Dirk van Asselt: Ga op ontdekkingsreis naar jezelf

door | okt 1, 2011

Dirk van Asselt: Ga op ontdekkingsreis naar jezelf

Wat betekent ‘volg je Hart’ voor mij?
Volg je Hart is voor mij m’n motto en levenshouding. Het betekent voor mij datgene doen wat ik het liefste zou willen doen. En doen wat echt vanuit mijn eigen diepste drijfveren komt.

Waar of wanneer ging bij mij het roer om?
Ik sta begin 2006 op een maandagmorgen bij de koffiemachine van mijn toenmalige Telecom werkgever. Om mij heen collega’s waar ik het, op persoonlijk vlak prima mee kan vinden. Maar ze hebben het over nieuwe ontwikkelingen en snufjes op Telecom gebied. En ik begrijp werkelijk totaal niet waar ze het over hebben. En ineens dringt het echt tot mij door. ‘Dit is niet mijn wereld, ik heb hier niets meer te zoeken’. Een paar maanden later loop ik met mijn kartonnen doos met nog wat persoonlijke spulletjes die zo`n 16 jaar op en rond mijn bureau hebben gestaan, voor de laatste keer de toegangsdeur uit. En laat ik het leven als Project Manager in dienst van een groot Telecom bedrijf achter mij. Vrij omdat ik me verlost voel uit mijn `gevangenis van zekerheid`. Maar ook zwaar onzeker wat de toekomst brengen zal. Wel een ‘weten’ dat deze stap mij veel gaat brengen. Maar hoe en waarnaar toe? Geen idee en dat benauwt me.

Hoe ben je je Hart gaan volgen?
Ik wilde werk waar ik echt een `band` mee had. Dus ik moest voor het eerst gaan nadenken over wat ik echt zelf wilde. Wat ik leuk vond. Wat ik graag wilde. Dat was ik niet gewend. Ik wist het ook niet. Ik was gewend te doen waarvan anderen dachten waar ik goed in was.Ik kwam er zelf niet uit. Met behulp van mijn vriendin, een re-integratiebureau en diverse coach trajecten ben ik mezelf gaan onderzoeken. Dat is niet een kwestie geweest van even een knop omzetten. Ik ben daar jaren mee bezig geweest en vond dat een heel moeilijk, confronterend maar noodzakelijk proces. Drie jaar later, in 2009 heb ik een fietsreis gemaakt van 12.000 kilometer door Zuid-Amerika. Dit is een belangrijke periode voor me geweest waarin ik veel inzichten heb opgedaan. Ik heb tijdens deze reis ook besloten verder te gaan als zelfstandig ondernemer. Als Trainer / Coach. En dan op het vlak van iets willen betekenen voor de ander. Voor de maatschappij. Dat is wat ik wilde. En eigenlijk heb ik (maar dat is achteraf kijken) altijd geweten dat ik dit wilde: “iets voor de maatschappij willen betekenen”. Maar dat kon ik toen nooit plaatsen.  

Hoe breng je ‘volg je Hart’ nu in de praktijk?
Op privégebied door te leven vanuit mijn gevoel en keuzes te maken op basis van intuïtie. Wel met beide benen op de grond. Ook door sterk in het Hier en Nu te leven. Ik heb wel mijn idealen maar ik ben niet teveel bezig met ‘volgend jaar’ of ‘later’. Maar meer met vandaag en morgen. Op werkgebied middels mijn eigen Training & Coaching praktijk. Waarbij ik de volledige aandacht richt op m’n “Volg je Hart, kom in beweging” programma. Mijn missie is anderen te inspireren hun hart te volgen en te gaan doen wat ze echt graag willen. Samen onderzoeken wat ‘Volg je Hart’ voor de coachee betekent en te onderzoeken hoe een daaruit voorvloeiende wens gerealiseerd kan worden. Alle informatie over m’n diensten zijn te vinden op www.volgjehart.nu 

Wat heeft het je gebracht?
Vrijheid. Vrijheid in mijn gevoel en vrijheid in mijzelf. Niet langer voornamelijk bezig zijn met voldoen aan de verwachtingen van anderen. En niet langer het geluk buiten mijzelf te zoeken. Maar beslissingen nemen en keuzes maken op basis van mijn gevoel en echt puur vanuit mezelf. Dat is voor mij wel de allergrootste winst. Het geeft me rust en eigenwaarde.

