‘Ik ben niet te veranderen, zo zit ik nu eenmaal in elkaar’ – Onzin!

door | feb 10, 2015

‘Ik ben niet te veranderen, zo zit ik nu eenmaal in elkaar’ – Onzin!
Blijvend veranderen

‘Het zit nu eenmaal in mijn genen’. ‘Zo ben ik nu eenmaal opgegroeid’. ‘Ik ben niet te veranderen, zo zit ik nu eenmaal in elkaar’.
Dit hoor ik nogal eens in m’n coach gesprekken. Het was ook mijn eigen overtuiging tot een jaar of acht geleden. Ik durf nu te zeggen: alle gedrag is te veranderen.

Waar ik het wel mee eens ben is dat dit in zijn algemeenheid geen gemakkelijke klus is. Zeker niet. Het kost je waarschijnlijk bloed, zweet en tranen maar het kan wel. Als je maar wilt! Of je het nu hebt over stoppen met roken, zelfvertrouwen opdoen waarbij je normaal gesproken vol faalangst zit, keuzes maken waarbij je normaal gesproken over alles eindeloos twijfelt, assertief zijn terwijl je eigenlijk extreem verlegen bent, etcetera. Het valt allemaal te leren!

Voorwaarden (Lange termijn resultaat)

De belangrijkste voorwaarde die aanwezig moet zijn om een gewenste verandering succesvol te laten plaats vinden: De noodzaak moet groot genoeg zijn. Als de noodzaak tot echt veranderen niet aanwezig of niet groot genoeg is gaat een mens, vanuit nature, niet veranderen. Dan blijft hij houden wat er is. Wat bekend is. Wat binnen zijn comfortzone ligt.
Dus simpel gezegd: als de persoon niet genoeg last heeft van zijn eigen gedrag en geen echte wens heeft om daadwerkelijk te veranderen gaat het hem niet lukken.
Aanpak
Stel dat deze noodzaak tot een gedrags verandering aanwezig is dan komt de volgende terechte vraag. Hoe pak je het dan aan? Hoe ga je je oude ongewenste gedrag loslaten en je je nieuwe gewenste gedrag eigen maken? Waar zit die aan/uit knop?
Om je direct uit de droom te helpen: die aan/uit knop bestaat niet. Het is vooral een kwestie van hard werken en gaan DOEN. Maar hoe bereik je dan je doel?

 

 • Bewustwording en exact weten wat je wel wilt.
  Ofwel heel concreet weten wat je wel wilt. En wat dat je gaat opleveren. Hoe jouw leven er dan gaat uitzien. Dus bepaal je einddoel.
 • Accepteren en committment.
  Accepteren dat het keihard werken zal zijn. En committment met jezelf dat je hoe dan ook je ‘programma’ gaat doorlopen.
 • Stap voor stap.
  Altijd je einddoel voor ogen blijven houden. Maar daar naar toe werken in kleine haalbare stappen. De valkuil is dat je te snel wilt en te grote stappen wilt zetten waardoor je bij tegenslag snel terugvalt in je oude patroon en het dan opgeeft.
 • Volhouden.
  Nieuw gedrag aanleren betekent een nieuw systeem in je lichaam, in je brein aanbrengen. Dat is een kwestie van continue herhaling om een oud patroon (gedrag) te doorbreken en het nieuwe patroon (gedrag) aan te leren. Ze zeggen wel eens: nieuw gedrag moet je 30 dagen lang iedere dag doen en dan zit het in je ‘systeem’.
 • Terugkijken en jezelf belonen
  Kijk regelmatig om en zie welke stappen je dan gezet hebt. Beloon jezelf steeds weer bij het bereiken van nieuwe mijlpalen. Je verdient het!
Gewenst gedrag e1423566416284

Hulp inschakelen

Ik kan me heel goed voorstellen dat je hier hulp bij nodig hebt. Dat heb ik zelf ook nodig gehad en soms nog. Dan is het prettig als je mensen in je omgeving hebt bij wie je met je twijfel terecht kunt. Die je scherp houden. Die je toch weer stappen vooruit kunt laten zetten. Die begrijpt in welk proces en in welke fase je zit.
Hulp kan natuurlijk uit je eigen netwerk van vrienden, familie, bekenden komen. Maar dit is toch vaak wat lastig omdat zij het je niet echt moeilijk zullen maken. En dat is soms wel wat je nodig hebt. Dan kun je professionele hulp inschakelen. In de vorm van een coach bijvoorbeeld.

 

Mocht je daadwerkelijk aan de slag willen met een gewenste gedrags verandering dan is een combinatie met een wandel 5 daagse een ideale gelegenheid. Uit je dagelijkse omgeving en hectiek. In de natuur. In beweging. Vanuit ontspanning heel bewust aan jezelf gaan werken.

Van 13 – 20 september staat er een ‘Werk&Leven’ 8 daagse gepland in Frankrijk (Marminiac).

Mocht je hier meer over willen lezen

Wil je mij er persoonlijk over spreken; bel me gerust op 06-12513085 of stuur een email.

Email
Wil je verder eens wat er mogelijk is op gebied van coaching – loopbaan begeleiding dan is alle informatie beschikbaar op deze website.
Ik wens je verder een heerlijke week toe en tot de volgende blog!

Met hartelijke groet,

Dirk van Asselt
De reiscoach

Eindelijk

Al een jaar of vijf ben ik me aan het bezinnen op m’n website. Of beter gezegd op m’n aanbod.Na de periode 2014 – 2018 waarin ik echt gefocussed was op outdoor loopbaanbegeleiding kwam ik in een wat andere fase terecht met andere bezigheden. Zo ben ik gaan werken met...

