Profileren!

door | jul 13, 2014

Profileren!

Ofwel jezelf kort en bondig voorstellen…

Profileren, personal branding, pitchen… Zomaar een aantal veelgebruikte termen in CV en sollicitatieland; termen die de nodige weerstand oproepen. Want we vinden het al snel opschepperij, borstklopperij, overdreven gedoe. De meesten van ons praten niet graag over eigen kwaliteiten. Liever zijn we bescheiden. Ik zat er zelf precies zo in. Tot ik er eens met een coach over sprak. En sindsdien kijk ik er heel anders tegenaan.

Jezelf profileren. Eigenlijk is het niets meer en niets minder dan de ander – zo kort en bondig mogelijk – duidelijk te maken wie je bent, wat je doet, wat je kunt en wat je wilt. Jezelf voorstellen dus. De moeilijkheid is dat we hier van tevoren meestal niet goed over nadenken. Knap lastig om daar dan iets over te vertellen. Want wat wil je nu eigenlijk? Waar ben je echt goed in? Wat heb je nog te leren? We staan al snel met de mond vol tanden.

Zelfkennis is dus de sleutel

Om jezelf goed te profileren, jezelf goed voor te stellen, moet je…

  1. weten waar je plezier aan beleeft en weten wat je drijfveren zijn;
  2. weten wat je wilt;
  3. weten wat je kunt en wat je onderscheidende kwaliteiten zijn;
  4. weten wat jouw valkuilen zijn en wat je lastig vindt.

Als je voor jezelf deze antwoorden weet, en daar praktijkvoorbeelden bij hebt, kun je je in alle situaties goed profileren. In een CV, een sollicitatiegesprek of een netwerkgesprek. Maar ook op een feestje, een video-boodschap, enzovoort. Eigenlijk zijn deze antwoorden de basis. Heb je ze voor jezelf duidelijk, dan kun je heel gericht toewerken naar wat je wilt.

Om echt tot de kern te komen kan nog wel lastig zijn. Heb je daar moeite mee? Vraag dan om hulp van buitenaf. Ikzelf wilde in het begin van mijn loopbaan zo snel mogelijk aan de slag; toewerken naar die nieuwe functie. Ik wilde CV's en sollicitaties de deur uit sturen. En veel. En snel! Al dat gedoe over plezier, wensen, kwaliteiten en valkuilen… Ik vond het maar verspilde moeite. Mijn coach destijds ging echter hard op de rem staan. Zij liet me juist uitbreid stilstaan bij alle bovenstaande vragen. En dat heeft zeker geholpen! Ik ben haar nog steeds dankbaar daarvoor.

CV en profileren

Je curriculum vitae. Er zijn ontelbare templates, regels, meningen, dos and don'ts te vinden op internet. Ik in ieder geval zie door de bomen het bos niet meer. De belangrijkste richtlijn die ik m'n cliënten meegeef is simpelweg: "Maak een CV dat helemaal bij jou past. Zorg dat je er trots op bent als je hem aan de ander laat zien!"

En of dat CV dan paars gekleurd is met witte stippen, is niet belangrijk. Als je er namelijk zelf trots op bent, straal je dat ook uit in een gesprek. Je gesprekspartner pikt dat direct op. En daar gaat het om.

Dus durf eigenwijs te zijn en ga niet teveel af op meningen van anderen. Kies een stijl die bij jou past; een stijl waar je zelf blij van wordt, waar je trots op bent. Succes verzekerd!

Ik wens je veel profileer plezier!

Met hartelijke groet,

Dirk van Asselt | De Reiscoach | www.dereiscoach.nl
Facebook: dirkvanasselt

 

Eindelijk

Al een jaar of vijf ben ik me aan het bezinnen op m’n website. Of beter gezegd op m’n aanbod.Na de periode 2014 – 2018 waarin ik echt gefocussed was op outdoor loopbaanbegeleiding kwam ik in een wat andere fase terecht met andere bezigheden. Zo ben ik gaan werken met...

Wat als een klant niet betaald?

Ik lees, hoor, zie hier nooit over en ik kan me niet voorstellen dat niemand hier ooit mee te maken krijgt. Hoeveel zelfstandig coaches zijn er wel niet in Nederland met veelal particuliere klanten, want zo beginnen we toch vaak? Wat ik lees op facebook en linked in...

Terug van weg geweest

M’n laatste blog was van maart 2018 met de titel “Heel eenvoudig van pure stress naar genieten” - https://dirkvanasselt.nl/heel-eenvoudig-van-pure-stress-naar-intens-genieten/ Inmiddels is het dus april 2022.Ik heb eigenlijk een soort blogpauze van een jaar of vier...

Heel eenvoudig van pure stress naar intens genieten.

Afgelopen weekeind gaf ik in de jaarbeurs op de Fiets en Wandelbeurs in een zaal van 80 – 100 man een lezing over mijn GR11 hikeavontuur van de afgelopen zomer dwars door en over de Pyreneeën.

