Spieren als staalkabels en toch zo kwetsbaar…

door | aug 3, 2014

Spieren als staalkabels en toch zo kwetsbaar…

Luisteren naar je lichaam

Zo’n vier maanden ben ik nu onderweg naar Santiago de Compostella. Wat ik mooi vind aan zo’n sportieve uitdaging is het fysieke aspect. Het werken met je lichaam; merken dat je iedere dag weer wat sterker wordt. Mijn lichaam voelt inmiddels aan als mijn thuis. Ik las hier ooit een mooie uitspraak over: “Mijn lichaam is mijn beste vriend. Ik sta er iedere dag mee op en ga er iedere dag mee naar bed.” Ik heb het altijd onthouden.

Heel goed luisteren naar je lichaam. Dat is de kunst tijdens een reis zoals die van mij. Maar ook in het gewone dagelijkse leven is het heel belangrijk. En dat vergeten we nog wel eens. We luisteren niet naar ons lichaam, weigeren ernaar te handelen.

Welke signalen hoor je?

Toch geeft je lichaam continu signalen af. Het laat je direct weten of je over je grenzen heen gaat; of je met de juiste dingen bezig bent of niet. Je lichaam uit zich dan op allerlei manieren. Voor iedereen is dat anders; het is heel persoonlijk.

Een geweldig en prachtig ‘instrument’ eigenlijk. Ons lichaam is – als we het goed kennen – de beste raadgever die we hebben. Ons kompas. Als we leren welke signalen ons lichaam gebruikt om dingen duidelijk te maken, dan is dat super! Maar je moet het wel leren, zelf, want op school leer je het niet. Het gaat over leren van je ervaringen en daar heel bewust mee omgaan. Ik ervaar dat heel sterk tijdens mijn reizen.

Op de massagetafel

Bij de mevrouw hierboven heb ik een uurtje op de behandeltafel gelegen, om wat sluimerende knieklachten te verhelpen. Ik heb inmiddels beenspieren als staalkabels, kuitspieren van beton. Maar een blessure ligt iedere dag weer op de loer. Constant geeft mijn lichaam signalen door. Het is iedere dag balanceren tussen wat ik wil en wat mijn lichaam aangeeft dat het wil. Pijntjes komen meestal bar slecht uit. Als ik met twee uur klimmen voor de boeg het signaal krijg dat mijn scheenbeen of kuit op springen staat, dan is dat niet handig.

Aanpassen

En toch heb ik geleerd aandacht te schenken aan die signalen. Mijn rug bijvoorbeeld geeft aan dat het hem teveel is. Ik heb er serieuze problemen mee. Het scheelt wel dat ik inmiddels ruim anderhalve kilo aan spullen naar huis heb gestuurd. Met de nodige rek- en strekoefeningen werk ik iedere ochtend en avond aan mijn rug. Ik las een extra rustdag in, ga in een rustiger tempo lopen en hou meer pauzes onderweg. Ook besteed ik extra aandacht aan een goede massage. Doe ik dat allemaal niet en negeer ik alle pijntjes, dan krijg ik daar onherroepelijk de rekening van gepresenteerd. Het is dus continu luisteren, handelen en niet doof voor alle signalen doorlopen in hetzelfde tempo. En zo gaat het iedere dag weer wat beter.

Ik besef heel goed dat ik gezegend ben met een goede gezondheid en een goed functionerend lichaam. Dat had ook heel anders kunnen zijn. En toch geloof ik dat het principe van ‘je lichaam goed kennen en ernaar luisteren’ voor iedereen geldt. Luister naar je lichaam, ook als dat soms moeilijk is, en handel ernaar.

Met warme groet,

Dirk van Asselt | De Reiscoach | 18 juli 2014
Facebook: dirkvanasselt

Eindelijk

Al een jaar of vijf ben ik me aan het bezinnen op m’n website. Of beter gezegd op m’n aanbod.Na de periode 2014 – 2018 waarin ik echt gefocussed was op outdoor loopbaanbegeleiding kwam ik in een wat andere fase terecht met andere bezigheden. Zo ben ik gaan werken met...

Wat als een klant niet betaald?

Ik lees, hoor, zie hier nooit over en ik kan me niet voorstellen dat niemand hier ooit mee te maken krijgt. Hoeveel zelfstandig coaches zijn er wel niet in Nederland met veelal particuliere klanten, want zo beginnen we toch vaak? Wat ik lees op facebook en linked in...

Terug van weg geweest

M’n laatste blog was van maart 2018 met de titel “Heel eenvoudig van pure stress naar genieten” - https://dirkvanasselt.nl/heel-eenvoudig-van-pure-stress-naar-intens-genieten/ Inmiddels is het dus april 2022.Ik heb eigenlijk een soort blogpauze van een jaar of vier...

Heel eenvoudig van pure stress naar intens genieten.

Afgelopen weekeind gaf ik in de jaarbeurs op de Fiets en Wandelbeurs in een zaal van 80 – 100 man een lezing over mijn GR11 hikeavontuur van de afgelopen zomer dwars door en over de Pyreneeën.

Wat levert het nou op?

Wel leuk zo’n hiketocht door de Pyreneeën maar wat levert het nou eigenlijk op? Wat brengt het je?
Wat word je er wijzer van? Is het alle kosten en inspanningen waard?

Finale

Het is in vele opzichten een reis van uitersten geweest.

Ontspannen

Dit blog opnieuw geschreven tijdens een rustdag na 10 intensieve dagen met zeer veel klimmen en dalen. Ik zit nu ongeveer 2/3 van m’n hiketocht en heb nog zo’n 2 weken te gaan.

