Yura Boerma; Weten waar je voor staat, helpt in alles

door | feb 12, 2012

Yura Boerma; Weten waar je voor staat, helpt in alles

Voor mij betekent `je Hart volgen` dat ik kan leven en werken vanuit mijn hart, mijn gevoel, vanuit wat ik écht wil en wat bij mij past. Dat ik goed in mijn vel zit en op tijd tot rust kan komen. Als ik mijn hart volg, zit ik vol inspiratie, kracht en nieuwe ideeën. De natuur speelt hierin een grote rol. Ik ga minstens twee keer per week het bos in, de hei op, zodat ik contact houd met mijn gevoel, mijn hart.

Waar of wanneer ging bij mij het roer om? Vijf jaar geleden heb ik een heel belangrijke beslissing gemaakt in mijn leven: een time-out van één jaar nemen voor mijzelf en mijn gezin. Door dit besluit te nemen op mijn gevoel ben ik steeds meer mijn hart gaan volgen. En ik merk dat ik daardoor krachtiger in het leven sta: als vrouw, als moeder, als Yura.

Die gevoelskeuze leidde tot het indienen van mijn ontslag als re-integratiebegeleider en projectleider. Door mijn omgeving werd ik toch wel raar aangekeken: het zou niet goed zijn voor mijn carrière, ik kreeg een ‘gat’ in mijn CV en ze snapten er gewoon niks van – ik deed mijn werk toch altijd met zoveel passie? Mijn gevoel zei iets anders: de balans tussen privé en werk was totaal zoek en ik kon maar net `alle ballen in de lucht houden`. Er was zoveel druk en zoveel prikkels, dat ons leven aan ons voorbij rende. Of renden wij aan het leven voorbij? Ik heb toen heel bewust op gevoel de keuze gemaakt om rust te brengen thuis, voor ons alle vier. Rust in mijn gezin én in mijn hoofd. Ik werd fulltime moeder, iets waarvan ik altijd heb gezegd dat ik dat niet zou kunnen …

Hoe ben je je Hart gaan volgen? De time-out heeft mij doen inzien en nadenken over wat ik écht wil en wat bij mij past. Ik ben mijn hart gaan volgen door ook daadwerkelijk te gaan doen waar ik gelukkig van word. En daarin maak ik gebruik van mijn talent: mensen willen helpen, stimuleren en inspireren. En ook mijn passie of missie speelt een belangrijke rol: een betere wereld voor jezelf – en je gezin – begint bij jou! Mindfulness heeft mij ook de rust en de aandacht gebracht die ik zo hard nodig heb om bewust in het leven te blijven staan en mijn hart te blíjven volgen. Bewust te voelen wat mijn hart me ingeeft, bewust te kijken naar wat mijn kinderen willen, bewust te blijven van mijn waarden in het leven.

Hoe breng je ‘volg je Hart’ nu in de praktijk? Tijdens de time-out ben ik op zoek gegaan naar het antwoord op de vraag: wat wil ik nou écht? De rust die we ervaarden als gezin en die ik in mijzelf had gevonden, leidde bij mij tot de keuze om werk en zorg voor de kinderen flexibeler te gaan combineren. Ik zocht een goede balans tussen de ambities in mijn verschillende rollen en al snel zag ik mijn droom voor me: werken vanuit huis, het liefst in een advies- of coachpraktijk. Zo kon ik mijn rol als moeder en ondernemer combineren met mijn persoonlijke ontwikkeling, mijn talenten als coach laten zien en daarnaast maatschappelijk actief blijven (op de school van de kinderen en in de natuureducatie voor de jeugd). De keuze voor een opleiding tot coach was snel gemaakt en ook mijn doelgroep stond al vast: moeders die – net zoals ik – tegen vragen zijn opgelopen tijdens het vinden (en zoeken) naar de juiste balans tussen werk, gezin en zichzelf.

Wat heeft het je gebracht? Ik werk nu onder schooltijd en plan mijn huishouden op één bepaalde dag. Dat is mijn rommeldag en dan loopt werk en privé dus ook niet door elkaar heen. Ook `s avonds kan ik nog werken als ik dat wil. De kinderen op bed, de kippen op stok plus een mooie cd. Mijn eigen `nieuwe werken` zorgt voor meer balans, meer rust, meer me-time, meer tijd voor wat echt belangrijk is in het leven en vooral voor minder stress. En dat allemaal door mijn hart te volgen!

