Tegenslag….

door | jul 14, 2015

Tegenslag….
Dirk 28082014

1 juli zou ik vertrekken voor mijn ruim 2 maanden geplande wandelavontuur naar en door Noorwegen. Zou…..Niet dus.

De voorbereidingen verliepen soepel. Ik weet inmiddels wel wat ik nodig heb en hoe ik mezelf in conditie breng. Dus tickets geboekt, mooie nieuwe lichtgewicht spulletjes aangeschaft (nieuw tentje, super lichte poncho, super mooi licht nieuw slaapmatje, oh ja nieuwe wandelschoenen en niet te vergeten een pracht van een nieuwe rugzak). En lekker wat trainings kilometers gemaakt. Ofwel ik was er hartstikke klaar voor.

Maar die schouder die begon toch wel steeds meer te protesteren. Toch eind maart maar even, puur voor de zekerheid, langs de huisarts die me door verwees naar de fysio. Oefeningen gedaan maar dat hielp allemaal niet echt. Ik kreeg er alleen maar meer last van. Dan maar zo half mei een MRI laten maken en naar de orthopeed. Deze kwam binnen 5 minuten met een duidelijke conclusie: ‘Frozen Shoulder’. Maar vooral zijn woorden erna brachten me van mijn stuk…Daar gaat u naar verwachting zo’n 2 tot 4 jaar mee rondlopen en er is niets aan te doen….Zo, daar had ik even niet van terug.

Ik ben nog even eigenwijs geweest, m’n schouder goed ontzien, sauna’s en IR’s bezocht, naar een natuurgeneeskundig arts geweest, zwemmen, etcetera.
Maar nu me er inmiddels bij neergelegd dat mijn wandelreis er voor dit jaar niet in zit. En volgend jaar wellicht ook niet en over 2 jaar misschien ook wel niet. Ofwel, ik heb te maken met een vervelende en waarschijnlijk langdurige blessure.

Dat is wat je noemt tegenslag. Hoe ga je daar nu mee om? Want tegenslag hoort bij het leven en iedereen krijgt daar op z’n tijd mee te maken. Hoe komt het dat de een zich er bij neer legt en de volgende dag vol goede moed doorgaat met het volgende project. Terwijl de ander er somber van wordt, vindt dat hem / haar altijd van dit soort dingen overkomt. Het niet meer zitten en erin blijft hangen?
Interessant om zo eens naar te kijken.
Welke fases herken ik bij mezelf nu in dit proces?:
–    Balen
–    Van niet accepteren naar accepteren
–    Van alles onderzoeken naar ‘bij jezelf blijven’
–    Vertrouwen en vooruit kijken

Balen mag!
Er in stappen. Neem een baaldag! Dompel jezelf lekker onder in zelf medelijden maar… blijf er niet in hangen.
Zolang je het balen – verdriet – boosheid wegstopt en direct het kompas weer op de toekomst zet geef je jezelf geen kans om het baalgevoel van je af te schudden.
Dus ik heb flink gebaald en baal nog steeds. Ik vind het jammer dat m’n plannen niet door kunnen gaan. Maar een ramp? Nee dat ook weer niet.

Accepteren –  het is zoals het is
Dit was voor mij de lastigste! Het kunnen accepteren dat ik dus ook iets ‘serieus’ aan mijn lichaam kan mankeren.
En het accepteren dat deze tegenslag waarschijnlijk ergens goed voor is. Ik weet nog niet wat of waarom maar ik vertrouw erop dat het niet voor niets is.
Dit eenmaal beseffende kan ik er mee verder.

Advies en informatie inwinnen is OK maar blijf vooral bij jezelf
Je kunt jezelf helemaal gek maken als je alles leest op internet. Je wordt overspoeld met adviezen, tips, ideeën. En iedereen vanuit en met de beste bedoelingen.
Maar ieder mens is weer anders en het is naar mijn idee de kunst om vooral bij jezelf te blijven. Te luisteren naar jouw eigen lichaam en weten en daar op vertrouwen. Wat is goed voor je. En wat is niet goed voor je?

Vertrouwen
Gelukkig ben ik een positief en optimistisch ingesteld persoon. En kijk ik naar ‘wat ik wel kan en heb’ in plaats van ‘wat ik niet kan en niet heb’. Vanuit en met die insteek kijk ik met vertrouwen naar de toekomst. Mijn schouder gaat vast wel weer over. Over een poosje zal ik vast wel snappen waarom deze tegenslag op mijn pad kwam. Ik zie nu al nieuwe kansen en mogelijkheden omdat ik nu zomaar twee maanden onverwacht lekker thuis ben.
Maar wat nu als je het ‘glas altijd half leeg ziet’?
Dan geloof ik nog dat je jezelf kunt aanleren om het half vol te zien. Ik geloof namelijk dat alle gedrag is aan te leren. Dus ook op welke wijze je naar dat glas kijkt.
Maar daar kunnen we het op een ander moment wel eens over hebben…

Wil je verder eens weten wat er mogelijk is op gebied van coaching – loopbaan begeleiding dan is alle informatie beschikbaar op mijn website www.dereiscoach.nl. Bijvoorbeeld in de vorm van een ‘Loopbaan’ wandelcoach 5 daagse in Zuid-Limburg.

