Jochum van Krimpen: Op intuitie en met verstand

door | dec 25, 2011

Jochum van Krimpen: Op intuitie en met verstand

Ik associeer het ‘volgen van mijn hart’ met het nemen van intuïtieve beslissingen. Hier tegenover staan rationele beslissingen die je maakt door het volgen van je verstand. In de praktijk is het natuurlijk niet zo zwart-wit, eerder is er sprake van een continue afweging van zowel intuïtieve als rationele argumenten om uiteindelijk iets wel of niet te doen. Mensen die hun hart volgen geven hun intuïtie de ruimte. Waar of wanneer ging bij mij het roer om? Ik heb 8 jaar lang met het plan rondgelopen om een outdoorbedrijf te beginnen in een mooie bergachtige omgeving. Uitvoeren van dit plan zou betekenen: Verhuizen naar een ander land en m’n baan opzeggen, twee ingrijpende beslissingen. Bovendien zou daar totale onzekerheid tegenover staan: Wordt het wel een succes? Ga ik m’n vrienden en familie niet te veel missen? Heb ik voldoende inkomsten?

Het roer ging om toen mijn vriendin Judith en ik in de zomer van 2008 door de Spaanse Pyreneeën reisden en we tegen een geweldige accommodatie aanliepen die we konden huren. Dat was een eye-opener, daarvóór dachten we alleen na over kopen. We hebben toen direct de knoop doorgehakt en gezegd: Nu gaan we het echt doen!

Hoe ben je je Hart gaan volgen?
Veel mensen hebben een droomplan, maar slechts weinigen doen daar wat mee. Dat is helemaal niet erg, het is juist ook wel lekker af en toe een beetje weg te dromen zonder concreet te worden. Mijn ervaring is echter dat het een ongelooflijke kick geeft als je besluit je droomplan uit te voeren en je droom te leven. Er zaten 13 maanden tussen de beslissing dat we zouden gaan en de daadwerkelijke verhuisdatum. Die 13 maanden vlogen voorbij. Ik kwam in een soort flow, had superveel energie en straalde dat ook uit. Dat is een erg prettige state-of-mind die tot op de dag van vandaag voortduurt en voorlopig ook niet gaat verdwijnen. Hoe breng je ‘volg je Hart’ nu in de praktijk? Ons outdoorbedrijf bestaat inmiddels bijna twee jaar, het heet Chill-Outdoor. We organiseren sportieve vakanties in de Spaanse Pyreneeën voor liefhebbers van lekker eten, drinken en gezelligheid. Uitgangspunt is dat onze gasten een gevarieerd outdoorprogramma doorlopen (o.a. raften, canyoning, mountainbiken, bergwandelen, maar ook skiën en snowboarden) en verder nergens aan hoeven te denken. Overnachtingen, eten, drinken, reserveringen, alles wordt geregeld en is inbegrepen. Het is super om te merken dat ons concept aanslaat, het loopt vanaf het eerste begin erg goed, we hebben totaal geen last van de crisis.

Wat heeft het je gebracht?
Het volgen van m’n hart en het naleven van m’n droom brengt tot nu toe veel goeds: Innerlijke rust, veel energie, trots gevoel, positief zelfbeeld, waardering van vrienden en familie, maar ook van onze gasten en van mensen die ons spontaan mailen. Iedereen vindt het mooi dat we onze droom leven. Ook merk ik dat er allerlei creatieve denkprocessen in m’n hoofd gestimuleerd worden, al heeft dit natuurlijk niet alleen te maken met het volgen van je hart, maar ook met het runnen van een eigen bedrijf.

Wat vond en vind je lastig op jou “Volg je Hart’’ weg?
Ik vond het doorhakken van de knoop lastig, dus echt te beslissen ‘we gaan het doen’. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat we deze beslissing niet namen na een ingewikkelde, allesomvattende afweging, maar na een simpele prikkel van buitenaf: huren i.p.v. kopen. Daardoor werden de risico’s ineens overzichtelijk en konden we ons besluit nemen. Daarvóór waren we echt verwikkeld in die eerder genoemde interne strijd tussen ratio en intuïtie, waarbij de ratio de uitvoering van onze intuïtieve wens blokkeerde.

Het belangrijkste advies aan mensen die ook ‘hun Hart willen volgen’?
Het zou mooi zijn als je kon zeggen ‘volg je hart en alles komt goed’, maar dat vind ik niet realistisch. Een deel van ons huidige geluk zit ook in zeer rationele zaken als het maken van een goed businessplan en het uitdenken van een marketingstrategie, waardoor we nu succesvol zijn in wat we doen. Hadden we de afgelopen twee jaar geen gasten gehad, dan hadden we nog steeds trots kunnen zijn op het volgen van ons hart, maar was het een minder mooi verhaal geweest. Het is echter wel zo dat als je écht ergens voor gaat er veel energie vrijkomt waardoor de kans dat je succesvol zult zijn aanmerkelijk toeneemt. Zo beredeneert komen ratio en intuïtie toch weer bij elkaar!

Met hartelijke groet,
Jochum van Krimpen

Eindelijk

Al een jaar of vijf ben ik me aan het bezinnen op m’n website. Of beter gezegd op m’n aanbod.Na de periode 2014 – 2018 waarin ik echt gefocussed was op outdoor loopbaanbegeleiding kwam ik in een wat andere fase terecht met andere bezigheden. Zo ben ik gaan werken met...

