Iedereen zijn talent

door | mrt 30, 2016

Iedereen zijn talent
talent 2

Ieder van ons heeft zijn / haar unieke talent – niemand uitgezonderd. Het is voornamelijk de kunst de juiste omstandigheden te scheppen om talenten voor jezelf herkenbaar te maken en voor de buitenwereld zichtbaar. Zeker niet altijd gemakkelijk maar wel haalbaar.

Sinds een paar maanden ben ik 1 dag in de week werkzaam op Spirare Talent Valley in Venlo.
Spirare richt zich op jongeren in onze maatschappij die vastlopen in het bestaande onderwijs. Met veelal kwalificaties alszijnde totaal onhandelbaar.
Niet zelden zijn dit jongeren met het ‘etiket’ hoogbegaafd of hoog intelligent.
Spirare Talent Valley biedt een veilige omgeving waar deze jongeren eerst tot rust kunnen komen. En van daaruit stap voor stap gestimuleerd worden om zichzelf te ontplooien. Zichzelf te worden.

Er worden allerlei activiteiten aangeboden, op gebied van bijvoorbeeld muziek, techniek, sport, meditatie waar de jongeren geheel vrijwillig wel of niet aan kunnen meedoen.
Dit alles onder begeleiding van een zeer gevarieerd team mensen met ook weer ieder zijn eigen talent en werkwijze.
Ikzelf mag hier dus ook 1 dag in de week zijn op mijn specialisatie: outdoor coaching. Ik ga lekker met de mensen naar buiten. Mooi om het al lopende te kunnen hebben over het leven vroeger, het leven nu en het leven straks.

Eind van de dag rijd ik telkens weer vol inspiratie en verwondering terug.
Geïnspireerd door de jongeren, de begeleiders, de initiatiefnemers, de omgeving.
Verwonderd vooral doordat ik telkens weer besef dat er zo ongelofelijk veel potentieel bij deze jongeren aanwezig is.
Stuk voor stuk mensen met slimheid, intelligentie, talent, en capaciteiten in zich. Dat is geweldig om te zien en biedt hoop voor hun toekomst. Door omstandigheden echter hebben boosheid, frustratie en allerlei andere gemoedstoestanden de overhand gekregen. En zijn die slimheid, intelligentie, talent, en capaciteiten veelal niet meer herkenbaar voor de jongeren zelf en niet meer zichtbaar voor de buitenwereld.
Het is de kunst om de juiste omstandigheden te creëren om hun talenten tot uiting te laten komen en op te laten bloeien. Dat vergt geduld, vertrouwen, onderzoeken en stap voor stap werken aan.

Zo geeft een dag hier mij telkens weer de bevestiging dat ieder mens talenten en capaciteiten in huis heeft die uniek voor hem / haar zijn. Wat zou het mooi zijn als daar ook meer aandacht voor zou komen in het onderwijs systeem.
Als je eens een kijkje wilt nemen op de site van Spirare: http://www.spirare.org/

Nieuwsgierig naar jouw specifieke talenten? En hoe je die zou kunnen inzetten in je werk & leven?
Schrijf je in voor een individuele outdoor loopbaandag om hier eens een volle dag aandacht aan te geven – agenda en meer info zie https://dirkvanasselt.nl/1-daagse-outdoor-loopbaandagen/

Eindelijk

Al een jaar of vijf ben ik me aan het bezinnen op m’n website. Of beter gezegd op m’n aanbod.Na de periode 2014 – 2018 waarin ik echt gefocussed was op outdoor loopbaanbegeleiding kwam ik in een wat andere fase terecht met andere bezigheden. Zo ben ik gaan werken met...

Wat als een klant niet betaald?

Ik lees, hoor, zie hier nooit over en ik kan me niet voorstellen dat niemand hier ooit mee te maken krijgt. Hoeveel zelfstandig coaches zijn er wel niet in Nederland met veelal particuliere klanten, want zo beginnen we toch vaak? Wat ik lees op facebook en linked in...

Terug van weg geweest

M’n laatste blog was van maart 2018 met de titel “Heel eenvoudig van pure stress naar genieten” - https://dirkvanasselt.nl/heel-eenvoudig-van-pure-stress-naar-intens-genieten/ Inmiddels is het dus april 2022.Ik heb eigenlijk een soort blogpauze van een jaar of vier...

Heel eenvoudig van pure stress naar intens genieten.

