Terugblikken; zonde van de tijd of juist heel waardevol?

door | dec 22, 2014

Terugblikken; zonde van de tijd of juist heel waardevol?

In deze periode van Kerst en oud en nieuw ‘mogen’ we ook altijd even terugblikken. Komt vast door het weer, de donkere dagen, even verplicht het werk loslaten en dan even bezinnen. Hoewel we al weer heel snel overstappen in de ‘doe modus’ om maar weer snel vooruit te kijken. Vooruit kijken naar 2015. Wat zijn je goede voornemens? Wat zijn je doelen voor komend jaar? Het lijkt wel alsof we het onszelf niet gunnen om achterom te kijken.
En toch, toch is dat terugblikken o zo waardevol. Iets wat we, wat mij betreft, veel vaker zouden moeten doen. Een van mijn doelen voor volgend jaar (ben ik toch weer met vooruit kijken bezig…) is dat ik maandelijks even bewust de tijd neem om terug te blikken.

Waarom dan?
Heel eenvoudig: omdat we vaak van onszelf niet half beseffen wat voor stappen we dan inmiddels al gezet hebben. En dat we ook heel veel kunnen leren door even achterom te kijken.

Dit drong bij mij heel sterk tot mij door toen ik al 4 ½ maand onderweg was op mijn Camino.  Mijn wandelreis dit jaar van Kortenhoef naar Spanje waarbij ik er toen al zo’n 2.500 kilometer op had zitten. Ik weet de dag nog heel goed. Om heel specifiek te zijn; het was de dag dat ik terug liep van Roncesvalles (Spanje) naar Saint Jean Pied de Port (Frankrijk). Deze etappe, genoemd de Koninginne etappen waarbij je de Pyreneeën oversteekt, had ik de dag ervoor heen gelopen. Het vergt te veel tijd om uit te leggen waarom ik terugliep dus dat laat ik achterwege. Maar zo teruglopend over deze zware etappe, heftig klimmend en dalend, hijgend en zwetend drong toen ineens tot mij door dat ik deze afstand dus ook de dag ervoor had gelopen. En ik kreeg ineens het nodige respect voor mijzelf.
Meestal kwam ik aan het eind van een dag ergens aan. Moe, maar na een lekkere douche, even wat eten toch wel weer snel ‘het mannetje’. Denkend ‘ach het viel eigenlijk wel mee vandaag; wat gaan we morgen doen?’.
En nu dus, tijdens dat teruglopen, besefte ik me pas dat ik een bijzondere prestatie aan het neerzetten was. Werd ik me ineens heel bewust van alle stappen die ik inmiddels gezet had. Alle obstakels die ik overwonnen had. En kon ik daar, sinds die dag, met grote genoegdoening op terug kijken. Het gaf mij een boost aan eigenwaarde en aan zelfvertrouwen waar ik nu nog steeds uit kan putten.

Dat is dus de kracht van terugkijken.
Je te realiseren welke stappen je inmiddels gezet hebt. Te kijken naar wat dat je gebracht heeft. Wat je ervan geleerd hebt. Daar tevreden mee zijn. Te genieten van het hier en het nu.

En de toekomst dan? En onze doelen dan? Moeten we vooral niet daar mee bezig zijn?
Natuurlijk is het prettig om ook vooruit te kijken. Maar zoals voor alles geldt is het goed als het een en ander wat met elkaar in balans is. Dus vergeet niet om zo nu en dan eens bewust terug te kijken.

Zo kan ik nu terugkijken op een fantastische pilot ‘Werk&Leven’ wandel 5 daagse in Zuid-Limburg welke ik vorige week heb mogen organiseren. Veel opgeleverd voor zowel de deelnemers als mijzelf. Ik heb er veel van geleerd wat ik meeneem in de volgende 5 daagses die inmiddels gepland staan voor 2015.
Zo staat er nu een ‘Train de Trainer’ 5 daagse in Zuid-Limburg gepland van 9 – 13 maart. Een ‘Loopbaan’ 5 daagse in Zuid-Limburg van 1 – 6 juni. En een ‘Werk&Leven 8 daagse in Frankrijk van 13 – 20 september. Tevens zijn er een ‘ZZP’ 5 daagse en een ‘Ondernemers’ 5 daagse in de maak. Ben je benieuwd, spreekt het je aan of denk je ‘dat is misschien iets voor die of die’? Meer informatie en agenda vind je op m’n vernieuwde site: https://dirkvanasselt.nl/inspiratie-reizen/

Ik wens jullie allemaal voor nu heel fijne feestdagen met mooie terugblik en geluks momenten. Om daarna weer met frisse moed en energie het jaar 2015 in te stappen.
 

Met hartelijke groet,

Dirk van Asselt
De reiscoach
www.dereiscoach.nl
info@dirkvanasselt.nl

06-12513085

 

Eindelijk

Al een jaar of vijf ben ik me aan het bezinnen op m’n website. Of beter gezegd op m’n aanbod.Na de periode 2014 – 2018 waarin ik echt gefocussed was op outdoor loopbaanbegeleiding kwam ik in een wat andere fase terecht met andere bezigheden. Zo ben ik gaan werken met...

Wat als een klant niet betaald?

