Marktonderzoek en Focus – om precies dáár terecht te komen

door | jun 1, 2014

Marktonderzoek en Focus – om precies dáár terecht te komen

Marktonderzoek. Naar woord eigenlijk, brr. Het roept bij mijzelf en – merk ik – bij anderen vaak weerstand op. En toch is het een belangrijk aspect in toekomstbegeleiding, of je nu als zelfstandige of in loondienst wilt werken.

Marktonderzoek helpt je om daar terecht te komen waar jíj wilt.

Stap 1 was 'Weten wat je wilt' (Doelen bereiken is in beweging komen).

Stap 2 was 'Doelen stellen en ze realiseren', waarbij stap voor stap de truc is (Op weg naar je droombaan: stap voor stap is de truc).

En nu marktonderzoek en Focus

Als ik mensen in het begin van een traject vraag: 'Bij welke organisaties zou je het liefst willen werken?', dan hebben negen van de tien daar geen antwoord op. Wat ze zeggen is: 'Het maakt mij helemaal niets uit, als ik maar ergens aan het werk kom.' Logische gedachte en zelfs te waarderen. En toch komt het ook in deze fase weer aan op Focus. Niet voor niets schrijf ik Focus met een hoofdletter.

Focus. Je hebt volledig uitgezocht bij welke pak 'm beet vijf organisaties je het liefste zou willen werken. Vervolgens gaan jou “toevallig” dingen opvallen over die organisaties; je komt “toevallig” mensen tegen die daar werken; je gaat kansen zien omdat je exact weet waar je naartoe wilt. Zolang je dat niet weet, herken je die al dingen ook niet. Het is net als een auto kopen. Je heb er een in je hoofd en je ziet ze vervolgens continue voorbij rijden. Weten wat je wilt en waar je wilt werken, maakt dat je Focus krijgt. Zo kom je uiteindelijk daar terecht waar je terecht wílt komen.

Hoe doe je dat dan, marktonderzoek?

Bij wat voor een organsiatie voel jij je het meeste thuis? Ga dat precies voor jezelf uitzoeken. Groot, klein, hiërarchisch of juist niet, in welke regio, in welke sector, etcetera… Daarna zoek je uit welke organisaties aan jouw criteria voldoen. Over die organisaties ga je alles te weten komen. Wat is hun missie, product, doelgroep, wie zijn de contactpersonen? En wat kun jij voor hun betekenen?

Hierna is het de kunst om ogen en oren open te houden. Je zult merken dat je “toevallig” over de organisaties hoort, leest en ziet…

En jij dan, Dirk?

Ik wil na thuiskomst van mijn Camino vijfdaagse wandelcoach-reizen gaan organiseren. Dus geen standaard loopbaantraject van acht gesprekken, aan de keukentafel. Wel vijf dagen met jou op stap, waarin alle aspecten van het vinden van die nieuwe baan aan bod komen. En dat dan in groepsverband. Ik wil daarvoor (ook) bedrijven benaderen, waarin medewerkers met een reorganisatie te maken krijgen. Of waar medewerkers in aanmerking komen voor een verplichte, of vrijwillige, interne herplaatsing.

Ik heb nu voor mezelf helder dat ik – dit jaar nog – bij vier organisaties een gesprek hierover wil: bij de Triodos Bank (hun motto is mijn motto: Volg je Hart, met gezond verstand), bij de Gemeente Hilversum en Wijdemeren voor mensen in de bijstand en bij de Dienst Landelijk Gebied (DLG).

Mijn vraag

Mijn vraag aan jullie: Ken je bij een van deze vier organisaties een persoon waarmee ik hierover contact kan opnemen? Mijn dank bij voorbaat is groot!

Bedankt weer voor jullie aandacht en tot een volgend blog!

Met hartelijke groet,

Dirk van Asselt | De Reiscoach | 29 mei 2014

 

Eindelijk

Al een jaar of vijf ben ik me aan het bezinnen op m’n website. Of beter gezegd op m’n aanbod.Na de periode 2014 – 2018 waarin ik echt gefocussed was op outdoor loopbaanbegeleiding kwam ik in een wat andere fase terecht met andere bezigheden. Zo ben ik gaan werken met...

Wat als een klant niet betaald?

Ik lees, hoor, zie hier nooit over en ik kan me niet voorstellen dat niemand hier ooit mee te maken krijgt. Hoeveel zelfstandig coaches zijn er wel niet in Nederland met veelal particuliere klanten, want zo beginnen we toch vaak? Wat ik lees op facebook en linked in...

Terug van weg geweest

M’n laatste blog was van maart 2018 met de titel “Heel eenvoudig van pure stress naar genieten” - https://dirkvanasselt.nl/heel-eenvoudig-van-pure-stress-naar-intens-genieten/ Inmiddels is het dus april 2022.Ik heb eigenlijk een soort blogpauze van een jaar of vier...

Heel eenvoudig van pure stress naar intens genieten.

Afgelopen weekeind gaf ik in de jaarbeurs op de Fiets en Wandelbeurs in een zaal van 80 – 100 man een lezing over mijn GR11 hikeavontuur van de afgelopen zomer dwars door en over de Pyreneeën.

Wat levert het nou op?

