Je hart volgen door te luisteren naar je lichaam.

door | okt 31, 2011

Je hart volgen door te luisteren naar je lichaam.

Zwaar vermoeid

“Vroeger” zei luisteren naar je lichaam me helemaal niets. Ik heb heel wat afgesport en daarbij diverse keren mijn fysieke grenzen overschreden. Zodanig dat ik kotsend langs de kant van de weg stond.

Ik herinner mij dat ik dat de eerste keer al meemaakte na een gymles op de lagere school. Het is mij daarna vaak gebeurd op de racefiets, op de schaats bij m’n lange afstand Weissensee avonturen, tijdens spinning, etc. Ik ‘vertelde’ mijn lichaam, als het tegensputterde dat het niet moest zeuren en dat ik me niet liet tegenhouden als m’n lijf protesteerde. Ik negeerde het gewoon.

Tot mijn fietsreis in 2009 van 12.000 kilometer door Zuid-Amerika. Ik hield dezelfde trend vast. Maar zat toen dag na dag op de fiets. Ik werd prompt ziek na twee weken. Onder andere van vermoeidheid. Toen gingen mij de ogen open. Zou het misschien komen dat ik zo idioot aan het fietsen was terwijl mijn lichaam schreeuwde om rust? Vanaf toen ben ik langzaam aan gaan leren en ervaren wat het betekent om naar je lichaam te luisteren. Ben ik langzaamaan gaan leren te voelen. Ben ik steeds beter gaan begrijpen en ervaren wat je lichaam je wel niet allemaal kan vertellen. En zag ik de waarde ervan.

Nu ben ik zover dat ik stellig durf te zeggen dat je lichaam altijd gelijk heeft. Dat je lichaam je altijd het juiste signaal geeft. Niet alleen op fysiek niveau maar ook op zielsniveau. Dat als je iets doet wat eigenlijk niet bij je past, je lichaam dat jou laat weten. Dat kan door heel subtiele signalen als een unheimisch gevoel, of een overduidelijk signaal als een plotselinge barstende koppijn. Als je ervoor open staat op die manier naar je lichaam te luisteren is je lichaam DE graadmeter voor ‘je hart volgen’. Je krijgt automatisch het signaal of iets goed voor je is of niet.

Op fysiek niveau trap ik nog steeds weleens in de valkuil van mijn grenzen overschrijden. Nog niet zo lang geleden tijdens een fietstochtje met mijn fietsclub. Ik wilde zonodig weer eens met de snelle jongens mee. Klein clubje dus regelmatig op kop (want ik wilde natuurlijk niet onderdoen voor de rest). Er stond gemeen veel wind dus weinig rustmomenten. Heen wind mee waarbij ik al op de limiet reed. Mijn lichaam gaf toen al duidelijk aan dat het te hard ging. Maar ik wilde niet opgeven en moeten lossen. Terug wind tegen en ik waaide er binnen no time vanaf. Zat te trillen op mijn fiets. Was helemaal naar de knoppen (netjes gezegd) en reed met max 15 kilometer per uur terug naar huis waar ik in het donker aankwam. Dus duidelijk dik over mijn grenzen heengegaan. Ik had in het begin al moeten aangeven dat het mij te hard ging en toen al wat rustiger aan moeten doen om wat over te houden voor de terugweg. Weer veel van geleerd en zo zie je dat de valkuil groot is om de signalen van je lichaam, wanneer het zo uitkomt, te negeren.

Luisteren naar je lichaam kan iedereen. Het is niet meer en minder dan bewust voelen. Met je volledige aandacht. Wat zegt die koppijn, pijn in je nek, koude voeten, knoop in je buik jou? Of juist dat tintelende ‘happy’ gevoel. Die vlinders in je buik. Of die ontspannen blik in je ogen. Wees je bewust van je lichaam en wees er zuinig op. Het is je grootste en meest betrouwbare kompas ter wereld.  

Met hartelijke groet, Dirk van Asselt

Eindelijk

Al een jaar of vijf ben ik me aan het bezinnen op m’n website. Of beter gezegd op m’n aanbod.Na de periode 2014 – 2018 waarin ik echt gefocussed was op outdoor loopbaanbegeleiding kwam ik in een wat andere fase terecht met andere bezigheden. Zo ben ik gaan werken met...

Wat als een klant niet betaald?

Ik lees, hoor, zie hier nooit over en ik kan me niet voorstellen dat niemand hier ooit mee te maken krijgt. Hoeveel zelfstandig coaches zijn er wel niet in Nederland met veelal particuliere klanten, want zo beginnen we toch vaak? Wat ik lees op facebook en linked in...

Terug van weg geweest

M’n laatste blog was van maart 2018 met de titel “Heel eenvoudig van pure stress naar genieten” - https://dirkvanasselt.nl/heel-eenvoudig-van-pure-stress-naar-intens-genieten/ Inmiddels is het dus april 2022.Ik heb eigenlijk een soort blogpauze van een jaar of vier...