Wat als een klant niet betaald?

Ik lees, hoor, zie hier nooit over en ik kan me niet voorstellen dat niemand hier ooit mee te maken krijgt. Hoeveel zelfstandig coaches zijn er wel niet in Nederland met veelal particuliere klanten, want zo beginnen we toch vaak? Wat ik lees op facebook en linked in...

Terug van weg geweest

M’n laatste blog was van maart 2018 met de titel “Heel eenvoudig van pure stress naar genieten” - https://dirkvanasselt.nl/heel-eenvoudig-van-pure-stress-naar-intens-genieten/ Inmiddels is het dus april 2022.Ik heb eigenlijk een soort blogpauze van een jaar of vier...

Heel eenvoudig van pure stress naar intens genieten.

Afgelopen weekeind gaf ik in de jaarbeurs op de Fiets en Wandelbeurs in een zaal van 80 – 100 man een lezing over mijn GR11 hikeavontuur van de afgelopen zomer dwars door en over de Pyreneeën.

Wat levert het nou op?

Wel leuk zo’n hiketocht door de Pyreneeën maar wat levert het nou eigenlijk op? Wat brengt het je?
Wat word je er wijzer van? Is het alle kosten en inspanningen waard?

Finale

Het is in vele opzichten een reis van uitersten geweest.

Ontspannen

Dit blog opnieuw geschreven tijdens een rustdag na 10 intensieve dagen met zeer veel klimmen en dalen. Ik zit nu ongeveer 2/3 van m’n hiketocht en heb nog zo’n 2 weken te gaan.

Focus, focus, focus.

Geschreven vanaf camping Valle de Burajelo (vlakbij Torla) waar ik de GR11 loop door de Spaanse Pyreneeën.

Spoedcursus ouderschap

Spoedcursus ouderschap

Niet wachten tot later

Een paar weken geleden ontving ik een handgeschreven brief van iemand die ik niet direct kende. Ik begon te lezen en er kwam al snel een naam in voor die ik wel direct herkende. Ene Gerard. Mijn gedachten dwaalden direct af naar mijn wandelreis van 2014 vanuit huis naar Spanje – Santiago de Compostella.

Eindelijk

Al een jaar of vijf ben ik me aan het bezinnen op m’n website. Of beter gezegd op m’n aanbod.Na de periode 2014 – 2018 waarin ik echt gefocussed was op outdoor loopbaanbegeleiding kwam ik in een wat andere fase terecht met andere bezigheden. Zo ben ik gaan werken met...

Spoedcursus ouderschap

Spoedcursus ouderschap

Niet wachten tot later

Een paar weken geleden ontving ik een handgeschreven brief van iemand die ik niet direct kende. Ik begon te lezen en er kwam al snel een naam in voor die ik wel direct herkende. Ene Gerard. Mijn gedachten dwaalden direct af naar mijn wandelreis van 2014 vanuit huis naar Spanje – Santiago de Compostella.

Spontaan gaan of tot in de puntjes voorbereiden?

Spontaan en improviseren of alles voorbereiden en plannen of een combi? Op m’n Pyreneeën GR11 wandeltocht – inclusief twee loopbaan zesdaagses – deze zomer zal alles aan de orde komen.

Iedereen zijn talent

Artikel over talent. Dat iedereen een specifiek talent (en) heeft. Ook bijvoorbeeld zogenaamde onhandelbare jongeren. Juist zeker zijn omdat ze vaak hooggevoelig zijn. Het is de kunst de juiste omstandigheden te scheppen om hun talenten voor zichzelf herkenbaar te maken en voor de buitenwereld zichtbaar.

Leven om te vergeten….of zinvol leven

Gisteravond na ‘de avond touretappe’ op de Belgische zender zat ik nog wat te zappen waarbij ik terecht kwam op een uitzending waarbij bewoners van een verzorgingstehuis werden gevolgd in hun leven daar.

Tegenslag….

Tegenslag. Hoe ga je daar nu mee om? Want tegenslag hoort bij het leven en iedereen krijgt daar op z’n tijd mee te maken. Hoe komt het dat de een zich er bij neer legt en de volgende dag vol goede moed doorgaat met het volgende project. Terwijl de ander er somber van wordt, vindt dat hem / haar altijd van dit soort dingen overkomt. Het niet meer zitten en erin blijft hangen?

Zeg eens wat vaker ‘ja’.

Ik las laatst een artikel in het Salt magazine (Magazine over actief en avontuurlijk leven) een interview met de outdoorfilosoof Dave Cornthwaite. Een verhaal over iemand die luisterde naar zijn hart en vooral ging doen. Ik ben gek op dat soort verhalen maar 1 zin in...

Natuur(lijke) inspiratie

In het huidige digi- en prestatie tijdperk kunnen we 24 uur per dag druk zijn met alle mogelijke denkbare bezigheden, social media, informatie vergaren, etcetera. Al die prikkels in overvloed biedt veel mogelijkheden, kansen en ontwikkeling maar tegelijkertijd kan het...

Terugblikken; zonde van de tijd of juist heel waardevol?

In deze periode van Kerst en oud en nieuw ‘mogen’ we ook altijd even terugblikken. Komt vast door het weer, de donkere dagen, even verplicht het werk loslaten en dan even bezinnen. Hoewel we al weer heel snel overstappen in de ‘doe modus’ om...
Dirk van Asselt

Dirk van Asselt

De reiscoach

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Share This