Over het algemeen niet een onderwerp waarmee je ‘scoort’ of aandacht trekt of wat een zogezegd ‘goede binnenkomer’ is.
Toch breng ik hem vaak aan de orde, net zoals hierboven in de ‘header’. Niet zonder reden. Weten wat je talenten zijn kan je namelijk ontzettend helpen. Helpen op het gebied van zelfvertrouwen, eigenwaarde, zelfinzicht. Maar ook en juist bijvoorbeeld in sollicitatie-gesprekken.
Een vast onderdeel van mijn loopbaantrajecten en inspiratietrainingen zijn kernwaarden, kernkwaliteiten en energiegevers.
Het benoemen van kernwaarden, ofwel waar sta jij voor in het leven, wat vind je nu echt belangrijk, waar gaat het om, gaat altijd wel goed. Dat geldt ook voor energiegevers.
Maar, zodra we het hebben over het benoemen van je kernkwaliteiten, ofwel je talenten, of waar ben jij goed in dan valt het ongemakkelijk stil. Dan wordt er gezucht en soms zelfs wat geïrriteerd gekeken.
En toch is deze vraag eigenlijk een standaardvraag in sollicitatiegesprekken. Net zoals, waar ben jij dan niet zo goed in? Of wat zijn je valkuilen? Gek genoeg weten we er daar meestal wel genoeg van te benoemen.
Maar als we het hebben over ‘waar ben je nu echt goed in en wat onderscheid jou van de andere kandidaten’ dan overvalt ons een soort schaamte gevoel of een ‘doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’ gedachte.
En toch heeft ieder mens, dus ja ook jij, zijn kwaliteiten, zijn specifieke talenten. Wat zou het handig zijn als je die van jezelf weet. En wat zou het mooi als als je die dan ook nog optimaal kunt inzetten en gebruiken!
Maar hoe weet je die nu van jezelf? Hoe herken je ze?
Vaak zijn het die eigenschappen waarvan je vindt dat ze ‘gewoon zijn’. Waarvan je vindt dat iedereen dat heeft’.
Een voorbeeld van een deelneemster aan een loopbaantraining die het zeer lastig vond om haar kernkwaliteiten te benoemen.
Een jonge vrouw van 27. Alleenstaand en moeder van een meisje van drie jaar oud. Werkeloos en inmiddels in de bijstand beland. Na twee moeilijke jaren nu zeer gemotiveerd om aan het werk te komen. Zij volgde diverse cursussen. Moest op tijden dat zij niet thuis was oppas organiseren. Had anderen ingeschakeld om zo nu en dan boodschappen te doen. Ofwel plande en organiseerde alles om haar thuissituatie in goede banen te begeleiden.
Toen ze zich hier bewust van raakte zag ze pas in dat organiseren en plannen een super kwaliteit van haar was. Maar in eerste instantie had ze zoiets van ‘ja maar dat doet en kan toch iedereen’. Niet dus en voor haar een kernkwaliteit die zeer gewild is bij diverse organisaties.
Jouw allerbeste talenten of kernkwaliteiten zijn dus die eigenschappen die je bij jezelf niet meer zo opvallen. Omdat ze helemaal ‘in je systeem’ zitten.
Een ander hulpmiddel om je kernkwaliteiten te ontdekken: Maak het niet te moeilijk. Zoek ze niet heel ver weg, maar juist heel dichtbij. In je dagelijkse levenspatroon. Zie ook het voorbeeld van de jonge moeder. Dat zijn ook de mooiste want dan heb je direct praktische voorbeelden bij de hand.
Als ik in een sollicitatiegesprek zou zitten en een kandidaat zou mij vertellen dat deze een enorme doorzetter is dan zou ik direct vragen “Kun je eens een praktisch voorbeeld aangeven waaruit dat dan blijkt?’’. Ook in dit geval geldt: houd het ‘dichtbij huis’’. Voorbeelden uit je directe omgeving zijn het sterkst.
Wat zijn jouw talenten en maak je er voldoende gebruik van? Of zoals Nelson Mandela zei in één van zijn speeches:
''Het is ons licht, niet onze duisternis die ons het meest bang maakt.
We vragen onszelf af: "Wie ben ik om briljant, schitterend, getalenteerd en legendarisch te zijn?".
Zowaar, wie ben je om dat niet te zijn"?
En:
"Jezelf klein maken dient de wereld niet. Het (je talent) is niet slechts in enkelen van ons aanwezig, maar in iedereen".
Ik wens je veel plezier en laat jezelf schitteren. Je bent het meer dan waard!
Wil je eens meer weten over mijn toekomstbegeleiding activiteiten en inspiratieprogramma? Hier vind je meer informatie.
Hier kun je je aanmelden voor mijn blogs en krijg je bericht zodra er een nieuw inspiratie blog geplaatst is.
Hier kun je je aanmelden voor mijn maandelijkse nieuwsbrief met tips, weetjes en informatie over persoonlijke ontwikkeling.
Met hartelijke groet,
Dirk van Asselt
Je talenten ontdekken door te doen waarin je plezier beleeft. Hoe betekenisvol ben je dan bezig. Inspirerend voor jezelf en anderen. Mooie blog!