Heel eenvoudig van pure stress naar intens genieten.

Afgelopen weekeind gaf ik in de jaarbeurs op de Fiets en Wandelbeurs in een zaal van 80 – 100 man een lezing over mijn GR11 hikeavontuur van de afgelopen zomer dwars door en over de Pyreneeën.

Wat levert het nou op?

Wel leuk zo’n hiketocht door de Pyreneeën maar wat levert het nou eigenlijk op? Wat brengt het je?
Wat word je er wijzer van? Is het alle kosten en inspanningen waard?

Finale

Het is in vele opzichten een reis van uitersten geweest.

Ontspannen

Dit blog opnieuw geschreven tijdens een rustdag na 10 intensieve dagen met zeer veel klimmen en dalen. Ik zit nu ongeveer 2/3 van m’n hiketocht en heb nog zo’n 2 weken te gaan.

Focus, focus, focus.

Geschreven vanaf camping Valle de Burajelo (vlakbij Torla) waar ik de GR11 loop door de Spaanse Pyreneeën.

Spoedcursus ouderschap

Spoedcursus ouderschap

Niet wachten tot later

Een paar weken geleden ontving ik een handgeschreven brief van iemand die ik niet direct kende. Ik begon te lezen en er kwam al snel een naam in voor die ik wel direct herkende. Ene Gerard. Mijn gedachten dwaalden direct af naar mijn wandelreis van 2014 vanuit huis naar Spanje – Santiago de Compostella.

Eindelijk

Al een jaar of vijf ben ik me aan het bezinnen op m’n website. Of beter gezegd op m’n aanbod.Na de periode 2014 – 2018 waarin ik echt gefocussed was op outdoor loopbaanbegeleiding kwam ik in een wat andere fase terecht met andere bezigheden. Zo ben ik gaan werken met...

Spoedcursus ouderschap

Spoedcursus ouderschap

Niet wachten tot later

Een paar weken geleden ontving ik een handgeschreven brief van iemand die ik niet direct kende. Ik begon te lezen en er kwam al snel een naam in voor die ik wel direct herkende. Ene Gerard. Mijn gedachten dwaalden direct af naar mijn wandelreis van 2014 vanuit huis naar Spanje – Santiago de Compostella.

Spontaan gaan of tot in de puntjes voorbereiden?

Spontaan en improviseren of alles voorbereiden en plannen of een combi? Op m’n Pyreneeën GR11 wandeltocht – inclusief twee loopbaan zesdaagses – deze zomer zal alles aan de orde komen.

Iedereen zijn talent

Artikel over talent. Dat iedereen een specifiek talent (en) heeft. Ook bijvoorbeeld zogenaamde onhandelbare jongeren. Juist zeker zijn omdat ze vaak hooggevoelig zijn. Het is de kunst de juiste omstandigheden te scheppen om hun talenten voor zichzelf herkenbaar te maken en voor de buitenwereld zichtbaar.

Leven om te vergeten….of zinvol leven

Gisteravond na ‘de avond touretappe’ op de Belgische zender zat ik nog wat te zappen waarbij ik terecht kwam op een uitzending waarbij bewoners van een verzorgingstehuis werden gevolgd in hun leven daar.

Tegenslag….

Tegenslag. Hoe ga je daar nu mee om? Want tegenslag hoort bij het leven en iedereen krijgt daar op z’n tijd mee te maken. Hoe komt het dat de een zich er bij neer legt en de volgende dag vol goede moed doorgaat met het volgende project. Terwijl de ander er somber van wordt, vindt dat hem / haar altijd van dit soort dingen overkomt. Het niet meer zitten en erin blijft hangen?

Zeg eens wat vaker ‘ja’.

Ik las laatst een artikel in het Salt magazine (Magazine over actief en avontuurlijk leven) een interview met de outdoorfilosoof Dave Cornthwaite. Een verhaal over iemand die luisterde naar zijn hart en vooral ging doen. Ik ben gek op dat soort verhalen maar 1 zin in...

‘Ik ben niet te veranderen, zo zit ik nu eenmaal in elkaar’ – Onzin!

Veranderen, gedrag, van twijfel naar keuzes maken, coaching, coachtraject, van verlegen naar assertief, van faalangst naar zelfvertrouwen.

Natuur(lijke) inspiratie

In het huidige digi- en prestatie tijdperk kunnen we 24 uur per dag druk zijn met alle mogelijke denkbare bezigheden, social media, informatie vergaren, etcetera. Al die prikkels in overvloed biedt veel mogelijkheden, kansen en ontwikkeling maar tegelijkertijd kan het...
Dirk van Asselt

Dirk van Asselt

De reiscoach

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Share This