Wat levert het nou op?

Wel leuk zo’n hiketocht door de Pyreneeën maar wat levert het nou eigenlijk op? Wat brengt het je?
Wat word je er wijzer van? Is het alle kosten en inspanningen waard?

Finale

Het is in vele opzichten een reis van uitersten geweest.

Ontspannen

Dit blog opnieuw geschreven tijdens een rustdag na 10 intensieve dagen met zeer veel klimmen en dalen. Ik zit nu ongeveer 2/3 van m’n hiketocht en heb nog zo’n 2 weken te gaan.

Focus, focus, focus.

Geschreven vanaf camping Valle de Burajelo (vlakbij Torla) waar ik de GR11 loop door de Spaanse Pyreneeën.

Spoedcursus ouderschap

Spoedcursus ouderschap

Niet wachten tot later

Een paar weken geleden ontving ik een handgeschreven brief van iemand die ik niet direct kende. Ik begon te lezen en er kwam al snel een naam in voor die ik wel direct herkende. Ene Gerard. Mijn gedachten dwaalden direct af naar mijn wandelreis van 2014 vanuit huis naar Spanje – Santiago de Compostella.

Eindelijk

Al een jaar of vijf ben ik me aan het bezinnen op m’n website. Of beter gezegd op m’n aanbod.Na de periode 2014 – 2018 waarin ik echt gefocussed was op outdoor loopbaanbegeleiding kwam ik in een wat andere fase terecht met andere bezigheden. Zo ben ik gaan werken met...

Spoedcursus ouderschap

Spoedcursus ouderschap

Niet wachten tot later

Een paar weken geleden ontving ik een handgeschreven brief van iemand die ik niet direct kende. Ik begon te lezen en er kwam al snel een naam in voor die ik wel direct herkende. Ene Gerard. Mijn gedachten dwaalden direct af naar mijn wandelreis van 2014 vanuit huis naar Spanje – Santiago de Compostella.

Spontaan gaan of tot in de puntjes voorbereiden?

Spontaan en improviseren of alles voorbereiden en plannen of een combi? Op m’n Pyreneeën GR11 wandeltocht – inclusief twee loopbaan zesdaagses – deze zomer zal alles aan de orde komen.

Iedereen zijn talent

Artikel over talent. Dat iedereen een specifiek talent (en) heeft. Ook bijvoorbeeld zogenaamde onhandelbare jongeren. Juist zeker zijn omdat ze vaak hooggevoelig zijn. Het is de kunst de juiste omstandigheden te scheppen om hun talenten voor zichzelf herkenbaar te maken en voor de buitenwereld zichtbaar.

Leven om te vergeten….of zinvol leven

Gisteravond na ‘de avond touretappe’ op de Belgische zender zat ik nog wat te zappen waarbij ik terecht kwam op een uitzending waarbij bewoners van een verzorgingstehuis werden gevolgd in hun leven daar.

Tegenslag….

Tegenslag. Hoe ga je daar nu mee om? Want tegenslag hoort bij het leven en iedereen krijgt daar op z’n tijd mee te maken. Hoe komt het dat de een zich er bij neer legt en de volgende dag vol goede moed doorgaat met het volgende project. Terwijl de ander er somber van wordt, vindt dat hem / haar altijd van dit soort dingen overkomt. Het niet meer zitten en erin blijft hangen?

Zeg eens wat vaker ‘ja’.

Ik las laatst een artikel in het Salt magazine (Magazine over actief en avontuurlijk leven) een interview met de outdoorfilosoof Dave Cornthwaite. Een verhaal over iemand die luisterde naar zijn hart en vooral ging doen. Ik ben gek op dat soort verhalen maar 1 zin in...

‘Ik ben niet te veranderen, zo zit ik nu eenmaal in elkaar’ – Onzin!

Veranderen, gedrag, van twijfel naar keuzes maken, coaching, coachtraject, van verlegen naar assertief, van faalangst naar zelfvertrouwen.

Natuur(lijke) inspiratie

In het huidige digi- en prestatie tijdperk kunnen we 24 uur per dag druk zijn met alle mogelijke denkbare bezigheden, social media, informatie vergaren, etcetera. Al die prikkels in overvloed biedt veel mogelijkheden, kansen en ontwikkeling maar tegelijkertijd kan het...
Dirk van Asselt

Dirk van Asselt

De reiscoach

1 Reactie

  1. Giegie

    Hey, profileren, totdat je erbij neervalt? Worden mensen er niet moe van? En zie je niet de tredmolen, de sollicitatiestress en de zzpstress. Ergens een paar dagen terug melde een 58 jarige zich af voor de broekriem omdat hij een baan had gevonden, na een paar honderd sollicitaties en 1 kennismakingsgesprek in 16 maanden. Iedere week 4 sollicitaties? Dat mensen niet iets anders proberen te zoeken. Je eigen werk creeeren.

    iets anders doen, als je toch op de bank zit?

    Antwoord

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Share This