Wat vond en vind je lastig op jou “Volg je Hart’’ weg?
De onzekerheid. Het niet weten wat ‘je Hart volgen’ voor mij dan concreet ging betekenen. Het opgeven van mijn zekerheid van een vaste baan met goed inkomen, goed pensioen, goede arbeidsvoorwaarden, etcetera. Wat ik ook erg lastig vond was de twijfel. Het ene moment er wel in geloven. Het andere moment weer vol twijfel. Twijfel ook vaak gevoed door je omgeving. Die zegt “zou je dat nou wel doen?” of ‘’het is een lastige tijd, je bent al 40 plus’’! En de confrontatie met mijzelf. Het echt naar ‘binnen’ kijken en bij mezelf ten rade gaan wat voor mij belangrijk was. Dat vond ik erg lastig. Ik ben blij dat ik hulp van buitenaf had. Van m’n coaches en van m’n vriendin die me zo gesteund hebben. En altijd in me zijn blijven geloven. Wat ik ook lastig vond en vind is dat, doordat je zelf verandert, de relatie met de mensen om je heen ook verandert. Het is een hele kunst om echt bij jezelf te kunnen blijven en toch in verbinding te blijven staan met de mensen om je heen.

Het belangrijkste advies aan mensen die ook ‘hun Hart willen volgen’?
Ga op ontdekkingsreis naar jezelf en onderzoek wat je echt wilt. Probeer in eerste instantie grenzeloos te denken. Dus zonder enige beperking of belemmerende overtuiging (het denken en het hoe komen in latere stadia wel aan de orde). Vervolgens is het een kwestie van “doen“ door stap voor stap in beweging te komen. Realiseer je dat veranderen tijd kost, houd je einddoel voor ogen en heb vertrouwen in jezelf.

Met een hartegroet,
Dirk van Asselt.

Eindelijk

Al een jaar of vijf ben ik me aan het bezinnen op m’n website. Of beter gezegd op m’n aanbod.Na de periode 2014 – 2018 waarin ik echt gefocussed was op outdoor loopbaanbegeleiding kwam ik in een wat andere fase terecht met andere bezigheden. Zo ben ik gaan werken met...

Wat als een klant niet betaald?

Ik lees, hoor, zie hier nooit over en ik kan me niet voorstellen dat niemand hier ooit mee te maken krijgt. Hoeveel zelfstandig coaches zijn er wel niet in Nederland met veelal particuliere klanten, want zo beginnen we toch vaak? Wat ik lees op facebook en linked in...

Terug van weg geweest

M’n laatste blog was van maart 2018 met de titel “Heel eenvoudig van pure stress naar genieten” - https://dirkvanasselt.nl/heel-eenvoudig-van-pure-stress-naar-intens-genieten/ Inmiddels is het dus april 2022.Ik heb eigenlijk een soort blogpauze van een jaar of vier...

Heel eenvoudig van pure stress naar intens genieten.

Afgelopen weekeind gaf ik in de jaarbeurs op de Fiets en Wandelbeurs in een zaal van 80 – 100 man een lezing over mijn GR11 hikeavontuur van de afgelopen zomer dwars door en over de Pyreneeën.

Wat levert het nou op?

Wel leuk zo’n hiketocht door de Pyreneeën maar wat levert het nou eigenlijk op? Wat brengt het je?
Wat word je er wijzer van? Is het alle kosten en inspanningen waard?

Finale

Het is in vele opzichten een reis van uitersten geweest.