Focus, focus, focus.

Geschreven vanaf camping Valle de Burajelo (vlakbij Torla) waar ik de GR11 loop door de Spaanse Pyreneeën.

Spoedcursus ouderschap

Spoedcursus ouderschap

Niet wachten tot later

Een paar weken geleden ontving ik een handgeschreven brief van iemand die ik niet direct kende. Ik begon te lezen en er kwam al snel een naam in voor die ik wel direct herkende. Ene Gerard. Mijn gedachten dwaalden direct af naar mijn wandelreis van 2014 vanuit huis naar Spanje – Santiago de Compostella.

Eindelijk

Al een jaar of vijf ben ik me aan het bezinnen op m’n website. Of beter gezegd op m’n aanbod.Na de periode 2014 – 2018 waarin ik echt gefocussed was op outdoor loopbaanbegeleiding kwam ik in een wat andere fase terecht met andere bezigheden. Zo ben ik gaan werken met...

Spoedcursus ouderschap

Spoedcursus ouderschap

Niet wachten tot later

Een paar weken geleden ontving ik een handgeschreven brief van iemand die ik niet direct kende. Ik begon te lezen en er kwam al snel een naam in voor die ik wel direct herkende. Ene Gerard. Mijn gedachten dwaalden direct af naar mijn wandelreis van 2014 vanuit huis naar Spanje – Santiago de Compostella.

Spontaan gaan of tot in de puntjes voorbereiden?

Spontaan en improviseren of alles voorbereiden en plannen of een combi? Op m’n Pyreneeën GR11 wandeltocht – inclusief twee loopbaan zesdaagses – deze zomer zal alles aan de orde komen.

Iedereen zijn talent

Artikel over talent. Dat iedereen een specifiek talent (en) heeft. Ook bijvoorbeeld zogenaamde onhandelbare jongeren. Juist zeker zijn omdat ze vaak hooggevoelig zijn. Het is de kunst de juiste omstandigheden te scheppen om hun talenten voor zichzelf herkenbaar te maken en voor de buitenwereld zichtbaar.

Leven om te vergeten….of zinvol leven

Gisteravond na ‘de avond touretappe’ op de Belgische zender zat ik nog wat te zappen waarbij ik terecht kwam op een uitzending waarbij bewoners van een verzorgingstehuis werden gevolgd in hun leven daar.

Tegenslag….

Tegenslag. Hoe ga je daar nu mee om? Want tegenslag hoort bij het leven en iedereen krijgt daar op z’n tijd mee te maken. Hoe komt het dat de een zich er bij neer legt en de volgende dag vol goede moed doorgaat met het volgende project. Terwijl de ander er somber van wordt, vindt dat hem / haar altijd van dit soort dingen overkomt. Het niet meer zitten en erin blijft hangen?

Zeg eens wat vaker ‘ja’.

Ik las laatst een artikel in het Salt magazine (Magazine over actief en avontuurlijk leven) een interview met de outdoorfilosoof Dave Cornthwaite. Een verhaal over iemand die luisterde naar zijn hart en vooral ging doen. Ik ben gek op dat soort verhalen maar 1 zin in...

‘Ik ben niet te veranderen, zo zit ik nu eenmaal in elkaar’ – Onzin!

Veranderen, gedrag, van twijfel naar keuzes maken, coaching, coachtraject, van verlegen naar assertief, van faalangst naar zelfvertrouwen.

Natuur(lijke) inspiratie

In het huidige digi- en prestatie tijdperk kunnen we 24 uur per dag druk zijn met alle mogelijke denkbare bezigheden, social media, informatie vergaren, etcetera. Al die prikkels in overvloed biedt veel mogelijkheden, kansen en ontwikkeling maar tegelijkertijd kan het...
Dirk van Asselt

Dirk van Asselt

De reiscoach

5 Reacties

 1. Iris van den bergh

  Als mijn dokter nu ook eens zou luisteren naar mij en mijn klachten niet zou minimaliseren….. Misschien tijd om van dokter te veranderen?

  Antwoord
 2. Jaap Passenier

  Beste Dirk, het is elke keer weer prettig om je verslag te lezen en wat je ons daar door aanreikt. Ga lekker zo door met dat lichaam want daar moet en mag je het meedoen. Hartelijke groet uit Kortenhoef Jaap Passenier

  Antwoord
 3. Johan

  Wederom een wijze les Dirk. Dat lichaam zit zo fantastisch in elkaar, mooi dat dit aangeeft wanneer je op moet gaan letten. Je dient er wel naar te luisteren (en handelen), en dat is inderdaad weer een kunst. Geniet verder Dirk!

  Antwoord
 4. Debby

  goed luisteren naar je lichaam is inderdaad een kunst maar o zo waardevol! ik wens je nog een paar mooie weken!

  Antwoord
 5. Bas van der Steen

  Dag Beste Dirk!

  Nu je al flink op weg bent naar het bedevaartsoort Santaigo de Compostella, enkele stichtelijke woorden over lichaam en geest… 

  Het lichaam als tempel van de Geest – Willibrordbijbel

  http://www.willibrordbijbel.nl/?p=page&i=69313,69321

   

   

   
  Het lichaam als tempel van de Geest [12] 'Alles is mij geoorloofd.'* Ja, maar niet alles is goed voor mij. 'Alles mág ik.' Ja, maar ik moet mij door niets laten …

   

  Ik wens je veel overzicht, controle en plezier in de tijd die komen gaat. De weersomstandigheden zijn een extra uitdaging lijkt me.

   

  Tot snel weer Dirk! 

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Share This