Inspiratie door de natuur

door | jul 15, 2012

Inspiratie door de natuur

Ik stapte vanmorgen wat onwennig op mijn mountainbike voor een trainingsritje. Er golfde een gevoel van opwinding door mij heen en ik vloog met mijn gedachten terug naar 14 juli 2009. Gisteren exact drie jaar geleden en de dag dat ik het vliegtuig nam naar Rio De Janeiro. Niet alleen, maar vergezeld door mijn mountainbike. Op weg naar het avontuur en op weg naar een fietstocht van 12.000 kilometer door Zuid-Amerika. Via Brazilië, Uruguay, Argentinië, Chili, Bolivia, Peru naar Equador.

Hetzelfde zadel, dat nu na een uurtje al wat onwennig voelt heeft mij al die 12.000 kilometers gedragen. In mijn ritje van twee uur flitsen herinneringen als bliksemschichten voorbij. Zoals mijn bezoek aan die jeugdgevangenis in Rio de Janeiro. Of die zware dagen op de hoogvlakten in het Andes gebergte waar iedere dag vanaf 11.00 de tegenwind zo hard aanwakkerde dat ik bijna stilstond. En die twee dagen fietsen over een zoutmeer in Bolivia waarbij ik het zout onder mijn wielen hoorde knisperen als ware het versgevallen sneeuw. Maar ook mijn momenten van top inspiratie. Dat ik juist op de meest onverwachte momenten de mooiste inzichten opdeed.

Vele ‘sweet memories’ dus maar één van de dingen die mij vooral is bijgebleven uit die periode van bijna 6 maanden is het leven in en op het ritme van de natuur. Slapen wanneer het donker wordt en opstaan wanneer het licht word. Ik beleefde de natuur heel intens. Er waren dagen dat mijn zintuigen ‘op scherp’ stonden. Dan rook, hoorde, zag en voelde ik alles veel helderder. Ik merkte dat ook juist op die dagen de mooiste en beste ideeën naar boven kwamen. Dit waren mijn beste inspiratie momenten.

Natuur ontspant eigenlijk als vanzelf, het haalt je uit je hoofd, het brengt je in beweging. In die gemoedstoestand geef je je onbewuste alle ruimte om met heldere ingevingen of inzichten te komen.
Voor natuur hoef je echter niet naar Zuid-Amerika. Natuur hebben we gelukkig ook nog volop aanwezig in ons eigen land. Ook vast in jou eigen woonomgeving. Maak er gebruik van. Ga eens, in plaats van gebogen over je bureau, of turend achter je beeldscherm lekker de natuur in en geef je gedachten de vrije teugels. Grote kans dat er dan ‘zomaar’ een oplossing komt binnenvliegen voor dat probleem waar je al zo lang over aan het tobben bent.
 

Met hartelijke groet,

Dirk van Asselt
p.s. Wil je veel meer weten over mijn fietsreis: Ik heb er een boek over geschreven getiteld “Volg je Hart, 12.000 kilometer door Zuid-Amerika’’. Zie https://dirkvanasselt.nl/boek-volg-je-hart/

Eindelijk

Al een jaar of vijf ben ik me aan het bezinnen op m’n website. Of beter gezegd op m’n aanbod.Na de periode 2014 – 2018 waarin ik echt gefocussed was op outdoor loopbaanbegeleiding kwam ik in een wat andere fase terecht met andere bezigheden. Zo ben ik gaan werken met...

Wat als een klant niet betaald?

Ik lees, hoor, zie hier nooit over en ik kan me niet voorstellen dat niemand hier ooit mee te maken krijgt. Hoeveel zelfstandig coaches zijn er wel niet in Nederland met veelal particuliere klanten, want zo beginnen we toch vaak? Wat ik lees op facebook en linked in...

Terug van weg geweest

M’n laatste blog was van maart 2018 met de titel “Heel eenvoudig van pure stress naar genieten” - https://dirkvanasselt.nl/heel-eenvoudig-van-pure-stress-naar-intens-genieten/ Inmiddels is het dus april 2022.Ik heb eigenlijk een soort blogpauze van een jaar of vier...

Heel eenvoudig van pure stress naar intens genieten.

Afgelopen weekeind gaf ik in de jaarbeurs op de Fiets en Wandelbeurs in een zaal van 80 – 100 man een lezing over mijn GR11 hikeavontuur van de afgelopen zomer dwars door en over de Pyreneeën.