Wat vond en vind je lastig op jou “Volg je Hart’’ weg? Het lastigste was en is nog steeds dat de Nederlandse maatschappij zo rationeel is. Veel keuzes worden gemaakt op basis van economische, financiële afwegingen en welke consequenties ze hebben op de langere termijn. Op het moment dat ik de gevoelskeuze maakte om mijn ontslag in te dienen als re-integratiebegeleider en projectleider, wist ik niet wat het mij zou brengen. Al helemaal niet financieel gezien. In ons uitgavenpatroon zouden we alleen maar achteruit gaan. En uiteindelijk heb ik dat helemaal niet als negatief ervaren; je kunt ook blij en gelukkig zijn met minder. Maar onze omgeving heeft mij daar wel degelijk op aangesproken. Om dan bij je keuzes te blijven, is lastig. Gelukkig ben ik me heel bewust van mijn levenswaarden en dat maakt dat je volledig achter je keuzes kan staan. Stephen Covey zegt heel mooi daarover: ‘Weten waar je voor staat, helpt in alles’. En zo voelt dat ook voor mij.

Het belangrijkste advies aan mensen die ook ‘hun Hart willen volgen’? Door de rust op te zoeken, kan ik makkelijker mijn hart volgen. Wandelen in de natuur is mijn manier om m`n hoofd `uit te zetten` en te voelen! Mijn vraag is dan ook: wat doe jij om uit je hoofd te komen en naar je hart te gaan? Denk daar eens open en eerlijk over na voor jezelf. Het kan je zoveel mooie, nieuwe inzichten opleveren die je leven verrijken. En niet alleen die van jezelf, maar ook van je omgeving. Moeders die in mijn coachpraktijk komen, leer ik bijvoorbeeld ook altijd – d.m.v. korte oefeningen en vragen – weer vanuit hun hart naar hun kind(eren) te kijken. Dus onbevooroordeeld kijken wie jouw kind nu echt is. Als je daarvoor open staat, ervaar je hoe het is om bewust van het moederschap te genieten! (en daarnaast tijd over te houden voor jezelf :-)).

Een warme groet van Yura Boerma

Eindelijk

Al een jaar of vijf ben ik me aan het bezinnen op m’n website. Of beter gezegd op m’n aanbod.Na de periode 2014 – 2018 waarin ik echt gefocussed was op outdoor loopbaanbegeleiding kwam ik in een wat andere fase terecht met andere bezigheden. Zo ben ik gaan werken met...

Wat als een klant niet betaald?

Ik lees, hoor, zie hier nooit over en ik kan me niet voorstellen dat niemand hier ooit mee te maken krijgt. Hoeveel zelfstandig coaches zijn er wel niet in Nederland met veelal particuliere klanten, want zo beginnen we toch vaak? Wat ik lees op facebook en linked in...

Terug van weg geweest

M’n laatste blog was van maart 2018 met de titel “Heel eenvoudig van pure stress naar genieten” - https://dirkvanasselt.nl/heel-eenvoudig-van-pure-stress-naar-intens-genieten/ Inmiddels is het dus april 2022.Ik heb eigenlijk een soort blogpauze van een jaar of vier...

Heel eenvoudig van pure stress naar intens genieten.

Afgelopen weekeind gaf ik in de jaarbeurs op de Fiets en Wandelbeurs in een zaal van 80 – 100 man een lezing over mijn GR11 hikeavontuur van de afgelopen zomer dwars door en over de Pyreneeën.

Wat levert het nou op?

Wel leuk zo’n hiketocht door de Pyreneeën maar wat levert het nou eigenlijk op? Wat brengt het je?
Wat word je er wijzer van? Is het alle kosten en inspanningen waard?

Finale

Het is in vele opzichten een reis van uitersten geweest.

Ontspannen

Dit blog opnieuw geschreven tijdens een rustdag na 10 intensieve dagen met zeer veel klimmen en dalen. Ik zit nu ongeveer 2/3 van m’n hiketocht en heb nog zo’n 2 weken te gaan.

Focus, focus, focus.

Geschreven vanaf camping Valle de Burajelo (vlakbij Torla) waar ik de GR11 loop door de Spaanse Pyreneeën.

Spoedcursus ouderschap

Spoedcursus ouderschap

Niet wachten tot later

Een paar weken geleden ontving ik een handgeschreven brief van iemand die ik niet direct kende. Ik begon te lezen en er kwam al snel een naam in voor die ik wel direct herkende. Ene Gerard. Mijn gedachten dwaalden direct af naar mijn wandelreis van 2014 vanuit huis naar Spanje – Santiago de Compostella.