Ontspannen

Dit blog opnieuw geschreven tijdens een rustdag na 10 intensieve dagen met zeer veel klimmen en dalen. Ik zit nu ongeveer 2/3 van m’n hiketocht en heb nog zo’n 2 weken te gaan.

Focus, focus, focus.

Geschreven vanaf camping Valle de Burajelo (vlakbij Torla) waar ik de GR11 loop door de Spaanse Pyreneeën.

Spoedcursus ouderschap

Spoedcursus ouderschap

Niet wachten tot later

Een paar weken geleden ontving ik een handgeschreven brief van iemand die ik niet direct kende. Ik begon te lezen en er kwam al snel een naam in voor die ik wel direct herkende. Ene Gerard. Mijn gedachten dwaalden direct af naar mijn wandelreis van 2014 vanuit huis naar Spanje – Santiago de Compostella.

Eindelijk

Al een jaar of vijf ben ik me aan het bezinnen op m’n website. Of beter gezegd op m’n aanbod.Na de periode 2014 – 2018 waarin ik echt gefocussed was op outdoor loopbaanbegeleiding kwam ik in een wat andere fase terecht met andere bezigheden. Zo ben ik gaan werken met...

Spoedcursus ouderschap

Spoedcursus ouderschap

Niet wachten tot later

Een paar weken geleden ontving ik een handgeschreven brief van iemand die ik niet direct kende. Ik begon te lezen en er kwam al snel een naam in voor die ik wel direct herkende. Ene Gerard. Mijn gedachten dwaalden direct af naar mijn wandelreis van 2014 vanuit huis naar Spanje – Santiago de Compostella.

Spontaan gaan of tot in de puntjes voorbereiden?

Spontaan en improviseren of alles voorbereiden en plannen of een combi? Op m’n Pyreneeën GR11 wandeltocht – inclusief twee loopbaan zesdaagses – deze zomer zal alles aan de orde komen.

Iedereen zijn talent

Artikel over talent. Dat iedereen een specifiek talent (en) heeft. Ook bijvoorbeeld zogenaamde onhandelbare jongeren. Juist zeker zijn omdat ze vaak hooggevoelig zijn. Het is de kunst de juiste omstandigheden te scheppen om hun talenten voor zichzelf herkenbaar te maken en voor de buitenwereld zichtbaar.

Leven om te vergeten….of zinvol leven

Gisteravond na ‘de avond touretappe’ op de Belgische zender zat ik nog wat te zappen waarbij ik terecht kwam op een uitzending waarbij bewoners van een verzorgingstehuis werden gevolgd in hun leven daar.

Tegenslag….

Tegenslag. Hoe ga je daar nu mee om? Want tegenslag hoort bij het leven en iedereen krijgt daar op z’n tijd mee te maken. Hoe komt het dat de een zich er bij neer legt en de volgende dag vol goede moed doorgaat met het volgende project. Terwijl de ander er somber van wordt, vindt dat hem / haar altijd van dit soort dingen overkomt. Het niet meer zitten en erin blijft hangen?

Zeg eens wat vaker ‘ja’.

Ik las laatst een artikel in het Salt magazine (Magazine over actief en avontuurlijk leven) een interview met de outdoorfilosoof Dave Cornthwaite. Een verhaal over iemand die luisterde naar zijn hart en vooral ging doen. Ik ben gek op dat soort verhalen maar 1 zin in...

‘Ik ben niet te veranderen, zo zit ik nu eenmaal in elkaar’ – Onzin!

Veranderen, gedrag, van twijfel naar keuzes maken, coaching, coachtraject, van verlegen naar assertief, van faalangst naar zelfvertrouwen.

Natuur(lijke) inspiratie

In het huidige digi- en prestatie tijdperk kunnen we 24 uur per dag druk zijn met alle mogelijke denkbare bezigheden, social media, informatie vergaren, etcetera. Al die prikkels in overvloed biedt veel mogelijkheden, kansen en ontwikkeling maar tegelijkertijd kan het...
Dirk van Asselt

Dirk van Asselt

De reiscoach

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Share This