Spontaan gaan of tot in de puntjes voorbereiden?

door | jan 15, 2017

Spontaan gaan of tot in de puntjes voorbereiden?
Spontaan - Pyreneeen Loopbaanweek

Onderneem je de dingen spontaan en ga je voor het onverwachte? Of bedenk en plan je ruim te voren? Het een is niet goed of beter dan het andere en het een kan ook heel goed samengaan met het ander. Spontaniteit is bijvoorbeeld ook improviseren en acuut kunnen inspelen op veranderingen gedurende een ruim van te voren geplande reis.

Soms gebeuren vanuit spontaniteit de leukste dingen waarbij het onverwachte dan alles extra spannend en leuk maakt. Lekker impulsief doen en vooral in het ‘hier en het nu’ vanuit het hart leven.
Zo bedacht ik me een jaar of 10 terug eens spontaan op een mooie zaterdag dat ik de volgende dag lekker op de racefiets vanuit huis (Kortenhoef) naar Maastricht zou gaan. Even op een A4-tje wat plaatsnamen, voldoende bananen en krentenbollen in de rugzak en dat was het qua voorbereiding. S’morgens 7.00 vertrokken, 220 kilometer verder en redelijk afgepeigerd was ik er toch maar mooi! In mijn herinnering kan ik er nu nog steeds enorm van genieten.
Eigenlijk zou je dit soort dingen gewoon vaker moeten doen en toch gaat het bij mij in de meeste gevallen ietsjes bedachtzamer. Vanuit het hoofd en dus ietsjes meer gepland en voorbereid.
Is dat jammer, saai, gebeurt er dan niks? Integendeel, het kan minstens net zo leuk zijn als de spontane dingen. De voorpret bijvoorbeeld, de voorbereidingen zelf, het trainen wellicht, je inlezen. Het kan je al maanden van te voren in een heerlijke gemoedstoestand brengen dus eigenlijk heb je veel langer plezier.

Ook hier geldt er is geen goed of fout. De boel moet een beetje in balans zijn. De ene keer lekker spontaan iets ondernemen en de andere keer lekker de tijd nemen om alles uit te zoeken en voor te bereiden.

Spontaan - Pyreneeen Loopbaanweek
Zo ben ik me nu aan het voorbereiden op iets waar ik enorm naar uit kijk; mijn Pyreneeën wandeltocht over de GR11 deze zomer (de onderste route van het plaatje). Een heel stevige toch van 850 kilometer van kust (Atlantische Oceaan) naar kust (Middellandse Zee) aan de Spaanse kant dwars door en over de Pyreneeën. Ik trek er zo’n 2 ½ maand voor uit. Het zal vast ook afzien worden maar waar ik ontzettend naar uit kijk is het één zijn met de natuur, het fysiek bezig zijn, de mentale ontspanning, het slapen in m’n tentje en de inzichten die het me weer gaat brengen. Welke inzichten? Geen idee maar ik weet uit ervaring dat in zulke periodes en omstandigheden de creativiteit en inzichten maximaal gestimuleerd worden.
ook weet ik zeker dat tijdens deze tocht m’n spontaniteit uitgebreid aan de orde zal komen. Ik zal moeten improviseren naar aanleiding van bijvoorbeeld weersomstandigheden of andere obstakels.
Nu nog een paar maanden trainen, lekker inlezen en goed voorbereiden:-).

Wil jij (of iemand uit je kennissenkring) dit meemaken? Dat kan want ik organiseer op dit traject twee keer een unieke Pyreneeën loopbaan zesdaagse!

  • Van maandag 12 juni tot en met zaterdag 17 juni 2017
  • Van maandag 31 juli tot en met zaterdag 5 augustus 2017

Wil je meer weten kijk dan op de pagina: https://dirkvanasselt.nl/pyreneeen-loopbaanweek/
Houd je het liever dicht bij huis? Het programma voor 2017 staat vast met onder meer loopbaan vijfdaagses vanuit m’n thuisbasis Mechelen – Zuid Limburg maar ook vanuit het Belgische Teuven.
Alle info: Zie https://dirkvanasselt.nl/meerdaagse-outdoor-loopbaanreizen/ of op de agenda https://dirkvanasselt.nl/events/
Met hartelijke groet,

Dirk van Asselt
De reiscoach – Outdoor toekomstbegeleiding
info@dirkvanasselt.nl
06-12513085
Meerdaagse 1

Eindelijk

Al een jaar of vijf ben ik me aan het bezinnen op m’n website. Of beter gezegd op m’n aanbod.Na de periode 2014 – 2018 waarin ik echt gefocussed was op outdoor loopbaanbegeleiding kwam ik in een wat andere fase terecht met andere bezigheden. Zo ben ik gaan werken met...

Wat als een klant niet betaald?

Ik lees, hoor, zie hier nooit over en ik kan me niet voorstellen dat niemand hier ooit mee te maken krijgt. Hoeveel zelfstandig coaches zijn er wel niet in Nederland met veelal particuliere klanten, want zo beginnen we toch vaak? Wat ik lees op facebook en linked in...

