Doelen en de enorme kracht van overtuigingen.

door | okt 21, 2012

Doelen en de enorme kracht van overtuigingen.

‘Doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg’. ‘Wie denk jij wel niet dat je bent?’. ‘Het lukt me nooit’. Zomaar een paar voorbeelden van die korte one-liners die soms proberen mijzelf of mijn plannen onderuit te halen.
Herkenbaar?
Ik gok van wel. We zijn een ster om onszelf kleiner te maken dan we werkelijk zijn. Overtuigingen, ik spreek dan met name over belemmerende overtuigingen, zijn een zeer probaat middel om onze doelen niet te bereiken.

Hoe vaak hebben we niet de geweldigste ideeën, brainwaves? Zien we alles perfect uitgevoerd voor ons. Maar binnen no time komen direct die irritante, geniepige stemmetjes met die negatieve overtuigingen tevoorschijn. Die het dan vaak ook nog winnen…
Wat zou het mooi zijn als we daar nu eens vanaf konden komen. Zodanig dat we onze doelen en plannen die we hebben wel kunnen bereiken. Zodanig dat we al onze capaciteiten die we allemaal in ons hebben wel ten volle gaan benutten!

Dat kan!
Overtuigingen hebben we namelijk op enig moment in ons leven aangeleerd. Door een bepaalde ervaring, door opvoeding, maakt niet uit. We worden niet geboren met een ‘setje’ overtuigingen. Die doen we onderweg ergens op en ze gaan zich steeds vaster in ons systeem, in ons denken vastzetten.
Omdat we onze overtuigingen hebben aangeleerd betekend dat automatisch en impliciet dat we ze ook weer kunnen afleren! Voila! 
De stappen zijn als volgt:

 • Stap 1: Wordt je bewust van je belemmerende overtuigingen. Weet welke overtuigingen jou in de weg zitten. Pas dan kun je er iets aan doen.
 • Stap 2: Ga voor jezelf na of jouw overtuiging echt gebaseerd is op pure waarheid en of ze altijd gelden.
 • Stap 3: Vorm je negatieve overtuiging nu om in een positieve.
 • Stap 4: Spreek je positieve overtuiging keer op keer tegen jezelf uit. Het moet zich settelen in je onbewuste.

Laten we de stappen eens doornemen aan de hand van een voorbeeld:

 • Stap 1: Je bewust worden van je belemmerende overtuigingen.
  Voorbeeld: Een man van middelbare leeftijd moet op zijn werk regelmatig voor een groep mensen een presentatie houden. Maar hij vindt dat vreselijk om te doen en staat telkens bol van de spanning. 
  Zijn overtuiging: Spreken voor een groep is niet voor mij weggelegd. Dat kan ik gewoon niet. Het zit niet ‘in mijn genen’ en ik zal het nooit leren.
 • Stap 2: Check of je belemmerende overtuiging echt gebaseerd is op de waarheid en in alle gevallen klopt.
  Na hier goed naar gekeken te hebben kwam hij erachter dat hij het bijvoorbeeld wel heel leuk vindt om in het bijzijn van vrienden of familie te vertellen over zijn reizen. Hij praat dan honderduit en vrij van elke vorm van spanning.
  Zo komt hij erachter dat in sommige gevallen hij het zelfs leuk vindt om aan een groep mensen een verhaal te vertellen. Zijn belemmerende overtuiging klopt dus niet.
 • Stap 3: Omvormen naar positieve overtuiging.
  Spreken voor een groep mensen vind ik leuk en kan ik goed als het gaat over een onderwerp dat mij na aan het hart ligt. Stap voor stap ga ik bij mijzelf onderzoeken hoe ik die ervaringen kan gebruiken voor presentaties op mijn werk.
 • Stap 4: Kracht van de herhaling.
  Ik (persoon uit het voorbeeld) doe 2 dingen:

   

  • Ik schrijf mijn positieve overtuiging op een ‘geeltje’ en plak die op mijn PC thuis. Elke avond zie ik deze en spreek ik mijn nieuwe overtuiging tegen mijzelf uit.
  • Ik schrijf mijn positieve overtuiging op een formaat visitekaartje en stop deze in mijn portemonnee die ik altijd bij me draag. Voor een werkpresentatie denk ik daar dan even aan. 

Dit is geen gemakkelijke klus. Soms heb je negatieve overtuigingen die je al je hele leven meedraagt. Die zet je niet met een draai aan de knop ‘even’ om in een positieve. Daar heb je tijd voor nodig. Maar ga je hier bewust naar kijken en echt mee aan de slag dan kan het je enorm veel winst opleveren!

Ik wens je veel plezier en succes. Ga voor je doelen en laat je niet langer tegenhouden door jezelf. Maak je dromen waar. Volg je Hart, met gezond verstand!
 

Hier kun je je aanmelden voor mijn blogs en krijg je bericht zodra er een nieuw inspiratie blog geplaatst is.
Hier kun je je aanmelden voor mijn maandelijkse nieuwsbrief met tips, weetjes en informatie over persoonlijke ontwikkeling.

Met hartelijke groet,

Dirk van Asselt
www.volgjehart.nu 

Eindelijk

Al een jaar of vijf ben ik me aan het bezinnen op m’n website. Of beter gezegd op m’n aanbod.Na de periode 2014 – 2018 waarin ik echt gefocussed was op outdoor loopbaanbegeleiding kwam ik in een wat andere fase terecht met andere bezigheden. Zo ben ik gaan werken met...

