Zelfvertrouwen en zelfwaardering

door | jun 29, 2014

Zelfvertrouwen en zelfwaardering

Als we zonder werk komen te zitten, lopen ons zelfvertrouwen en onze zelfwaardering in 95% van de gevallen een flinke deuk op. Sowieso zijn dit aspecten die voor iedereen onder flinke druk komen te staan op bepaalde momenten in zijn of haar leven.

Maar het zijn juist deze twee aspecten die een grote – vaak beslissende – rol spelen in het realiseren van onze dromen, wensen en doelen… het vinden van nieuw werk, het realiseren van veranderingen, enzovoort… Iedereen worstelt hier op zijn tijd mee. Hoe kunnen we onszelf hier nu mee helpen? Om met zelfvertrouwen verder te gaan, onszelf te waarderen om wie we zijn en waar we staan?

Zelfvertrouwen: terugkijken en bewust worden

Kijk eens terug naar de dingen die je in je leven hebt gedaan en bereikt. En zeg niet dat het "niets voorstelt". Ieder mens groeit op. En dat gaat nu eenmaal niet vanzelf, het kost moeite. Ook jij hebt daarom uitzonderlijke stappen in je leven gezet om te komen waar je nu staat. Die stappen hebben bijvoorbeeld te maken met 'overleven', doorzetten, wilskracht tonen, flexibel zijn, et cetera.

Kijk terug op wat je hebt gedaan, op wat je hebt bereikt, en schrijf het op!

Zo word je je bewust van de stappen die hebt gezet. En daar mag je jezelf enorm om waarderen! Het is zeker iets anders dan 'dikdoenerij of 'kijk mij nou eens'. Nee, dit is puur jezelf waarderen om wie je bent als mens. Jezelf waarderen om te beseffen waar je staat en welke weg je hebt moeten afleggen om hier te komen.

Naar je doel in kleine haalbare stappen

Je weet al wat je wilt, welke verandering je het liefst vandaag nog zou willen realiseren? Dat is geweldig! Maar knip je doel wel op in kleine stukjes, in haalbare stappen (zie mijn eerdere blog 'Op weg naar je droombaan? Stap voor stap is de truc').

De 'truc' is dat een grote wens, een groot doel zo mooi kan zijn dat het onbereikbaar gaat lijken. Een wens of doel waarvan je meteen denkt: “Dat is toch niet te halen.” Maar dat is het natuurlijk wel! Als je maar die allereerste stap zet. Knip die weg naar je doel, je wens, of verandering op in haalbare stukjes. Stap voor stap.

En jezelf belonen bij elke stap

Je hebt weer een stap gezet op weg naar je doel? Sta daar dan even bij stil. Realiseer je wat je aan het doen bent. En beloon jezelf! Dat kan met iets groots, maar ook met iets kleins: een kopje koffie of thee op een terras; iets lekkers; een uitstapje met een vriend of vriendin; een wandeling in de natuur; uitslapen of een dutje in een prachtige paradijstuin (zoals in mijn geval)… Noem maar op, als het maar voor jou een cadeautje is.

Vergelijk jezelf niet met anderen!

En tenslotte: Stop per direct met jezelf vergelijken met anderen! Want dat is volstrekt nutteloos. Voor iedereen zal er wel iemand zijn die in zijn of haar ogen beter, sneller, succesvoller is.

Competitie kan een mooi, stimulerend effect teweegbrengen. Maar jezelf vergelijken in de trant van "maar wat ik doe, dat stelt toch niks voor" is volledig destructief. Ieder mens zit in zijn eigen – heel persoonlijke – leerproces. Ieder mens is uniek en zet zijn eigen stappen in zijn eigen tempo.

Ik wens jullie mooie stappen en veel plezier toe.

Dirk van Asselt | De Reiscoach | 26 juni 2014

www.dereiscoach.nl

PS: Ik schrijf dit blog in Cahors, een oude stad aan de rivier de Lot, waar ik een paar dagen uitrust. Terugblikken en mezelf belonen.

 

Eindelijk

Al een jaar of vijf ben ik me aan het bezinnen op m’n website. Of beter gezegd op m’n aanbod.Na de periode 2014 – 2018 waarin ik echt gefocussed was op outdoor loopbaanbegeleiding kwam ik in een wat andere fase terecht met andere bezigheden. Zo ben ik gaan werken met...

Wat als een klant niet betaald?

Ik lees, hoor, zie hier nooit over en ik kan me niet voorstellen dat niemand hier ooit mee te maken krijgt. Hoeveel zelfstandig coaches zijn er wel niet in Nederland met veelal particuliere klanten, want zo beginnen we toch vaak? Wat ik lees op facebook en linked in...

Terug van weg geweest

M’n laatste blog was van maart 2018 met de titel “Heel eenvoudig van pure stress naar genieten” - https://dirkvanasselt.nl/heel-eenvoudig-van-pure-stress-naar-intens-genieten/ Inmiddels is het dus april 2022.Ik heb eigenlijk een soort blogpauze van een jaar of vier...

Heel eenvoudig van pure stress naar intens genieten.