Terug van weg geweest

M’n laatste blog was van maart 2018 met de titel “Heel eenvoudig van pure stress naar genieten” - https://dirkvanasselt.nl/heel-eenvoudig-van-pure-stress-naar-intens-genieten/ Inmiddels is het dus april 2022.Ik heb eigenlijk een soort blogpauze van een jaar of vier...

Heel eenvoudig van pure stress naar intens genieten.

Afgelopen weekeind gaf ik in de jaarbeurs op de Fiets en Wandelbeurs in een zaal van 80 – 100 man een lezing over mijn GR11 hikeavontuur van de afgelopen zomer dwars door en over de Pyreneeën.

Wat levert het nou op?

Wel leuk zo’n hiketocht door de Pyreneeën maar wat levert het nou eigenlijk op? Wat brengt het je?
Wat word je er wijzer van? Is het alle kosten en inspanningen waard?

Finale

Het is in vele opzichten een reis van uitersten geweest.

Ontspannen

Dit blog opnieuw geschreven tijdens een rustdag na 10 intensieve dagen met zeer veel klimmen en dalen. Ik zit nu ongeveer 2/3 van m’n hiketocht en heb nog zo’n 2 weken te gaan.

Focus, focus, focus.

Geschreven vanaf camping Valle de Burajelo (vlakbij Torla) waar ik de GR11 loop door de Spaanse Pyreneeën.

Spoedcursus ouderschap

Spoedcursus ouderschap

Niet wachten tot later

Een paar weken geleden ontving ik een handgeschreven brief van iemand die ik niet direct kende. Ik begon te lezen en er kwam al snel een naam in voor die ik wel direct herkende. Ene Gerard. Mijn gedachten dwaalden direct af naar mijn wandelreis van 2014 vanuit huis naar Spanje – Santiago de Compostella.

Eindelijk

Al een jaar of vijf ben ik me aan het bezinnen op m’n website. Of beter gezegd op m’n aanbod.Na de periode 2014 – 2018 waarin ik echt gefocussed was op outdoor loopbaanbegeleiding kwam ik in een wat andere fase terecht met andere bezigheden. Zo ben ik gaan werken met...

Spoedcursus ouderschap

Spoedcursus ouderschap

Niet wachten tot later

Een paar weken geleden ontving ik een handgeschreven brief van iemand die ik niet direct kende. Ik begon te lezen en er kwam al snel een naam in voor die ik wel direct herkende. Ene Gerard. Mijn gedachten dwaalden direct af naar mijn wandelreis van 2014 vanuit huis naar Spanje – Santiago de Compostella.

Iedereen zijn talent

Artikel over talent. Dat iedereen een specifiek talent (en) heeft. Ook bijvoorbeeld zogenaamde onhandelbare jongeren. Juist zeker zijn omdat ze vaak hooggevoelig zijn. Het is de kunst de juiste omstandigheden te scheppen om hun talenten voor zichzelf herkenbaar te maken en voor de buitenwereld zichtbaar.

Leven om te vergeten….of zinvol leven

Gisteravond na ‘de avond touretappe’ op de Belgische zender zat ik nog wat te zappen waarbij ik terecht kwam op een uitzending waarbij bewoners van een verzorgingstehuis werden gevolgd in hun leven daar.

Tegenslag….

Tegenslag. Hoe ga je daar nu mee om? Want tegenslag hoort bij het leven en iedereen krijgt daar op z’n tijd mee te maken. Hoe komt het dat de een zich er bij neer legt en de volgende dag vol goede moed doorgaat met het volgende project. Terwijl de ander er somber van wordt, vindt dat hem / haar altijd van dit soort dingen overkomt. Het niet meer zitten en erin blijft hangen?

Zeg eens wat vaker ‘ja’.

Ik las laatst een artikel in het Salt magazine (Magazine over actief en avontuurlijk leven) een interview met de outdoorfilosoof Dave Cornthwaite. Een verhaal over iemand die luisterde naar zijn hart en vooral ging doen. Ik ben gek op dat soort verhalen maar 1 zin in...

‘Ik ben niet te veranderen, zo zit ik nu eenmaal in elkaar’ – Onzin!

Veranderen, gedrag, van twijfel naar keuzes maken, coaching, coachtraject, van verlegen naar assertief, van faalangst naar zelfvertrouwen.

Natuur(lijke) inspiratie

In het huidige digi- en prestatie tijdperk kunnen we 24 uur per dag druk zijn met alle mogelijke denkbare bezigheden, social media, informatie vergaren, etcetera. Al die prikkels in overvloed biedt veel mogelijkheden, kansen en ontwikkeling maar tegelijkertijd kan het...

Terugblikken; zonde van de tijd of juist heel waardevol?

In deze periode van Kerst en oud en nieuw ‘mogen’ we ook altijd even terugblikken. Komt vast door het weer, de donkere dagen, even verplicht het werk loslaten en dan even bezinnen. Hoewel we al weer heel snel overstappen in de ‘doe modus’ om...
Dirk van Asselt

Dirk van Asselt

De reiscoach

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Share This