Wat als een klant niet betaald?

Ik lees, hoor, zie hier nooit over en ik kan me niet voorstellen dat niemand hier ooit mee te maken krijgt. Hoeveel zelfstandig coaches zijn er wel niet in Nederland met veelal particuliere klanten, want zo beginnen we toch vaak? Wat ik lees op facebook en linked in...

Terug van weg geweest

M’n laatste blog was van maart 2018 met de titel “Heel eenvoudig van pure stress naar genieten” - https://dirkvanasselt.nl/heel-eenvoudig-van-pure-stress-naar-intens-genieten/ Inmiddels is het dus april 2022.Ik heb eigenlijk een soort blogpauze van een jaar of vier...

Heel eenvoudig van pure stress naar intens genieten.

Afgelopen weekeind gaf ik in de jaarbeurs op de Fiets en Wandelbeurs in een zaal van 80 – 100 man een lezing over mijn GR11 hikeavontuur van de afgelopen zomer dwars door en over de Pyreneeën.

Wat levert het nou op?

Wel leuk zo’n hiketocht door de Pyreneeën maar wat levert het nou eigenlijk op? Wat brengt het je?
Wat word je er wijzer van? Is het alle kosten en inspanningen waard?

Finale

Het is in vele opzichten een reis van uitersten geweest.

Ontspannen

Dit blog opnieuw geschreven tijdens een rustdag na 10 intensieve dagen met zeer veel klimmen en dalen. Ik zit nu ongeveer 2/3 van m’n hiketocht en heb nog zo’n 2 weken te gaan.

Focus, focus, focus.

Geschreven vanaf camping Valle de Burajelo (vlakbij Torla) waar ik de GR11 loop door de Spaanse Pyreneeën.

Spoedcursus ouderschap

Spoedcursus ouderschap

Niet wachten tot later

Een paar weken geleden ontving ik een handgeschreven brief van iemand die ik niet direct kende. Ik begon te lezen en er kwam al snel een naam in voor die ik wel direct herkende. Ene Gerard. Mijn gedachten dwaalden direct af naar mijn wandelreis van 2014 vanuit huis naar Spanje – Santiago de Compostella.

Eindelijk

Al een jaar of vijf ben ik me aan het bezinnen op m’n website. Of beter gezegd op m’n aanbod.Na de periode 2014 – 2018 waarin ik echt gefocussed was op outdoor loopbaanbegeleiding kwam ik in een wat andere fase terecht met andere bezigheden. Zo ben ik gaan werken met...

Spoedcursus ouderschap

Spoedcursus ouderschap

Niet wachten tot later

Een paar weken geleden ontving ik een handgeschreven brief van iemand die ik niet direct kende. Ik begon te lezen en er kwam al snel een naam in voor die ik wel direct herkende. Ene Gerard. Mijn gedachten dwaalden direct af naar mijn wandelreis van 2014 vanuit huis naar Spanje – Santiago de Compostella.

Spontaan gaan of tot in de puntjes voorbereiden?

Spontaan en improviseren of alles voorbereiden en plannen of een combi? Op m’n Pyreneeën GR11 wandeltocht – inclusief twee loopbaan zesdaagses – deze zomer zal alles aan de orde komen.

Iedereen zijn talent

Artikel over talent. Dat iedereen een specifiek talent (en) heeft. Ook bijvoorbeeld zogenaamde onhandelbare jongeren. Juist zeker zijn omdat ze vaak hooggevoelig zijn. Het is de kunst de juiste omstandigheden te scheppen om hun talenten voor zichzelf herkenbaar te maken en voor de buitenwereld zichtbaar.

Leven om te vergeten….of zinvol leven

Gisteravond na ‘de avond touretappe’ op de Belgische zender zat ik nog wat te zappen waarbij ik terecht kwam op een uitzending waarbij bewoners van een verzorgingstehuis werden gevolgd in hun leven daar.

Tegenslag….

Tegenslag. Hoe ga je daar nu mee om? Want tegenslag hoort bij het leven en iedereen krijgt daar op z’n tijd mee te maken. Hoe komt het dat de een zich er bij neer legt en de volgende dag vol goede moed doorgaat met het volgende project. Terwijl de ander er somber van wordt, vindt dat hem / haar altijd van dit soort dingen overkomt. Het niet meer zitten en erin blijft hangen?

Zeg eens wat vaker ‘ja’.

Ik las laatst een artikel in het Salt magazine (Magazine over actief en avontuurlijk leven) een interview met de outdoorfilosoof Dave Cornthwaite. Een verhaal over iemand die luisterde naar zijn hart en vooral ging doen. Ik ben gek op dat soort verhalen maar 1 zin in...

‘Ik ben niet te veranderen, zo zit ik nu eenmaal in elkaar’ – Onzin!

Veranderen, gedrag, van twijfel naar keuzes maken, coaching, coachtraject, van verlegen naar assertief, van faalangst naar zelfvertrouwen.

Natuur(lijke) inspiratie

In het huidige digi- en prestatie tijdperk kunnen we 24 uur per dag druk zijn met alle mogelijke denkbare bezigheden, social media, informatie vergaren, etcetera. Al die prikkels in overvloed biedt veel mogelijkheden, kansen en ontwikkeling maar tegelijkertijd kan het...
Dirk van Asselt

Dirk van Asselt

De reiscoach

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Share This