Over talenten gesproken…

door | nov 25, 2012

Over talenten gesproken…

Over het algemeen niet een onderwerp waarmee je ‘scoort’ of aandacht trekt of wat een zogezegd ‘goede binnenkomer’ is.
Toch breng ik hem vaak aan de orde, net zoals hierboven in de ‘header’. Niet zonder reden. Weten wat je talenten zijn kan je namelijk ontzettend helpen. Helpen op het gebied van zelfvertrouwen, eigenwaarde, zelfinzicht. Maar ook en juist bijvoorbeeld in sollicitatie-gesprekken.

Een vast onderdeel van mijn loopbaantrajecten en inspiratietrainingen zijn kernwaarden, kernkwaliteiten en energiegevers.
Het benoemen van kernwaarden, ofwel waar sta jij voor in het leven, wat vind je nu echt belangrijk, waar gaat het om, gaat altijd wel goed. Dat geldt ook voor energiegevers.
Maar, zodra we het hebben over het benoemen van je kernkwaliteiten, ofwel je talenten, of waar ben jij goed in dan valt het ongemakkelijk stil. Dan wordt er gezucht en soms zelfs wat geïrriteerd gekeken.
En toch is deze vraag eigenlijk een standaardvraag in sollicitatiegesprekken. Net zoals, waar ben jij dan niet zo goed in? Of wat zijn je valkuilen? Gek genoeg weten we er daar meestal wel genoeg van te benoemen.
Maar als we het hebben over ‘waar ben je nu echt goed in en wat onderscheid jou van de andere kandidaten’ dan overvalt ons een soort schaamte gevoel of een ‘doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’ gedachte.
En toch heeft ieder mens, dus ja ook jij, zijn kwaliteiten, zijn specifieke talenten. Wat zou het handig zijn als je die van jezelf weet. En wat zou het mooi als als je die dan ook nog optimaal kunt inzetten en gebruiken!

Maar hoe weet je die nu van jezelf? Hoe herken je ze?
Vaak zijn het die eigenschappen waarvan je vindt dat ze ‘gewoon zijn’. Waarvan je vindt dat iedereen dat heeft’.

Een voorbeeld van een deelneemster aan een loopbaantraining die het zeer lastig vond om haar kernkwaliteiten te benoemen.
Een jonge vrouw van 27. Alleenstaand en moeder van een meisje van drie jaar oud. Werkeloos en inmiddels in de bijstand beland. Na twee moeilijke jaren nu zeer gemotiveerd om aan het werk te komen. Zij volgde diverse cursussen. Moest op tijden dat zij niet thuis was oppas organiseren. Had anderen ingeschakeld om zo nu en dan boodschappen te doen. Ofwel plande en organiseerde alles om haar thuissituatie in goede banen te begeleiden.
Toen ze zich hier bewust van raakte zag ze pas in dat organiseren en plannen een super kwaliteit van haar was. Maar in eerste instantie had ze zoiets van ‘ja maar dat doet en kan toch iedereen’. Niet dus en voor haar een kernkwaliteit die zeer gewild is bij diverse organisaties.

Jouw allerbeste talenten of kernkwaliteiten zijn dus die eigenschappen die je bij jezelf niet meer zo opvallen. Omdat ze helemaal ‘in je systeem’ zitten. 

Een ander hulpmiddel om je kernkwaliteiten te ontdekken: Maak het niet te moeilijk. Zoek ze niet heel ver weg, maar juist heel dichtbij. In je dagelijkse levenspatroon. Zie ook het voorbeeld van de jonge moeder. Dat zijn ook de mooiste want dan heb je direct praktische voorbeelden bij de hand.
Als ik in een sollicitatiegesprek zou zitten en een kandidaat zou mij vertellen dat deze een enorme doorzetter is dan zou ik direct vragen “Kun je eens een praktisch voorbeeld aangeven waaruit dat dan blijkt?’’. Ook in dit geval geldt: houd het ‘dichtbij huis’’. Voorbeelden uit je directe omgeving zijn het sterkst.

Wat zijn jouw talenten en maak je er voldoende gebruik van? Of zoals Nelson Mandela zei in één van zijn speeches:
''Het is ons licht, niet onze duisternis die ons het meest bang maakt.
We vragen onszelf af: "Wie ben ik om briljant, schitterend, getalenteerd en legendarisch te zijn?".
Zowaar, wie ben je om dat niet te zijn"?

En:
"Jezelf klein maken dient de wereld niet. Het (je talent) is niet slechts in enkelen van ons aanwezig, maar in iedereen".
 

Ik wens je veel plezier en laat jezelf schitteren. Je bent het meer dan waard!

Wil je eens meer weten over mijn toekomstbegeleiding activiteiten en inspiratieprogramma? Hier vind je meer informatie.

Hier kun je je aanmelden voor mijn blogs en krijg je bericht zodra er een nieuw inspiratie blog geplaatst is.

Hier kun je je aanmelden voor mijn maandelijkse nieuwsbrief met tips, weetjes en informatie over persoonlijke ontwikkeling.

Met hartelijke groet,
Dirk van Asselt

Eindelijk

Al een jaar of vijf ben ik me aan het bezinnen op m’n website. Of beter gezegd op m’n aanbod.Na de periode 2014 – 2018 waarin ik echt gefocussed was op outdoor loopbaanbegeleiding kwam ik in een wat andere fase terecht met andere bezigheden. Zo ben ik gaan werken met...

Wat als een klant niet betaald?