Ik lees, hoor, zie hier nooit over en ik kan me niet voorstellen dat niemand hier ooit mee te maken krijgt. Hoeveel zelfstandig coaches zijn er wel niet in Nederland met veelal particuliere klanten, want zo beginnen we toch vaak? Wat ik lees op facebook en linked in...

Terug van weg geweest

M’n laatste blog was van maart 2018 met de titel “Heel eenvoudig van pure stress naar genieten” - https://dirkvanasselt.nl/heel-eenvoudig-van-pure-stress-naar-intens-genieten/ Inmiddels is het dus april 2022.Ik heb eigenlijk een soort blogpauze van een jaar of vier...

Heel eenvoudig van pure stress naar intens genieten.

Afgelopen weekeind gaf ik in de jaarbeurs op de Fiets en Wandelbeurs in een zaal van 80 – 100 man een lezing over mijn GR11 hikeavontuur van de afgelopen zomer dwars door en over de Pyreneeën.

Wat levert het nou op?

Wel leuk zo’n hiketocht door de Pyreneeën maar wat levert het nou eigenlijk op? Wat brengt het je?
Wat word je er wijzer van? Is het alle kosten en inspanningen waard?

Finale

Het is in vele opzichten een reis van uitersten geweest.

Ontspannen

Dit blog opnieuw geschreven tijdens een rustdag na 10 intensieve dagen met zeer veel klimmen en dalen. Ik zit nu ongeveer 2/3 van m’n hiketocht en heb nog zo’n 2 weken te gaan.

Focus, focus, focus.

Geschreven vanaf camping Valle de Burajelo (vlakbij Torla) waar ik de GR11 loop door de Spaanse Pyreneeën.

Spoedcursus ouderschap

Spoedcursus ouderschap

Niet wachten tot later

Een paar weken geleden ontving ik een handgeschreven brief van iemand die ik niet direct kende. Ik begon te lezen en er kwam al snel een naam in voor die ik wel direct herkende. Ene Gerard. Mijn gedachten dwaalden direct af naar mijn wandelreis van 2014 vanuit huis naar Spanje – Santiago de Compostella.

Eindelijk

Al een jaar of vijf ben ik me aan het bezinnen op m’n website. Of beter gezegd op m’n aanbod.Na de periode 2014 – 2018 waarin ik echt gefocussed was op outdoor loopbaanbegeleiding kwam ik in een wat andere fase terecht met andere bezigheden. Zo ben ik gaan werken met...

Spoedcursus ouderschap

Spoedcursus ouderschap

Niet wachten tot later

Een paar weken geleden ontving ik een handgeschreven brief van iemand die ik niet direct kende. Ik begon te lezen en er kwam al snel een naam in voor die ik wel direct herkende. Ene Gerard. Mijn gedachten dwaalden direct af naar mijn wandelreis van 2014 vanuit huis naar Spanje – Santiago de Compostella.

Spontaan gaan of tot in de puntjes voorbereiden?

Spontaan en improviseren of alles voorbereiden en plannen of een combi? Op m’n Pyreneeën GR11 wandeltocht – inclusief twee loopbaan zesdaagses – deze zomer zal alles aan de orde komen.

Iedereen zijn talent

Artikel over talent. Dat iedereen een specifiek talent (en) heeft. Ook bijvoorbeeld zogenaamde onhandelbare jongeren. Juist zeker zijn omdat ze vaak hooggevoelig zijn. Het is de kunst de juiste omstandigheden te scheppen om hun talenten voor zichzelf herkenbaar te maken en voor de buitenwereld zichtbaar.

Leven om te vergeten….of zinvol leven

Gisteravond na ‘de avond touretappe’ op de Belgische zender zat ik nog wat te zappen waarbij ik terecht kwam op een uitzending waarbij bewoners van een verzorgingstehuis werden gevolgd in hun leven daar.

Tegenslag….

Tegenslag. Hoe ga je daar nu mee om? Want tegenslag hoort bij het leven en iedereen krijgt daar op z’n tijd mee te maken. Hoe komt het dat de een zich er bij neer legt en de volgende dag vol goede moed doorgaat met het volgende project. Terwijl de ander er somber van wordt, vindt dat hem / haar altijd van dit soort dingen overkomt. Het niet meer zitten en erin blijft hangen?

Zeg eens wat vaker ‘ja’.

Ik las laatst een artikel in het Salt magazine (Magazine over actief en avontuurlijk leven) een interview met de outdoorfilosoof Dave Cornthwaite. Een verhaal over iemand die luisterde naar zijn hart en vooral ging doen. Ik ben gek op dat soort verhalen maar 1 zin in...

‘Ik ben niet te veranderen, zo zit ik nu eenmaal in elkaar’ – Onzin!

Veranderen, gedrag, van twijfel naar keuzes maken, coaching, coachtraject, van verlegen naar assertief, van faalangst naar zelfvertrouwen.

Natuur(lijke) inspiratie

In het huidige digi- en prestatie tijdperk kunnen we 24 uur per dag druk zijn met alle mogelijke denkbare bezigheden, social media, informatie vergaren, etcetera. Al die prikkels in overvloed biedt veel mogelijkheden, kansen en ontwikkeling maar tegelijkertijd kan het...
Dirk van Asselt

Dirk van Asselt

De reiscoach

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Share This