Ieder van ons heeft zijn / haar unieke talent – niemand uitgezonderd. Het is voornamelijk de kunst de juiste omstandigheden te scheppen om talenten voor jezelf herkenbaar te maken en voor de buitenwereld zichtbaar. Zeker niet altijd gemakkelijk maar wel haalbaar.

Sinds een paar maanden ben ik 1 dag in de week werkzaam op Spirare Talent Valley in Venlo.
Spirare richt zich op jongeren in onze maatschappij die vastlopen in het bestaande onderwijs. Met veelal kwalificaties alszijnde totaal onhandelbaar.
Niet zelden zijn dit jongeren met het ‘etiket’ hoogbegaafd of hoog intelligent.
Spirare Talent Valley biedt een veilige omgeving waar deze jongeren eerst tot rust kunnen komen. En van daaruit stap voor stap gestimuleerd worden om zichzelf te ontplooien. Zichzelf te worden.

Er worden allerlei activiteiten aangeboden, op gebied van bijvoorbeeld muziek, techniek, sport, meditatie waar de jongeren geheel vrijwillig wel of niet aan kunnen meedoen.
Dit alles onder begeleiding van een zeer gevarieerd team mensen met ook weer ieder zijn eigen talent en werkwijze.
Ikzelf mag hier dus ook 1 dag in de week zijn op mijn specialisatie: outdoor coaching. Ik ga lekker met de mensen naar buiten. Mooi om het al lopende te kunnen hebben over het leven vroeger, het leven nu en het leven straks.

Eind van de dag rijd ik telkens weer vol inspiratie en verwondering terug.
Geïnspireerd door de jongeren, de begeleiders, de initiatiefnemers, de omgeving.
Verwonderd vooral doordat ik telkens weer besef dat er zo ongelofelijk veel potentieel bij deze jongeren aanwezig is.
Stuk voor stuk mensen met slimheid, intelligentie, talent, en capaciteiten in zich. Dat is geweldig om te zien en biedt hoop voor hun toekomst. Door omstandigheden echter hebben boosheid, frustratie en allerlei andere gemoedstoestanden de overhand gekregen. En zijn die slimheid, intelligentie, talent, en capaciteiten veelal niet meer herkenbaar voor de jongeren zelf en niet meer zichtbaar voor de buitenwereld.
Het is de kunst om de juiste omstandigheden te creëren om hun talenten tot uiting te laten komen en op te laten bloeien. Dat vergt geduld, vertrouwen, onderzoeken en stap voor stap werken aan.

Zo geeft een dag hier mij telkens weer de bevestiging dat ieder mens talenten en capaciteiten in huis heeft die uniek voor hem / haar zijn. Wat zou het mooi zijn als daar ook meer aandacht voor zou komen in het onderwijs systeem.
Als je eens een kijkje wilt nemen op de site van Spirare: http://www.spirare.org/

Nieuwsgierig naar jouw specifieke talenten? En hoe je die zou kunnen inzetten in je werk & leven?
Schrijf je in voor een individuele outdoor loopbaandag om hier eens een volle dag aandacht aan te geven – agenda en meer info zie https://dirkvanasselt.nl/1-daagse-outdoor-loopbaandagen/

Pin It on Pinterest

Share This