Ik lees, hoor, zie hier nooit over en ik kan me niet voorstellen dat niemand hier ooit mee te maken krijgt. Hoeveel zelfstandig coaches zijn er wel niet in Nederland met veelal particuliere klanten, want zo beginnen we toch vaak? Wat ik lees op facebook en linked in...

Terug van weg geweest

M’n laatste blog was van maart 2018 met de titel “Heel eenvoudig van pure stress naar genieten” - https://dirkvanasselt.nl/heel-eenvoudig-van-pure-stress-naar-intens-genieten/ Inmiddels is het dus april 2022.Ik heb eigenlijk een soort blogpauze van een jaar of vier...

Heel eenvoudig van pure stress naar intens genieten.

Afgelopen weekeind gaf ik in de jaarbeurs op de Fiets en Wandelbeurs in een zaal van 80 – 100 man een lezing over mijn GR11 hikeavontuur van de afgelopen zomer dwars door en over de Pyreneeën.

Wat levert het nou op?

Wel leuk zo’n hiketocht door de Pyreneeën maar wat levert het nou eigenlijk op? Wat brengt het je?
Wat word je er wijzer van? Is het alle kosten en inspanningen waard?

Finale

Het is in vele opzichten een reis van uitersten geweest.

Ontspannen

Dit blog opnieuw geschreven tijdens een rustdag na 10 intensieve dagen met zeer veel klimmen en dalen. Ik zit nu ongeveer 2/3 van m’n hiketocht en heb nog zo’n 2 weken te gaan.

Focus, focus, focus.

Geschreven vanaf camping Valle de Burajelo (vlakbij Torla) waar ik de GR11 loop door de Spaanse Pyreneeën.

Spoedcursus ouderschap

Spoedcursus ouderschap

Niet wachten tot later

Een paar weken geleden ontving ik een handgeschreven brief van iemand die ik niet direct kende. Ik begon te lezen en er kwam al snel een naam in voor die ik wel direct herkende. Ene Gerard. Mijn gedachten dwaalden direct af naar mijn wandelreis van 2014 vanuit huis naar Spanje – Santiago de Compostella.

Eindelijk

Al een jaar of vijf ben ik me aan het bezinnen op m’n website. Of beter gezegd op m’n aanbod.Na de periode 2014 – 2018 waarin ik echt gefocussed was op outdoor loopbaanbegeleiding kwam ik in een wat andere fase terecht met andere bezigheden. Zo ben ik gaan werken met...

Spoedcursus ouderschap

Spoedcursus ouderschap

Niet wachten tot later

Een paar weken geleden ontving ik een handgeschreven brief van iemand die ik niet direct kende. Ik begon te lezen en er kwam al snel een naam in voor die ik wel direct herkende. Ene Gerard. Mijn gedachten dwaalden direct af naar mijn wandelreis van 2014 vanuit huis naar Spanje – Santiago de Compostella.

Spontaan gaan of tot in de puntjes voorbereiden?

Spontaan en improviseren of alles voorbereiden en plannen of een combi? Op m’n Pyreneeën GR11 wandeltocht – inclusief twee loopbaan zesdaagses – deze zomer zal alles aan de orde komen.

Iedereen zijn talent

Artikel over talent. Dat iedereen een specifiek talent (en) heeft. Ook bijvoorbeeld zogenaamde onhandelbare jongeren. Juist zeker zijn omdat ze vaak hooggevoelig zijn. Het is de kunst de juiste omstandigheden te scheppen om hun talenten voor zichzelf herkenbaar te maken en voor de buitenwereld zichtbaar.

Leven om te vergeten….of zinvol leven

Gisteravond na ‘de avond touretappe’ op de Belgische zender zat ik nog wat te zappen waarbij ik terecht kwam op een uitzending waarbij bewoners van een verzorgingstehuis werden gevolgd in hun leven daar.

Tegenslag….

Tegenslag. Hoe ga je daar nu mee om? Want tegenslag hoort bij het leven en iedereen krijgt daar op z’n tijd mee te maken. Hoe komt het dat de een zich er bij neer legt en de volgende dag vol goede moed doorgaat met het volgende project. Terwijl de ander er somber van wordt, vindt dat hem / haar altijd van dit soort dingen overkomt. Het niet meer zitten en erin blijft hangen?

Zeg eens wat vaker ‘ja’.

Ik las laatst een artikel in het Salt magazine (Magazine over actief en avontuurlijk leven) een interview met de outdoorfilosoof Dave Cornthwaite. Een verhaal over iemand die luisterde naar zijn hart en vooral ging doen. Ik ben gek op dat soort verhalen maar 1 zin in...

‘Ik ben niet te veranderen, zo zit ik nu eenmaal in elkaar’ – Onzin!

Veranderen, gedrag, van twijfel naar keuzes maken, coaching, coachtraject, van verlegen naar assertief, van faalangst naar zelfvertrouwen.

Natuur(lijke) inspiratie

In het huidige digi- en prestatie tijdperk kunnen we 24 uur per dag druk zijn met alle mogelijke denkbare bezigheden, social media, informatie vergaren, etcetera. Al die prikkels in overvloed biedt veel mogelijkheden, kansen en ontwikkeling maar tegelijkertijd kan het...
Dirk van Asselt

Dirk van Asselt

De reiscoach

1 Reactie

  1. Carola

    Je talenten ontdekken door te doen waarin je plezier beleeft. Hoe betekenisvol ben je dan bezig. Inspirerend voor jezelf en anderen. Mooie blog! 

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Share This