Wel leuk zo’n hiketocht door de Pyreneeën maar wat levert het nou eigenlijk op? Wat brengt het je?
Wat word je er wijzer van? Is het alle kosten en inspanningen waard?

Finale

Het is in vele opzichten een reis van uitersten geweest.

Ontspannen

Dit blog opnieuw geschreven tijdens een rustdag na 10 intensieve dagen met zeer veel klimmen en dalen. Ik zit nu ongeveer 2/3 van m’n hiketocht en heb nog zo’n 2 weken te gaan.

Focus, focus, focus.

Geschreven vanaf camping Valle de Burajelo (vlakbij Torla) waar ik de GR11 loop door de Spaanse Pyreneeën.

Spoedcursus ouderschap

Spoedcursus ouderschap

Niet wachten tot later

Een paar weken geleden ontving ik een handgeschreven brief van iemand die ik niet direct kende. Ik begon te lezen en er kwam al snel een naam in voor die ik wel direct herkende. Ene Gerard. Mijn gedachten dwaalden direct af naar mijn wandelreis van 2014 vanuit huis naar Spanje – Santiago de Compostella.

Eindelijk

Al een jaar of vijf ben ik me aan het bezinnen op m’n website. Of beter gezegd op m’n aanbod.Na de periode 2014 – 2018 waarin ik echt gefocussed was op outdoor loopbaanbegeleiding kwam ik in een wat andere fase terecht met andere bezigheden. Zo ben ik gaan werken met...

Spoedcursus ouderschap

Spoedcursus ouderschap

Niet wachten tot later

Een paar weken geleden ontving ik een handgeschreven brief van iemand die ik niet direct kende. Ik begon te lezen en er kwam al snel een naam in voor die ik wel direct herkende. Ene Gerard. Mijn gedachten dwaalden direct af naar mijn wandelreis van 2014 vanuit huis naar Spanje – Santiago de Compostella.

Spontaan gaan of tot in de puntjes voorbereiden?

Spontaan en improviseren of alles voorbereiden en plannen of een combi? Op m’n Pyreneeën GR11 wandeltocht – inclusief twee loopbaan zesdaagses – deze zomer zal alles aan de orde komen.

Iedereen zijn talent

Artikel over talent. Dat iedereen een specifiek talent (en) heeft. Ook bijvoorbeeld zogenaamde onhandelbare jongeren. Juist zeker zijn omdat ze vaak hooggevoelig zijn. Het is de kunst de juiste omstandigheden te scheppen om hun talenten voor zichzelf herkenbaar te maken en voor de buitenwereld zichtbaar.

Leven om te vergeten….of zinvol leven

Gisteravond na ‘de avond touretappe’ op de Belgische zender zat ik nog wat te zappen waarbij ik terecht kwam op een uitzending waarbij bewoners van een verzorgingstehuis werden gevolgd in hun leven daar.

Tegenslag….

Tegenslag. Hoe ga je daar nu mee om? Want tegenslag hoort bij het leven en iedereen krijgt daar op z’n tijd mee te maken. Hoe komt het dat de een zich er bij neer legt en de volgende dag vol goede moed doorgaat met het volgende project. Terwijl de ander er somber van wordt, vindt dat hem / haar altijd van dit soort dingen overkomt. Het niet meer zitten en erin blijft hangen?

Zeg eens wat vaker ‘ja’.

Ik las laatst een artikel in het Salt magazine (Magazine over actief en avontuurlijk leven) een interview met de outdoorfilosoof Dave Cornthwaite. Een verhaal over iemand die luisterde naar zijn hart en vooral ging doen. Ik ben gek op dat soort verhalen maar 1 zin in...

‘Ik ben niet te veranderen, zo zit ik nu eenmaal in elkaar’ – Onzin!

Veranderen, gedrag, van twijfel naar keuzes maken, coaching, coachtraject, van verlegen naar assertief, van faalangst naar zelfvertrouwen.

Natuur(lijke) inspiratie

In het huidige digi- en prestatie tijdperk kunnen we 24 uur per dag druk zijn met alle mogelijke denkbare bezigheden, social media, informatie vergaren, etcetera. Al die prikkels in overvloed biedt veel mogelijkheden, kansen en ontwikkeling maar tegelijkertijd kan het...
Dirk van Asselt

Dirk van Asselt

De reiscoach

1 Reactie

 1. Monique van Gorkom

  Hoi Dirk, 

  Vergeet je Nuggers en andere niet uitkeringsgerechtigden niet? Dit zijn mensen (een vergeten groep) die vaak tussen de wal en het schip vallen. Gemeentelijke overheden dienen van overheidswege een beleid te hebben om ook deze mensen te begeleiden naar werk maar hebben dat vaak niet, of ze hebben de drempel extreem hoog gemaakt. 

  Helaas heb ik geen contacten binnen de (gemeentelijke) organisaties die jij noemt. Mijn persoonlijke ervaring is dat het vaak makkelijker is om via de politiek bij gemeenten binnen te komen dan via de ambtelijke organisatie. Uiteraard weet ik niet of dit ook van toepassing is in jou specifieke situatie, maar misschien is het een tip waar je wat aan hebt. 

  Bon Camino, groetjes Monique.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Share This