Netwerken is delen!

door | jul 27, 2014

Netwerken is delen!

Aan tafel bij de juiste organisatie

Je hebt goed in beeld wie je bent. Je kunt verwoorden wat je kunt, wat je wilt en waar je dat wilt… Dan ben je een heel eind op weg. Maar er ligt nog een belangrijke stap vóór je: aan tafel komen bij die organisatie waar jij graag zou willen werken. Of waar je als zelfstandige een opdracht zou willen uitvoeren.

Maar hoe kom je in gesprek met de juiste persoon bij de juiste organisatie?

Er zijn natuurlijk de standaard methodes, zoals gericht solliciteren op een vacature of een open sollicitatie. Maar wat blijkt altijd weer het meest effectief te zijn? Netwerken. Die activiteit waar we allemaal vaak tegenop zien. Toch valt het voor iedereen te leren.

Altijd je verhaal paraat

Ik zal dat duidelijk maken met (weer) een eigen voorbeeld. In 2006 ging ik weg bij mijn toenmalige werkgever. Ik had er maar liefst zestien jaar gewerkt. Na veel onderzoek, hard werken, confronterende en frustrerende momenten, had ik op een gegeven moment heel duidelijk voor ogen wat ik wilde en waar.

Ik wilde in een sportorganisatie werken als projectmanager; liefst in een fiets-gerelateerde organisatie, zoals de wielersportbond KNWU. Ik wist precies waarom ik dit wilde en wat mijn sterke punten waren. Kortom, ik had mijn “twee minuten pitch” helemaal klaar.

Netwerken en toevallige ontmoetingen

Korte tijd daarna moet ik voor een duiksportkeuring naar een sportarts. Ik kom binnen en zie meteen een racefiets staan in de hoek van zijn kamer. We raken vervolgens in gesprek over racefietsen. “Wat doe jij voor werk?”, vraagt hij op een gegeven moment. Ik vertel over mijn situatie – geen baan – en geef hem mijn “twee minuten pitch”: kort en bondig wie ik ben, wat ik wil en waar.

De arts schrijft een mobiel nummer op een briefje. Het is een contactpersoon van hem binnen de KNWU. Toevallig, zo vertelt hij, zijn ze daar een nieuw project aan het opzetten. Drie gesprekken later begin ik bij de KNWU als projectmanager.

Deel je pitch met iedereen!

Als ik daar, bij die sportarts, mijn pitch niet klaar had gehad, was ik misschien wel nooit bij de KNWU terechtgekomen. De les is dus:

 • weten wat je wilt
 • weten waar je dat wilt
 • je verhaal klaar hebben
 • uiten!

Vertel iedereen, familie, vrienden en bekenden en mensen die je toevallig ontmoet over je situatie. Wat zoek je, waarom en waar? En vraag of zij toevallig iemand kennen die daar werkt.

En zo gaat het nu ook op mijn wandelreis naar Santiago de Compostella. Ik weet wat ik wil met mijn vijfdaagse wandelcoachreizen. Ik weet bij welke organisaties ik graag aan tafel wil: Triodos bank, Gemeente Hilversum en/of gemeente Wijdemeren, de politie en de Dienst Landelijk Gebied (DLG). Inmiddels heb ik iemand ontmoet die al jaren bij de politie werkt. En iemand die veel contacten bij de DLG heeft. Dus reken er maar op dat ik aan die contacten ga werken na terugkomst in september.

PS: Mochten jullie nog verdere tips hebben met betrekking tot al deze organisaties, dan hoor ik het graag!

Met hartelijke groet,

Dirk van Asselt | De Reiscoach | 17 juli 2014
Facebook: dirkvanasselt
 
 

Eindelijk

Al een jaar of vijf ben ik me aan het bezinnen op m’n website. Of beter gezegd op m’n aanbod.Na de periode 2014 – 2018 waarin ik echt gefocussed was op outdoor loopbaanbegeleiding kwam ik in een wat andere fase terecht met andere bezigheden. Zo ben ik gaan werken met...

Wat als een klant niet betaald?

Ik lees, hoor, zie hier nooit over en ik kan me niet voorstellen dat niemand hier ooit mee te maken krijgt. Hoeveel zelfstandig coaches zijn er wel niet in Nederland met veelal particuliere klanten, want zo beginnen we toch vaak? Wat ik lees op facebook en linked in...

Terug van weg geweest

M’n laatste blog was van maart 2018 met de titel “Heel eenvoudig van pure stress naar genieten” - https://dirkvanasselt.nl/heel-eenvoudig-van-pure-stress-naar-intens-genieten/ Inmiddels is het dus april 2022.Ik heb eigenlijk een soort blogpauze van een jaar of vier...

Heel eenvoudig van pure stress naar intens genieten.