 

Ik wens jullie voor nu een mooie voortgang van de zomer! Het is nu vandaag even bewolkt maar ik hoor net dat morgen de zon weer gaat schijnen.
Met optimistische groet,

Dirk van Asselt
De reiscoach

Eindelijk

Al een jaar of vijf ben ik me aan het bezinnen op m’n website. Of beter gezegd op m’n aanbod.Na de periode 2014 – 2018 waarin ik echt gefocussed was op outdoor loopbaanbegeleiding kwam ik in een wat andere fase terecht met andere bezigheden. Zo ben ik gaan werken met...

Wat als een klant niet betaald?

Ik lees, hoor, zie hier nooit over en ik kan me niet voorstellen dat niemand hier ooit mee te maken krijgt. Hoeveel zelfstandig coaches zijn er wel niet in Nederland met veelal particuliere klanten, want zo beginnen we toch vaak? Wat ik lees op facebook en linked in...

Terug van weg geweest

M’n laatste blog was van maart 2018 met de titel “Heel eenvoudig van pure stress naar genieten” - https://dirkvanasselt.nl/heel-eenvoudig-van-pure-stress-naar-intens-genieten/ Inmiddels is het dus april 2022.Ik heb eigenlijk een soort blogpauze van een jaar of vier...

Heel eenvoudig van pure stress naar intens genieten.

Afgelopen weekeind gaf ik in de jaarbeurs op de Fiets en Wandelbeurs in een zaal van 80 – 100 man een lezing over mijn GR11 hikeavontuur van de afgelopen zomer dwars door en over de Pyreneeën.

Wat levert het nou op?

Wel leuk zo’n hiketocht door de Pyreneeën maar wat levert het nou eigenlijk op? Wat brengt het je?
Wat word je er wijzer van? Is het alle kosten en inspanningen waard?

Finale

Het is in vele opzichten een reis van uitersten geweest.

Ontspannen

Dit blog opnieuw geschreven tijdens een rustdag na 10 intensieve dagen met zeer veel klimmen en dalen. Ik zit nu ongeveer 2/3 van m’n hiketocht en heb nog zo’n 2 weken te gaan.

Focus, focus, focus.

Geschreven vanaf camping Valle de Burajelo (vlakbij Torla) waar ik de GR11 loop door de Spaanse Pyreneeën.

Spoedcursus ouderschap

Spoedcursus ouderschap

Niet wachten tot later

Een paar weken geleden ontving ik een handgeschreven brief van iemand die ik niet direct kende. Ik begon te lezen en er kwam al snel een naam in voor die ik wel direct herkende. Ene Gerard. Mijn gedachten dwaalden direct af naar mijn wandelreis van 2014 vanuit huis naar Spanje – Santiago de Compostella.

Eindelijk

Al een jaar of vijf ben ik me aan het bezinnen op m’n website. Of beter gezegd op m’n aanbod.Na de periode 2014 – 2018 waarin ik echt gefocussed was op outdoor loopbaanbegeleiding kwam ik in een wat andere fase terecht met andere bezigheden. Zo ben ik gaan werken met...

Spoedcursus ouderschap

Spoedcursus ouderschap

Niet wachten tot later

Een paar weken geleden ontving ik een handgeschreven brief van iemand die ik niet direct kende. Ik begon te lezen en er kwam al snel een naam in voor die ik wel direct herkende. Ene Gerard. Mijn gedachten dwaalden direct af naar mijn wandelreis van 2014 vanuit huis naar Spanje – Santiago de Compostella.

Spontaan gaan of tot in de puntjes voorbereiden?

Spontaan en improviseren of alles voorbereiden en plannen of een combi? Op m’n Pyreneeën GR11 wandeltocht – inclusief twee loopbaan zesdaagses – deze zomer zal alles aan de orde komen.

Iedereen zijn talent

Artikel over talent. Dat iedereen een specifiek talent (en) heeft. Ook bijvoorbeeld zogenaamde onhandelbare jongeren. Juist zeker zijn omdat ze vaak hooggevoelig zijn. Het is de kunst de juiste omstandigheden te scheppen om hun talenten voor zichzelf herkenbaar te maken en voor de buitenwereld zichtbaar.

Leven om te vergeten….of zinvol leven

Gisteravond na ‘de avond touretappe’ op de Belgische zender zat ik nog wat te zappen waarbij ik terecht kwam op een uitzending waarbij bewoners van een verzorgingstehuis werden gevolgd in hun leven daar.

Zeg eens wat vaker ‘ja’.

Ik las laatst een artikel in het Salt magazine (Magazine over actief en avontuurlijk leven) een interview met de outdoorfilosoof Dave Cornthwaite. Een verhaal over iemand die luisterde naar zijn hart en vooral ging doen. Ik ben gek op dat soort verhalen maar 1 zin in...

‘Ik ben niet te veranderen, zo zit ik nu eenmaal in elkaar’ – Onzin!

Veranderen, gedrag, van twijfel naar keuzes maken, coaching, coachtraject, van verlegen naar assertief, van faalangst naar zelfvertrouwen.

Natuur(lijke) inspiratie

In het huidige digi- en prestatie tijdperk kunnen we 24 uur per dag druk zijn met alle mogelijke denkbare bezigheden, social media, informatie vergaren, etcetera. Al die prikkels in overvloed biedt veel mogelijkheden, kansen en ontwikkeling maar tegelijkertijd kan het...

Terugblikken; zonde van de tijd of juist heel waardevol?

In deze periode van Kerst en oud en nieuw ‘mogen’ we ook altijd even terugblikken. Komt vast door het weer, de donkere dagen, even verplicht het werk loslaten en dan even bezinnen. Hoewel we al weer heel snel overstappen in de ‘doe modus’ om...
Dirk van Asselt

Dirk van Asselt

De reiscoach

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Share This