Wat als een klant niet betaald?

Ik lees, hoor, zie hier nooit over en ik kan me niet voorstellen dat niemand hier ooit mee te maken krijgt. Hoeveel zelfstandig coaches zijn er wel niet in Nederland met veelal particuliere klanten, want zo beginnen we toch vaak? Wat ik lees op facebook en linked in...

Terug van weg geweest

M’n laatste blog was van maart 2018 met de titel “Heel eenvoudig van pure stress naar genieten” - https://dirkvanasselt.nl/heel-eenvoudig-van-pure-stress-naar-intens-genieten/ Inmiddels is het dus april 2022.Ik heb eigenlijk een soort blogpauze van een jaar of vier...

Heel eenvoudig van pure stress naar intens genieten.

Afgelopen weekeind gaf ik in de jaarbeurs op de Fiets en Wandelbeurs in een zaal van 80 – 100 man een lezing over mijn GR11 hikeavontuur van de afgelopen zomer dwars door en over de Pyreneeën.

Wat levert het nou op?

Wel leuk zo’n hiketocht door de Pyreneeën maar wat levert het nou eigenlijk op? Wat brengt het je?
Wat word je er wijzer van? Is het alle kosten en inspanningen waard?

Finale

Het is in vele opzichten een reis van uitersten geweest.

Ontspannen

Dit blog opnieuw geschreven tijdens een rustdag na 10 intensieve dagen met zeer veel klimmen en dalen. Ik zit nu ongeveer 2/3 van m’n hiketocht en heb nog zo’n 2 weken te gaan.

Focus, focus, focus.

Geschreven vanaf camping Valle de Burajelo (vlakbij Torla) waar ik de GR11 loop door de Spaanse Pyreneeën.

Spoedcursus ouderschap

Spoedcursus ouderschap

Niet wachten tot later

Een paar weken geleden ontving ik een handgeschreven brief van iemand die ik niet direct kende. Ik begon te lezen en er kwam al snel een naam in voor die ik wel direct herkende. Ene Gerard. Mijn gedachten dwaalden direct af naar mijn wandelreis van 2014 vanuit huis naar Spanje – Santiago de Compostella.

Eindelijk

Al een jaar of vijf ben ik me aan het bezinnen op m’n website. Of beter gezegd op m’n aanbod.Na de periode 2014 – 2018 waarin ik echt gefocussed was op outdoor loopbaanbegeleiding kwam ik in een wat andere fase terecht met andere bezigheden. Zo ben ik gaan werken met...

Spoedcursus ouderschap

Spoedcursus ouderschap

Niet wachten tot later

Een paar weken geleden ontving ik een handgeschreven brief van iemand die ik niet direct kende. Ik begon te lezen en er kwam al snel een naam in voor die ik wel direct herkende. Ene Gerard. Mijn gedachten dwaalden direct af naar mijn wandelreis van 2014 vanuit huis naar Spanje – Santiago de Compostella.

Spontaan gaan of tot in de puntjes voorbereiden?

Spontaan en improviseren of alles voorbereiden en plannen of een combi? Op m’n Pyreneeën GR11 wandeltocht – inclusief twee loopbaan zesdaagses – deze zomer zal alles aan de orde komen.

Iedereen zijn talent

Artikel over talent. Dat iedereen een specifiek talent (en) heeft. Ook bijvoorbeeld zogenaamde onhandelbare jongeren. Juist zeker zijn omdat ze vaak hooggevoelig zijn. Het is de kunst de juiste omstandigheden te scheppen om hun talenten voor zichzelf herkenbaar te maken en voor de buitenwereld zichtbaar.

Leven om te vergeten….of zinvol leven

Gisteravond na ‘de avond touretappe’ op de Belgische zender zat ik nog wat te zappen waarbij ik terecht kwam op een uitzending waarbij bewoners van een verzorgingstehuis werden gevolgd in hun leven daar.

Tegenslag….

Tegenslag. Hoe ga je daar nu mee om? Want tegenslag hoort bij het leven en iedereen krijgt daar op z’n tijd mee te maken. Hoe komt het dat de een zich er bij neer legt en de volgende dag vol goede moed doorgaat met het volgende project. Terwijl de ander er somber van wordt, vindt dat hem / haar altijd van dit soort dingen overkomt. Het niet meer zitten en erin blijft hangen?

Zeg eens wat vaker ‘ja’.

Ik las laatst een artikel in het Salt magazine (Magazine over actief en avontuurlijk leven) een interview met de outdoorfilosoof Dave Cornthwaite. Een verhaal over iemand die luisterde naar zijn hart en vooral ging doen. Ik ben gek op dat soort verhalen maar 1 zin in...

‘Ik ben niet te veranderen, zo zit ik nu eenmaal in elkaar’ – Onzin!

Veranderen, gedrag, van twijfel naar keuzes maken, coaching, coachtraject, van verlegen naar assertief, van faalangst naar zelfvertrouwen.

Natuur(lijke) inspiratie

In het huidige digi- en prestatie tijdperk kunnen we 24 uur per dag druk zijn met alle mogelijke denkbare bezigheden, social media, informatie vergaren, etcetera. Al die prikkels in overvloed biedt veel mogelijkheden, kansen en ontwikkeling maar tegelijkertijd kan het...
Dirk van Asselt

Dirk van Asselt

De reiscoach

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Share This