Wat levert het nou op?

Wel leuk zo’n hiketocht door de Pyreneeën maar wat levert het nou eigenlijk op? Wat brengt het je?
Wat word je er wijzer van? Is het alle kosten en inspanningen waard?

Finale

Het is in vele opzichten een reis van uitersten geweest.

Ontspannen

Dit blog opnieuw geschreven tijdens een rustdag na 10 intensieve dagen met zeer veel klimmen en dalen. Ik zit nu ongeveer 2/3 van m’n hiketocht en heb nog zo’n 2 weken te gaan.

Focus, focus, focus.

Geschreven vanaf camping Valle de Burajelo (vlakbij Torla) waar ik de GR11 loop door de Spaanse Pyreneeën.

Spoedcursus ouderschap

Spoedcursus ouderschap

Niet wachten tot later

Een paar weken geleden ontving ik een handgeschreven brief van iemand die ik niet direct kende. Ik begon te lezen en er kwam al snel een naam in voor die ik wel direct herkende. Ene Gerard. Mijn gedachten dwaalden direct af naar mijn wandelreis van 2014 vanuit huis naar Spanje – Santiago de Compostella.

Eindelijk

Al een jaar of vijf ben ik me aan het bezinnen op m’n website. Of beter gezegd op m’n aanbod.Na de periode 2014 – 2018 waarin ik echt gefocussed was op outdoor loopbaanbegeleiding kwam ik in een wat andere fase terecht met andere bezigheden. Zo ben ik gaan werken met...

Spoedcursus ouderschap

Spoedcursus ouderschap

Niet wachten tot later

Een paar weken geleden ontving ik een handgeschreven brief van iemand die ik niet direct kende. Ik begon te lezen en er kwam al snel een naam in voor die ik wel direct herkende. Ene Gerard. Mijn gedachten dwaalden direct af naar mijn wandelreis van 2014 vanuit huis naar Spanje – Santiago de Compostella.

Spontaan gaan of tot in de puntjes voorbereiden?

Spontaan en improviseren of alles voorbereiden en plannen of een combi? Op m’n Pyreneeën GR11 wandeltocht – inclusief twee loopbaan zesdaagses – deze zomer zal alles aan de orde komen.

Iedereen zijn talent

Artikel over talent. Dat iedereen een specifiek talent (en) heeft. Ook bijvoorbeeld zogenaamde onhandelbare jongeren. Juist zeker zijn omdat ze vaak hooggevoelig zijn. Het is de kunst de juiste omstandigheden te scheppen om hun talenten voor zichzelf herkenbaar te maken en voor de buitenwereld zichtbaar.

Leven om te vergeten….of zinvol leven

Gisteravond na ‘de avond touretappe’ op de Belgische zender zat ik nog wat te zappen waarbij ik terecht kwam op een uitzending waarbij bewoners van een verzorgingstehuis werden gevolgd in hun leven daar.

Tegenslag….

Tegenslag. Hoe ga je daar nu mee om? Want tegenslag hoort bij het leven en iedereen krijgt daar op z’n tijd mee te maken. Hoe komt het dat de een zich er bij neer legt en de volgende dag vol goede moed doorgaat met het volgende project. Terwijl de ander er somber van wordt, vindt dat hem / haar altijd van dit soort dingen overkomt. Het niet meer zitten en erin blijft hangen?

Zeg eens wat vaker ‘ja’.

Ik las laatst een artikel in het Salt magazine (Magazine over actief en avontuurlijk leven) een interview met de outdoorfilosoof Dave Cornthwaite. Een verhaal over iemand die luisterde naar zijn hart en vooral ging doen. Ik ben gek op dat soort verhalen maar 1 zin in...

‘Ik ben niet te veranderen, zo zit ik nu eenmaal in elkaar’ – Onzin!

Veranderen, gedrag, van twijfel naar keuzes maken, coaching, coachtraject, van verlegen naar assertief, van faalangst naar zelfvertrouwen.

Natuur(lijke) inspiratie

In het huidige digi- en prestatie tijdperk kunnen we 24 uur per dag druk zijn met alle mogelijke denkbare bezigheden, social media, informatie vergaren, etcetera. Al die prikkels in overvloed biedt veel mogelijkheden, kansen en ontwikkeling maar tegelijkertijd kan het...
Dirk van Asselt

Dirk van Asselt

De reiscoach

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Share This