Eindelijk

Al een jaar of vijf ben ik me aan het bezinnen op m’n website. Of beter gezegd op m’n aanbod.Na de periode 2014 – 2018 waarin ik echt gefocussed was op outdoor loopbaanbegeleiding kwam ik in een wat andere fase terecht met andere bezigheden. Zo ben ik gaan werken met...

Spoedcursus ouderschap

Spoedcursus ouderschap

Niet wachten tot later

Een paar weken geleden ontving ik een handgeschreven brief van iemand die ik niet direct kende. Ik begon te lezen en er kwam al snel een naam in voor die ik wel direct herkende. Ene Gerard. Mijn gedachten dwaalden direct af naar mijn wandelreis van 2014 vanuit huis naar Spanje – Santiago de Compostella.

Spontaan gaan of tot in de puntjes voorbereiden?

Spontaan en improviseren of alles voorbereiden en plannen of een combi? Op m’n Pyreneeën GR11 wandeltocht – inclusief twee loopbaan zesdaagses – deze zomer zal alles aan de orde komen.

Iedereen zijn talent

Artikel over talent. Dat iedereen een specifiek talent (en) heeft. Ook bijvoorbeeld zogenaamde onhandelbare jongeren. Juist zeker zijn omdat ze vaak hooggevoelig zijn. Het is de kunst de juiste omstandigheden te scheppen om hun talenten voor zichzelf herkenbaar te maken en voor de buitenwereld zichtbaar.

Leven om te vergeten….of zinvol leven

Gisteravond na ‘de avond touretappe’ op de Belgische zender zat ik nog wat te zappen waarbij ik terecht kwam op een uitzending waarbij bewoners van een verzorgingstehuis werden gevolgd in hun leven daar.

Tegenslag….

Tegenslag. Hoe ga je daar nu mee om? Want tegenslag hoort bij het leven en iedereen krijgt daar op z’n tijd mee te maken. Hoe komt het dat de een zich er bij neer legt en de volgende dag vol goede moed doorgaat met het volgende project. Terwijl de ander er somber van wordt, vindt dat hem / haar altijd van dit soort dingen overkomt. Het niet meer zitten en erin blijft hangen?

Zeg eens wat vaker ‘ja’.

Ik las laatst een artikel in het Salt magazine (Magazine over actief en avontuurlijk leven) een interview met de outdoorfilosoof Dave Cornthwaite. Een verhaal over iemand die luisterde naar zijn hart en vooral ging doen. Ik ben gek op dat soort verhalen maar 1 zin in...

‘Ik ben niet te veranderen, zo zit ik nu eenmaal in elkaar’ – Onzin!

Veranderen, gedrag, van twijfel naar keuzes maken, coaching, coachtraject, van verlegen naar assertief, van faalangst naar zelfvertrouwen.

Natuur(lijke) inspiratie

In het huidige digi- en prestatie tijdperk kunnen we 24 uur per dag druk zijn met alle mogelijke denkbare bezigheden, social media, informatie vergaren, etcetera. Al die prikkels in overvloed biedt veel mogelijkheden, kansen en ontwikkeling maar tegelijkertijd kan het...
Dirk van Asselt

Dirk van Asselt

De reiscoach

2 Reacties

 1. Carmen

   
  Hoi Yura,
   
  Mooi verhaal van hoe je keuzes kunt maken en je hart kunt volgen en hoe mooi alle puzzelstukjes op hun plaats zijn gevallen en je in het leven kunt "staan" zoals het 't beste bij je past.
   
  Soms zou ik willen dat ik ook die keuze zou kunnen maken maar met een gezin met 5 kinderen en alle verplichtingen die daarbij horen is dat toch iets minder makkelijk in de praktijk toe te passen. Dus glijdt de tijd als zand door mijn vingers en probeer ik toch zoveel mogelijk te genieten van de hele kleine "wondertjes" die het leven zo de moeite waard maken.
   
  Heel veel succes en liefde toegewenst bij alles wat je doet voor jou en je gezin en de mensen om jullie heen.
   
  Liefs Carmen

  Antwoord
 2. Yura Boerma

  Dank je wel, Carmen voor je mooie reactie! En wat heerlijk dat je, ondanks dat de tijd door je vingers glipt, toch kan genieten van de hele kleine wondertjes die het leven zo de moeite waard maken. Dat besef- dat uit je hart komt -, dat weten is al het grootste goed op aarde! Geniet van je gezin met 5 kids en maak er iets moois van, voor jullie allemaal!!!

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Share This