wind dus heerlijk uitwaaien op het strand ….bijna geen gebruik van mobile omdat er geen bereik is yehhhhh…..
  alleen vanacht bijna uit mn bed geschut van wege storm
  vannochtend besloot ik uiteindelijk om 5.00 uur ik ga terug naar mn eigen bed
  dus hup tas mee en tessy mee …krijg ik onderweg naar mn auto echt een wolkbreuk over me heen …tot mn onderbroek nat en tessy wilde geen stap meer doen dus hup opgetild hihi mutsie
  nu met kruik jaja nog 3 uurtjes geslapen RUST en DROOG
  lieve genietse knuffels voor de laatste dagen broer xx je zussie

  Antwoord
 4. Jaap Passenier

  Beste Dirk, nu het eind van je reis in beeld komt is het elke keer weer spannend waar je ons allemaal zo deel genoot van maakt. Natuurljk wens ik je voor de laatste stuk van dit traject nog veel energie, maar bovenal een veilige terugkeer in Kortenhoef. Met vriendelijke groet. Jaap

  Antwoord
 5. Theo van Mourik

  Hallo Dirk!

   

  het is er al die tijd niet van gekomen om te reageren.

  Uiteraard heb ik je wel via de berichten gevolgd. Hoe krijg je dit allemaal voor elkaar! Ik vind

  het echt geweldig! Ik heb al moeite om dagtocht te fietsen; laat staan zo'n marathon wandeltocht

  of eigenlijk een EXPEDITIE. Zet hem op voor de laatste 300 km. Maar dat gaat jou lukken.

  Hartelijke sportieve groet,

   

  Theo

  Antwoord
 6. MvD

  Wij zijn ook weer in de lucht (na 2,5 in de bush bush van o.a Noorwegen) dus pak nog net je laatste loodjes mee…veel plezier en geniet! Maureen.

  Antwoord
 7. Loes de Bruin

  Hallo Dirk,

  Wat een enorme prestatie,ik heb het met veel plezier gevolgd. Leuk hoor om op deze manier te zien wat jou overkomen is tijdens deze monstertocht. Samir heeft de 4daagse gelopen en dat was voor hem een enorme overwinning . Goed bezig jullie, hoewel jouw prestatie van een heel ander kaliber is zal het voor beiden een uitdaging zijn geweest die jullie ziijn aangegaan en hebben overwonnen. Veel plezier  nog op het laatste deel en vooral een heerlijk uitzicht dat Carola straks op je wacht EN  je eigen bed!!! Lieve groet,Loes

  Antwoord
 8. Dirk van Asselt

  Bedankt fijne mensen voor jullie reacties! Nog steeds fantastisch weer en prachtige dagen. De nachten zijn soms wat 'problematisch' daar er zeg 100 pelgrims onderweg zijn en er slechts 'officieel' plek is voor 30. Maar goed, toch komt het steeds weer goed. Maar dat eigen bed, draak droom ik wel eens van de laatste tijd:-).

  Groet, Dirk

  Antwoord
 9. Peter Cijs

  Eindpunt in zicht……Toi Toi Dirk !  

  Antwoord
 10. Bas

  Hoi Dirk,

  Wauw, 700 treden? Dat stuk naar beneden moet ik met mijn hoogtevrees niet doen. De terugweg omhoog lijkt me ook heel zwaar. Ik was zelf op zoek naar een wandeling in Santoña maar nu ik dit zo lees heb je heel wat afgewandeld Dirk. Ik kijk snel even naar de andere blogs die je gemaakt hebt.

  Mvg,

  Bas

  Antwoord
  • Dirk van Asselt

   Ik heb ze zelf niet geteld Bas; moest goed al mijn aandacht erbij houden! Maar je kunt je aardig wandelend vermaken in Santoña. En bovendien is het een heerlijk stadje en badplaats!  P.s. als je daar een adres wilt van een prima slaapplek; let me know.

   Groet,
   Dirk

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Share This