Afgelopen weekeind gaf ik in de jaarbeurs op de Fiets en Wandelbeurs in een zaal van 80 – 100 man een lezing over mijn GR11 hikeavontuur van de afgelopen zomer dwars door en over de Pyreneeën.

Wat levert het nou op?

Wel leuk zo’n hiketocht door de Pyreneeën maar wat levert het nou eigenlijk op? Wat brengt het je?
Wat word je er wijzer van? Is het alle kosten en inspanningen waard?

Finale

Het is in vele opzichten een reis van uitersten geweest.

Ontspannen

Dit blog opnieuw geschreven tijdens een rustdag na 10 intensieve dagen met zeer veel klimmen en dalen. Ik zit nu ongeveer 2/3 van m’n hiketocht en heb nog zo’n 2 weken te gaan.

Focus, focus, focus.

Geschreven vanaf camping Valle de Burajelo (vlakbij Torla) waar ik de GR11 loop door de Spaanse Pyreneeën.

Spoedcursus ouderschap

Spoedcursus ouderschap

Niet wachten tot later

Een paar weken geleden ontving ik een handgeschreven brief van iemand die ik niet direct kende. Ik begon te lezen en er kwam al snel een naam in voor die ik wel direct herkende. Ene Gerard. Mijn gedachten dwaalden direct af naar mijn wandelreis van 2014 vanuit huis naar Spanje – Santiago de Compostella.

Eindelijk

Al een jaar of vijf ben ik me aan het bezinnen op m’n website. Of beter gezegd op m’n aanbod.Na de periode 2014 – 2018 waarin ik echt gefocussed was op outdoor loopbaanbegeleiding kwam ik in een wat andere fase terecht met andere bezigheden. Zo ben ik gaan werken met...

Spoedcursus ouderschap

Spoedcursus ouderschap

Niet wachten tot later

Een paar weken geleden ontving ik een handgeschreven brief van iemand die ik niet direct kende. Ik begon te lezen en er kwam al snel een naam in voor die ik wel direct herkende. Ene Gerard. Mijn gedachten dwaalden direct af naar mijn wandelreis van 2014 vanuit huis naar Spanje – Santiago de Compostella.

Spontaan gaan of tot in de puntjes voorbereiden?

Spontaan en improviseren of alles voorbereiden en plannen of een combi? Op m’n Pyreneeën GR11 wandeltocht – inclusief twee loopbaan zesdaagses – deze zomer zal alles aan de orde komen.

Iedereen zijn talent

Artikel over talent. Dat iedereen een specifiek talent (en) heeft. Ook bijvoorbeeld zogenaamde onhandelbare jongeren. Juist zeker zijn omdat ze vaak hooggevoelig zijn. Het is de kunst de juiste omstandigheden te scheppen om hun talenten voor zichzelf herkenbaar te maken en voor de buitenwereld zichtbaar.

Leven om te vergeten….of zinvol leven

Gisteravond na ‘de avond touretappe’ op de Belgische zender zat ik nog wat te zappen waarbij ik terecht kwam op een uitzending waarbij bewoners van een verzorgingstehuis werden gevolgd in hun leven daar.

Tegenslag….

Tegenslag. Hoe ga je daar nu mee om? Want tegenslag hoort bij het leven en iedereen krijgt daar op z’n tijd mee te maken. Hoe komt het dat de een zich er bij neer legt en de volgende dag vol goede moed doorgaat met het volgende project. Terwijl de ander er somber van wordt, vindt dat hem / haar altijd van dit soort dingen overkomt. Het niet meer zitten en erin blijft hangen?

Zeg eens wat vaker ‘ja’.

Ik las laatst een artikel in het Salt magazine (Magazine over actief en avontuurlijk leven) een interview met de outdoorfilosoof Dave Cornthwaite. Een verhaal over iemand die luisterde naar zijn hart en vooral ging doen. Ik ben gek op dat soort verhalen maar 1 zin in...

‘Ik ben niet te veranderen, zo zit ik nu eenmaal in elkaar’ – Onzin!

Veranderen, gedrag, van twijfel naar keuzes maken, coaching, coachtraject, van verlegen naar assertief, van faalangst naar zelfvertrouwen.

Natuur(lijke) inspiratie

In het huidige digi- en prestatie tijdperk kunnen we 24 uur per dag druk zijn met alle mogelijke denkbare bezigheden, social media, informatie vergaren, etcetera. Al die prikkels in overvloed biedt veel mogelijkheden, kansen en ontwikkeling maar tegelijkertijd kan het...
Dirk van Asselt

Dirk van Asselt

De reiscoach

1 Reactie

 1. Fanny Veldmeijer

  Heey Dirk,

  Hoe is je verlanglijst qua contacten op dit moment?

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Share This