Afgelopen weekeind gaf ik in de jaarbeurs op de Fiets en Wandelbeurs in een zaal van 80 – 100 man een lezing over mijn GR11 hikeavontuur van de afgelopen zomer dwars door en over de Pyreneeën.

Wat levert het nou op?

Wel leuk zo’n hiketocht door de Pyreneeën maar wat levert het nou eigenlijk op? Wat brengt het je?
Wat word je er wijzer van? Is het alle kosten en inspanningen waard?

Finale

Het is in vele opzichten een reis van uitersten geweest.

Ontspannen

Dit blog opnieuw geschreven tijdens een rustdag na 10 intensieve dagen met zeer veel klimmen en dalen. Ik zit nu ongeveer 2/3 van m’n hiketocht en heb nog zo’n 2 weken te gaan.

Focus, focus, focus.

Geschreven vanaf camping Valle de Burajelo (vlakbij Torla) waar ik de GR11 loop door de Spaanse Pyreneeën.

Spoedcursus ouderschap

Spoedcursus ouderschap

Niet wachten tot later

Een paar weken geleden ontving ik een handgeschreven brief van iemand die ik niet direct kende. Ik begon te lezen en er kwam al snel een naam in voor die ik wel direct herkende. Ene Gerard. Mijn gedachten dwaalden direct af naar mijn wandelreis van 2014 vanuit huis naar Spanje – Santiago de Compostella.

Eindelijk

Al een jaar of vijf ben ik me aan het bezinnen op m’n website. Of beter gezegd op m’n aanbod.Na de periode 2014 – 2018 waarin ik echt gefocussed was op outdoor loopbaanbegeleiding kwam ik in een wat andere fase terecht met andere bezigheden. Zo ben ik gaan werken met...

Spoedcursus ouderschap

Spoedcursus ouderschap

Niet wachten tot later

Een paar weken geleden ontving ik een handgeschreven brief van iemand die ik niet direct kende. Ik begon te lezen en er kwam al snel een naam in voor die ik wel direct herkende. Ene Gerard. Mijn gedachten dwaalden direct af naar mijn wandelreis van 2014 vanuit huis naar Spanje – Santiago de Compostella.

Spontaan gaan of tot in de puntjes voorbereiden?

Spontaan en improviseren of alles voorbereiden en plannen of een combi? Op m’n Pyreneeën GR11 wandeltocht – inclusief twee loopbaan zesdaagses – deze zomer zal alles aan de orde komen.

Iedereen zijn talent

Artikel over talent. Dat iedereen een specifiek talent (en) heeft. Ook bijvoorbeeld zogenaamde onhandelbare jongeren. Juist zeker zijn omdat ze vaak hooggevoelig zijn. Het is de kunst de juiste omstandigheden te scheppen om hun talenten voor zichzelf herkenbaar te maken en voor de buitenwereld zichtbaar.

Leven om te vergeten….of zinvol leven

Gisteravond na ‘de avond touretappe’ op de Belgische zender zat ik nog wat te zappen waarbij ik terecht kwam op een uitzending waarbij bewoners van een verzorgingstehuis werden gevolgd in hun leven daar.

Tegenslag….

Tegenslag. Hoe ga je daar nu mee om? Want tegenslag hoort bij het leven en iedereen krijgt daar op z’n tijd mee te maken. Hoe komt het dat de een zich er bij neer legt en de volgende dag vol goede moed doorgaat met het volgende project. Terwijl de ander er somber van wordt, vindt dat hem / haar altijd van dit soort dingen overkomt. Het niet meer zitten en erin blijft hangen?

Zeg eens wat vaker ‘ja’.

Ik las laatst een artikel in het Salt magazine (Magazine over actief en avontuurlijk leven) een interview met de outdoorfilosoof Dave Cornthwaite. Een verhaal over iemand die luisterde naar zijn hart en vooral ging doen. Ik ben gek op dat soort verhalen maar 1 zin in...

‘Ik ben niet te veranderen, zo zit ik nu eenmaal in elkaar’ – Onzin!

Veranderen, gedrag, van twijfel naar keuzes maken, coaching, coachtraject, van verlegen naar assertief, van faalangst naar zelfvertrouwen.

Natuur(lijke) inspiratie

In het huidige digi- en prestatie tijdperk kunnen we 24 uur per dag druk zijn met alle mogelijke denkbare bezigheden, social media, informatie vergaren, etcetera. Al die prikkels in overvloed biedt veel mogelijkheden, kansen en ontwikkeling maar tegelijkertijd kan het...
Dirk van Asselt

Dirk van Asselt

De reiscoach

5 Reacties

 1. Leonneke

  Jij bent mijn inspirator, Dirk!

  Antwoord
 2. Debby

  een mooi stuk Dirk. herkenbaar! maar nog niet altijd even makkelijk 😉

  Antwoord
 3. Johan

  Gave blog Dirk, helemaal waar. Geniet in Cahors van je welverdiende rust!
  Buen Camino!

  Antwoord
 4. Ambrosius

  Mooie en heldere weergave van hoe je je hiermee kan verhouden.
  Dank je.

  Antwoord
 5. Rob

  Heerlijk om zo stap voor stap te schrijven en wandelen op weg naar je doel!

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Share This