‘Het zit nu eenmaal in mijn genen’. ‘Zo ben ik nu eenmaal opgegroeid’. ‘Ik ben niet te veranderen, zo zit ik nu eenmaal in elkaar’.
Dit hoor ik nogal eens in m’n coach gesprekken. Het was ook mijn eigen overtuiging tot een jaar of acht geleden. Ik durf nu te zeggen: alle gedrag is te veranderen.
Waar ik het wel mee eens ben is dat dit in zijn algemeenheid geen gemakkelijke klus is. Zeker niet. Het kost je waarschijnlijk bloed, zweet en tranen maar het kan wel. Als je maar wilt! Of je het nu hebt over stoppen met roken, zelfvertrouwen opdoen waarbij je normaal gesproken vol faalangst zit, keuzes maken waarbij je normaal gesproken over alles eindeloos twijfelt, assertief zijn terwijl je eigenlijk extreem verlegen bent, etcetera. Het valt allemaal te leren!
Voorwaarden (Lange termijn resultaat)
De belangrijkste voorwaarde die aanwezig moet zijn om een gewenste verandering succesvol te laten plaats vinden: De noodzaak moet groot genoeg zijn. Als de noodzaak tot echt veranderen niet aanwezig of niet groot genoeg is gaat een mens, vanuit nature, niet veranderen. Dan blijft hij houden wat er is. Wat bekend is. Wat binnen zijn comfortzone ligt.
Dus simpel gezegd: als de persoon niet genoeg last heeft van zijn eigen gedrag en geen echte wens heeft om daadwerkelijk te veranderen gaat het hem niet lukken.
Aanpak
Stel dat deze noodzaak tot een gedrags verandering aanwezig is dan komt de volgende terechte vraag. Hoe pak je het dan aan? Hoe ga je je oude ongewenste gedrag loslaten en je je nieuwe gewenste gedrag eigen maken? Waar zit die aan/uit knop?
Om je direct uit de droom te helpen: die aan/uit knop bestaat niet. Het is vooral een kwestie van hard werken en gaan DOEN. Maar hoe bereik je dan je doel?
- Bewustwording en exact weten wat je wel wilt.
Ofwel heel concreet weten wat je wel wilt. En wat dat je gaat opleveren. Hoe jouw leven er dan gaat uitzien. Dus bepaal je einddoel. - Accepteren en committment.
Accepteren dat het keihard werken zal zijn. En committment met jezelf dat je hoe dan ook je ‘programma’ gaat doorlopen. - Stap voor stap.
Altijd je einddoel voor ogen blijven houden. Maar daar naar toe werken in kleine haalbare stappen. De valkuil is dat je te snel wilt en te grote stappen wilt zetten waardoor je bij tegenslag snel terugvalt in je oude patroon en het dan opgeeft. - Volhouden.
Nieuw gedrag aanleren betekent een nieuw systeem in je lichaam, in je brein aanbrengen. Dat is een kwestie van continue herhaling om een oud patroon (gedrag) te doorbreken en het nieuwe patroon (gedrag) aan te leren. Ze zeggen wel eens: nieuw gedrag moet je 30 dagen lang iedere dag doen en dan zit het in je ‘systeem’. - Terugkijken en jezelf belonen
Kijk regelmatig om en zie welke stappen je dan gezet hebt. Beloon jezelf steeds weer bij het bereiken van nieuwe mijlpalen. Je verdient het!
Hulp inschakelen
Ik kan me heel goed voorstellen dat je hier hulp bij nodig hebt. Dat heb ik zelf ook nodig gehad en soms nog. Dan is het prettig als je mensen in je omgeving hebt bij wie je met je twijfel terecht kunt. Die je scherp houden. Die je toch weer stappen vooruit kunt laten zetten. Die begrijpt in welk proces en in welke fase je zit.
Hulp kan natuurlijk uit je eigen netwerk van vrienden, familie, bekenden komen. Maar dit is toch vaak wat lastig omdat zij het je niet echt moeilijk zullen maken. En dat is soms wel wat je nodig hebt. Dan kun je professionele hulp inschakelen. In de vorm van een coach bijvoorbeeld.
Mocht je daadwerkelijk aan de slag willen met een gewenste gedrags verandering dan is een combinatie met een wandel 5 daagse een ideale gelegenheid. Uit je dagelijkse omgeving en hectiek. In de natuur. In beweging. Vanuit ontspanning heel bewust aan jezelf gaan werken.
Van 13 – 20 september staat er een ‘Werk&Leven’ 8 daagse gepland in Frankrijk (Marminiac).
Mocht je hier meer over willen lezen
Wil je mij er persoonlijk over spreken; bel me gerust op 06-12513085 of stuur een email.
Email
Wil je verder eens wat er mogelijk is op gebied van coaching – loopbaan begeleiding dan is alle informatie beschikbaar op deze website.
Ik wens je verder een heerlijke week toe en tot de volgende blog!
Met hartelijke groet,
Dirk van Asselt
De reiscoach
0 reacties