Afgelopen weekeind gaf ik in de jaarbeurs op de Fiets en Wandelbeurs in een zaal van 80 – 100 man een lezing over mijn GR11 hikeavontuur van de afgelopen zomer dwars door en over de Pyreneeën.

Wat levert het nou op?

Wel leuk zo’n hiketocht door de Pyreneeën maar wat levert het nou eigenlijk op? Wat brengt het je?
Wat word je er wijzer van? Is het alle kosten en inspanningen waard?

Finale

Het is in vele opzichten een reis van uitersten geweest.

Ontspannen

Dit blog opnieuw geschreven tijdens een rustdag na 10 intensieve dagen met zeer veel klimmen en dalen. Ik zit nu ongeveer 2/3 van m’n hiketocht en heb nog zo’n 2 weken te gaan.

Focus, focus, focus.

Geschreven vanaf camping Valle de Burajelo (vlakbij Torla) waar ik de GR11 loop door de Spaanse Pyreneeën.

Spoedcursus ouderschap

Spoedcursus ouderschap

Niet wachten tot later

Een paar weken geleden ontving ik een handgeschreven brief van iemand die ik niet direct kende. Ik begon te lezen en er kwam al snel een naam in voor die ik wel direct herkende. Ene Gerard. Mijn gedachten dwaalden direct af naar mijn wandelreis van 2014 vanuit huis naar Spanje – Santiago de Compostella.

Eindelijk

Al een jaar of vijf ben ik me aan het bezinnen op m’n website. Of beter gezegd op m’n aanbod.Na de periode 2014 – 2018 waarin ik echt gefocussed was op outdoor loopbaanbegeleiding kwam ik in een wat andere fase terecht met andere bezigheden. Zo ben ik gaan werken met...

Spoedcursus ouderschap

Spoedcursus ouderschap

Niet wachten tot later

Een paar weken geleden ontving ik een handgeschreven brief van iemand die ik niet direct kende. Ik begon te lezen en er kwam al snel een naam in voor die ik wel direct herkende. Ene Gerard. Mijn gedachten dwaalden direct af naar mijn wandelreis van 2014 vanuit huis naar Spanje – Santiago de Compostella.

Spontaan gaan of tot in de puntjes voorbereiden?

Spontaan en improviseren of alles voorbereiden en plannen of een combi? Op m’n Pyreneeën GR11 wandeltocht – inclusief twee loopbaan zesdaagses – deze zomer zal alles aan de orde komen.

Leven om te vergeten….of zinvol leven

Gisteravond na ‘de avond touretappe’ op de Belgische zender zat ik nog wat te zappen waarbij ik terecht kwam op een uitzending waarbij bewoners van een verzorgingstehuis werden gevolgd in hun leven daar.

Tegenslag….

Tegenslag. Hoe ga je daar nu mee om? Want tegenslag hoort bij het leven en iedereen krijgt daar op z’n tijd mee te maken. Hoe komt het dat de een zich er bij neer legt en de volgende dag vol goede moed doorgaat met het volgende project. Terwijl de ander er somber van wordt, vindt dat hem / haar altijd van dit soort dingen overkomt. Het niet meer zitten en erin blijft hangen?

Zeg eens wat vaker ‘ja’.

Ik las laatst een artikel in het Salt magazine (Magazine over actief en avontuurlijk leven) een interview met de outdoorfilosoof Dave Cornthwaite. Een verhaal over iemand die luisterde naar zijn hart en vooral ging doen. Ik ben gek op dat soort verhalen maar 1 zin in...

‘Ik ben niet te veranderen, zo zit ik nu eenmaal in elkaar’ – Onzin!

Veranderen, gedrag, van twijfel naar keuzes maken, coaching, coachtraject, van verlegen naar assertief, van faalangst naar zelfvertrouwen.

Natuur(lijke) inspiratie

In het huidige digi- en prestatie tijdperk kunnen we 24 uur per dag druk zijn met alle mogelijke denkbare bezigheden, social media, informatie vergaren, etcetera. Al die prikkels in overvloed biedt veel mogelijkheden, kansen en ontwikkeling maar tegelijkertijd kan het...

Terugblikken; zonde van de tijd of juist heel waardevol?

In deze periode van Kerst en oud en nieuw ‘mogen’ we ook altijd even terugblikken. Komt vast door het weer, de donkere dagen, even verplicht het werk loslaten en dan even bezinnen. Hoewel we al weer heel snel overstappen in de ‘doe modus’ om...
Dirk van Asselt

Dirk van Asselt

De reiscoach

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Share This